Δημοσκόπηση GPO Νοεμβρίου: Στις 6,8 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ
Μία νέα δημοσκόπηση είδε το φως της δημοσιότητας από την εταιρεία GPO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού STAR, με την πρόθεση ψήφου και τα καθημερινά ζητήματα των πολιτών να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 32,4%. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 25,6% και το ΠΑΣΟΚ με 11%. Πάνω από το όριο του 3% βρίσκονται ακόμα το ΚΚΕ με 5,7% και η Ελληνική Λύση με 3,4%. Αρκετά κάτω από το όριο εκπροσώπησης στο κοινοβούλιο εμφανίζεται το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη με 2,2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος καταγράφεται στο 9,8%.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με 43,2%, ενώ ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 32,4%. Στο 23,9% καταγράφεται η απάντηση «κανένας από τους δύο».
Απογοητευμένοι εμφανίζονται οι πολίτες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση με το «καλάθι του νοικοκυριού» καθώς σε ποσοστό 72,7% υποστηρίζουν ότι συνέβαλε λίγο έως καθόλου κατά της ακρίβειας, ενώ μόλις το 25,2% απαντά ότι συνέβαλε 25,2%.
Δημοσκόπηση MARC Νοεμβρίου: Το μεγαλύτερο πιθανό κόστος για την κυβέρνηση
Το δεύτερο μέρος της μεγάλης μηνιαίας δημοσκόπησης της MARC για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 παρουσιάστηκε σήμερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού.
Η πανελλαδική έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 22-27 Νοεμβρίου 2022 με δείγμα 1.030 ατόμων.
Από τη δημοσκόπηση προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία για το πώς οι πολίτες αξιολογούν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, ποια είναι η άποψή τους για το «καλάθι του νοικοκυριού», τι πιστεύουν για τις υποκλοπές και ποιο είναι το μεγαλύτερο πιθανό κόστος για την κυβέρνηση.
Σε ερώτηση πώς αξιολογείτε τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το 44,6% απαντά «σχεδόν καμία βοήθεια», το 35,5% λέει πως πρόκειται για «μικρή αλλά αναγκαία βοήθεια», ενώ το 19% μιλά για «σημαντική βοήθεια δεδομένων των συνθηκών».
Σχετικά με το «καλάθι του νοικοκυριού», το 36,8% απαντά πως αγόρασε προϊόντα, το 36,5% ότι δεν αγόρασε, ενώ το 25,7% αναφέρει πως «δεν είδα σήμανση, μπορεί να ψώνισα».
Σε ερώτηση για το εάν το «καλάθι του νοικοκυριού» συμβάλλει στην συγκράτηση των τιμών, το 58,7% απαντά «όχι» και «μάλλον όχι», ενώ το 38,3% κρίνει πως «ναι» και «μάλλον ναι».
Σχετικά με το ζήτημα των υποκλοπών, το 49,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα κάνει λόγο για «πολύ σοβαρή υπόθεση», το 29,8% πως πρόκειται για «προσπάθεια να πληγεί η κυβέρνηση», ενώ το 12,5% απαντά πως «δεν μπορώ να κρίνω».
Η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια αποτελούν το μεγαλύτερο πιθανό κόστος για την κυβέρνηση, με ποσοστό 68,8%. Ακολουθούν οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις με ποσοστό 12,3%, τα φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας με 8,9% και η υπόθεση Πάτση με 7,1%.