Δημοσκόπηση Opinion Poll: 3 στους 4 λένε «ναι» στον εμβολιασμό - Αγωνία για την πορεία της οικονομίας
Τα ευρήματα της έρευνας Opinion Poll για τη διαδικτυακή εφημερίδα Political, δείχνουν ότι έχει ενταθεί η δυσφορία των πολιτών για την πορεία της οικονομίας, ενώ μοιρασμένες είναι οι απόψεις για το πώς διαχειρίζεται η κυβέρνηση την πανδημία. Παράλληλα, τρεις στους τέσσερις Έλληνες δηλώνουν πως έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν.
Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως εμφανίζεται μία τόνωση της αισιοδοξίας λόγω της ύπαρξης του εμβολίου, αφού το 56% δηλώνει αισιόδοξο για την οριστική αντιμετώπιση του κορονοϊού. Αυτό δηλώνει το 74.3% της Ν.Δ και το 71.9% του ΚΙΝΑΛ που είναι τα πιο αισιόδοξα κομματικά ακροατήρια, το 47.6% του ΣΥΡΙΖΑ, το 51.3% του Κ.Κ.Ε, το 44.4% του ΜΕΡΑ 25 και το 28.5% της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ στην οποία εμφανίζεται το χαμηλότερο ποσοστό αισιοδοξίας. Σημειώνουμε ότι τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο τα ποσοστά αισιοδοξίας ήταν αντίστοιχα 51% και 45% αντίστοιχα.
Ως θετικό μπορεί να θεωρηθεί το εύρημα, ότι το 74% δηλώνει ότι σίγουρα ή μάλλον θα εμβολιαστεί, με το 47% να δηλώνει κατηγορηματικά ΝΑΙ.
Το 51.1% των ερωτώμενων δηλώνει ότι αισθάνεται ανησυχία και άγχος, το 27.8% απογοήτευση, το 22.4% ελπίδα και αισιοδοξία, ενώ σιγουριά και ανακούφιση αισθάνεται μόλις το 2.9% και 2.1% αντίστοιχα. Σε αυτό το πλαίσιο, το 45% δηλώνει ότι η χώρα οδεύει σε σωστή κατεύθυνση, με το 44% να δηλώνει το αντίθετο. Την άποψη αυτή υιοθετεί το 74.3% των ψηφοφόρων της Ν.Δ και το 720.3% του ΚΙΝΑΛ, ο ένας περίπου στους πέντε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ , του Κ.Κ.Ε και της ΜΕΡΑ 25 και ο ένας στους τέσσερις της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ .
Σημειώνουμε ότι στην έρευνα του Ιουλίου με τη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης από τη ΝΔ, η άποψη ότι η χώρα όδευε σε σωστή κατεύθυνση συγκέντρωνε το 56%.
Διαπιστώνεται ένας έντονος προβληματισμός και αγωνία για την πορεία των οικονομικών κάθε πολίτη ξεχωριστά, αλλά και της ελληνικής οικονομίας συνολικά. Όσον αφορά την προσωπική οικονομική κατάσταση, το 51% θεωρεί ότι η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια, το 13% θεωρεί ότι θα καλυτερέψει λίγο ή πολύ και το 35% ότι θα χειροτερέψει λίγο ή πολύ.
Αντίστοιχα, συνολικά για την ελληνική οικονομία, το 16% θεωρεί ότι η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια, το 21% ότι θα καλυτερέψει λίγο ή πολύ και ένα 60% ότι θα χειροτερέψει.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ικανοποίηση των πολιτών από τα αποτελέσματα σε οκτώ βασικούς τομείς κυβερνητικής δραστηριότητας με το μεγαλύτερο ποσοστό να συγκεντρώνει η ψηφιοποίηση του κράτους με 59.1%. Την τριάδα συμπληρώνουν η άμυνα της χώρας με 56.9% και η διαχείριση της πανδημίας με 50.9%. Ακολουθούν ο χειρισμός των ελληνοτουρκικών με 45.1%, η ασφάλεια/ προστασία των πολιτών με 43.6%, η οικονομία με 38.7%, το μεταναστευτικό με 34.8% και τα θέματα της παιδείας με 25.2%.
Η πρόθεση ψήφου δείχνει μια μικρή μείωση της διαφοράς ανάμεσα στη Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ από τις 18.7 εκατοστιαίες μονάδες στις 17.2, με την Ν.Δ στο 38.6% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 21.4%. Και τα δύο κόμματα εμφανίζουν αύξηση κατά 0.9% και 2.6% σε σχέση με την μέτρηση του Νοεμβρίου. Τα υπόλοιπα κόμματα βρίσκονται στα ίδια επίπεδα, με το ΚΙΝΑΛ στο 6.5%, το Κ.Κ.Ε στο 5.1%, την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ στο 3.2% και το ΜΕΡΑ 25 στο 2.7%.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον εμφανίζουν οι απαντήσεις για το ποια κυβέρνηση συνεργασίας θα προτιμούσαν οι πολίτες αν μετά από εκλογές δεν μπορούσε να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, με πρώτη επιλογή να είναι μια κυβέρνηση Ν.Δ- ΚΙΝΑΛ με 36.6%. Ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ με 11%, Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ με 9.1%, ΣΥΡΙΖΑ – ΜΕΡΑ 25 με 7.7%. Άλλο δηλώνουν το 21.5% από το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι οποιαδήποτε κυβερνητική λύση πρέπει να προκύψει από τις κάλπες.
Ενδιαφέρουσες απαντήσεις βλέπουμε στους ψηφοφόρους της Ν.Δ που κατά 71.9% προκρίνουν συνεργασία Ν.Δ και ΚΙΝΑΛ ενώ με ΣΥΡΙΖΑ μόλις το 4.5%, όπως και του ΚΙΝΑΛ που κατά 66.7% προκρίνουν συνεργασία Ν.Δ- ΚΙΝΑΛ, ενώ με ΣΥΡΙΖΑ μόλις το 3.2%. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει σειρά απόψεων όπως Ν.Δ- ΚΙΝΑΛ 9.3%, Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ 16.5%, ΣΥΡΙΖΑ – ΜΕΡΑ 25 19.4%, ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ 29.8%.