Δημοσκόπηση MRB: Τι λένε οι πολίτες για γάμο ομόφυλων - Το ντέρμπι ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ
«Θολή εικόνα» δείχνει η δημοσκόπηση της MRB σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου για τις επικείμενες Ευρωεκλογές. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται ισόπαλα αλλά με μονοψήφια ποσοστά, ενώ που η αδιευκρίνιστη ψήφος καταγράφεται στο 25%. Παράλληλα η Ελληνική Λύση εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένη, πάνω από το ΚΚΕ.
Γάμος ομόφυλων ζευγαριών
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN, το 48,7% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι συμφωνούν με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ενώ το 48,2% δηλώνει ότι διαφωνεί. Πιο συγκεκριμένα το 27,8% δηλώνει ότι «συμφωνεί σίγουρα» και το 20,9% ότι «μάλλον συμφωνεί», ενώ την ίδια ώρα το 8,7% μάλλον διαφωνεί και το 39,5% «σίγουρα διαφωνεί».
Σε σχέση με τον Δεκέμβριο που πρωτομετρήθηκε από την MRB η αποδοχή για το συγκεκριμένα θέμα, υπάρχει σημαντική αύξηση στην αποδοχή των πολιτών που ξεπερνά το 8%. Σε κάθε περίπτωση η κοινωνία μοιάζει διχασμένη και δεν έχει αποδεχτεί πλήρως τον γάμο.
Διαφωνία για την τεκνοθεσία
Την ίδια στιγμή, πολύ μικρότερη είναι η αποδοχή των πολιτών αναφορικά με την υιοθεσία παιδιών από τα ομόφυλα ζευγάρια στο πλαίσιο ενός πολιτικού γάμου. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση το 54,6% των πολιτών «σίγουρα διαφωνεί» και το 10,2% μάλλον διαφωνεί (σύνολο διαφωνίας 64,8%).
Από την άλλη πλευρά μόλις το 30,1% των πολιτών δηλώνει ότι είναι υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από τα ομόφυλα ζευγάρια. Αναλυτικότερα το 17,1% συμφωνεί σίγουρα και το 13% συμφωνεί. Είναι σαφές ότι η άρνηση αντιστρέφεται και η πτώση 4 μονάδων στην άρνηση από την προηγούμενη μέτρηση περισσότερο έχει να κάνει με την ερώτηση που δεν περιλαμβάνει το ζήτημα της παρένθετης μητέρας.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μαύρο αντιστάσεις τόσο στον γάμο όσο και στην τεκνοθεσία υπάρχουν και εντός των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Το 53% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος δηλώνει ότι διαφωνεί με τον γάμο ενώ αντίθετα το 67% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ ισχυρίζεται ότι «θέλει τον γάμο».
Την ίδια στιγμή, το 48,9% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι το δικαίωμα της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια υπονομεύει τον θεσμό της παραδοσιακής οικογένειας, ενώ το 46,4% διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί.
Πρόθεση ψήφου
Αναφορικά με την πρόθεση ψήφου, η δημοσκόπηση του OPEN δίνει ευρύ προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, ενώ οριακά στη δεύτερη θέση βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ότι στην ερώτηση για την ψήφο στις Ευρωεκλογές, στο αναγωγή επί του συνόλου, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ακριβώς το ίδιο ποσοστό. Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:
- ΝΔ: 29,1%
- ΠΑΣΟΚ: 10,7%
- ΣΥΡΙΖΑ: 10,5%
- ΚΚΕ: 7%
- Ελληνική Λύση:6,4%
- Πλεύση Ελευθερίας:3%
- Νίκη: 2,7%
- Σπαρτιάτες: 2,5%
- Νέα Αριστερά: 2%
- ΜέΡΑ25: 1,9%
- Σύνολο αδιευκρίνιστης ψήφου: 22%
Αναγωγή στο σύνολο
- ΝΔ: 37,3%
- ΠΑΣΟΚ: 13,7%
- ΣΥΡΙΖΑ: 13,5%
- ΚΚΕ: 9%
- Ελληνική Λύση: 8,2%
- Πλεύση Ελευθερίας: 3,8%
- Νίκη: 3,5%
- Σπαρτιάτες: 3,2%
- Νέα Αριστερά: 2,6%
- ΜέΡΑ25: 2,4%
Πρόθεση ψήφου στις Ευρωεκλογές
- ΝΔ: 36,1%
- ΠΑΣΟΚ: 12,1%
- ΣΥΡΙΖΑ: 12,1%ΚΚΕ: 9,3%
- Ελληνική Λύση: 9,5%
- Πλεύση Ελευθερίας: 4%
- Νίκη: 3,7%
- Σπαρτιάτες: 2,8%
- Νέα Αριστερά: 2,7%
- ΜέΡΑ25: 2,8%
Τα σημαντικότερα προβλήματα
Από την δημοσκόπηση προκύπτει επίσης πως η ακρίβεια είναι μακράν του δευτέρου το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών καθώς το 60,3% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι είναι ένα από τα δύο σημαντικότερα ζητήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητά του.
Ακολουθούν σε απαντήσεις η υγεία (24,4%) το ύψος των εισοδημάτων (22,2%), η εγκληματικότητα (20,5%), η παιδεία (15,4%) και έπεται η οικονομική ανάπτυξη της χώρας (14,9%).
Μεγαλύτερη ευθύνη για την ακρίβεια
Οι πολίτες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση θεωρούν σε ποσοστό 41% ότι την μεγαλύτερη ευθύνη για την ακρίβεια την έχει η κυβέρνηση και ακολουθούν πολυεθνικές εταιρείες (24,9%), supermarket και καταστήματα (13,3%), και διεθνές περιβάλλον (10,1).
Η αξιολόγηση των μέτρων στήριξης
Σε ερώτηση για την αξιολόγηση των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης με βάση της δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, το 70,9% των πολιτών θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρα από αυτά που της επιτρέπει η κατάσταση της Οικονομίας της χώρας, ενώ 16,5% λένε ότι έχει πάρει όσα μέτρα της επιτρέπει και 7,6% λένε ότι έχει πάρει περισσότερα μέτρα από ότι της επιτρέπει η κρατική οικονομία.