Δημοσκόπηση Κάπα Research: Η Οικονομία το πιο σημαντικό πρόβλημα [πίνακες]
Την Οικονομία, και όχι την πανδημία, ιεραρχούν ως το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας οι πολίτες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Kapa Research, που κατέγραψε στάσεις, αντιλήψεις και συμπεριφορές στην κρίση του κορονοϊού.
Πιο αναλυτικά, σε ποσοστό 60% οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι το πιο σημαντικό πρόβλημα της χώρας παραμένει η οικονομία, ενώ το 57% απάντησε ότι είναι η πανδημία του κορονοϊού (οι πολίτες μπορούσαν να δώσουν 3 απαντήσεις). Το τρίτο σημαντικότερο πρόβλημα, αλλά αρκετά χαμηλότερα, είναι η Τουρκία - εθνικά θέματα, σύμφωνα με το 21% των ερωτηθέντων.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research, το 76% των πολιτών είναι υπέρ της άρσης της πατέντας των εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η γενικευμένη παραγωγή εμβολίων.
Παράλληλα, το 49% των πολιτών ζητά να δοθούν τώρα εμπροσθοβαρώς περισσότερα χρήματα για να προληφθεί η κρίση. Το 38% είναι υπέρ του να «δίνονται οι ενισχύσεις με φειδώ γιατί η υγειονομική κρίση θα διαρκέσει πολύ ακόμη».
Αξιολόγηση της διαχείρισης της πανδημίας
Αρνητικά κρίνουν οι πολίτες (52%) τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού από την κυβέρνηση. Θετική γνώμη έχει το 46%.
Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην κρίση του κορονοϊού, το 15% αναφέρει ότι την κρίνει θετικά και το 15% μάλλον θετικά, ενώ το 23% μάλλον αρνητικά και το 43% αρνητικά.
Εκτίμηση για την πορεία της χώρας
Επίσης, το 52% αναφέρει ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση έναντι 46% που εκτιμά ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση (20 μάλλον προς τη σωστή και 26% προς τη σωστή).
Παράλληλα, ένα συντριπτικό 69% διαφωνεί με την κυβερνητική γραμμή ότι η χώρα μας θα ανακάμψει σημαντικά το 2021.
Τσιόδρας και Χαρδαλιάς
Οι πολίτες δείχνουν να εμπιστεύονται τον Σωτήρη Τσιόδρα, με το 34% να αναφέρει πολύ και 22% αρκετά. Αντίθετα, λίγο και καθόλου αναφέρουν το 18% και 25%. Για τον Νίκο Χαρδαλιά, το 24% αναφέρει ότι τον εμπιστεύεται πολύ και το 20% αρκετά, ενώ αντίθετα το 15% αναφέρει ότι τον εμπιστεύεται λίγο και το 40% καθόλου.
Πάντως, ο βαθμός εμπιστοσύνης στους λοιμωξιολόγους είναι σχετικά υψηλός, καθώς το 57% των ερωτηθέντων τους εμπιστεύεται πολύ ή αρκετά, σε αντίθεση με το 42% που τους εμπιστεύεται λίγο ή καθόλου.
Για το εμβόλιο
Οι περισσότεροι Έλληνες εμφανίζονται θετικοί στο να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, με το 46% να αναφέρει ότι σίγουρα θα εμβολιαστεί και το 14% ότι μάλλον θα εμβολιαστεί. Ένα 13% εμφανίζεται επιφυλακτικό, δηλώνοντας ότι μάλλον θα εμβολιαστεί αφού πρώτα σιγουρευτεί ότι δεν θα υπάρχουν παρενέργειες, ενώ αρνητικό είναι ένα ποσοστό 21% («μάλλον δεν θα εμβολιαστώ» 7% και «σίγουρα δεν θα εμβολιαστώ» 14%). Ένα 5% ανέφερε ότι έχει ήδη εμβολιαστεί.
Επίσης, φαίνεται να υπάρχει κατανόηση για την ανάγκη επιβολής των αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Το 29% αναφέρει ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι απολύτως αναγκαία και το 25% μάλλον αναγκαία, με το 23% να θεωρεί ότι είναι μάλλον υπερβολικά και το 21% να τα χαρακτηρίζει σίγουρα υπερβολικά.
Τι λένε οι πολίτες για το lockdown
Το 43% των ερωτηθέντων αναφέρει, επίσης, ότι έχει φτάσει στα όρια του όσον αφορά το μέτρο του ολικού lockdown, με ένα 35% να αναφέρει ότι μπορεί να συνεχίσει να ζει στην καραντίνα αλλά όχι για μεγάλο διάστημα και το 20% να δηλώνει ότι έχει ακόμη αρκετές αντοχές.
Τα κυρίαρχα συναισθήματα των πολιτών
Θυμό - οργή νιώθουν ως κυρίαρχο συναίσθημα τον τελευταίο καιρό οι πολίτες, σε ποσοστό 40%, με το άγχος - στρες - ανησυχία να έπεται με ποσοστό 29%. Μόλις ένα 11% δήλωσε ότι νιώθει ασφάλεια - σιγουριά, ενώ το 20% νιώθει ως κυρίαρχο συναίσθημα την ελπίδα - αισιοδοξία.