Δημοσκόπηση GPO Μαΐου: Ικανοποίηση από το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ - Δυσαρέσκεια για την ακρίβεια
Tην άποψη που έχουν οι πολίτες για την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση καταδεικνύει η νέα δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Τα Νέα».
Στην πρόθεση ψήφου, διατηρείται το προβάδισμα της ΝΔ στις 8,9 μονάδες.
Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνουν: ΝΔ 32,1%, ΣΥΡΙΖΑ 23,2%, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11,8%, ΚΚΕ 5,4%, Ελληνική Λύση 4,4%. Ακολουθούν ΜέΡΑ25 με 2,3%, Έλληνες για την Πατρίδα με 1,8%, Εθνική Δημιουργία 1,2%. «Άλλο» απάντησαν το 3,1%, «Άκυρο/Λευκό» 1,2%, «Δεν θα ψηφίσω» 2,3%, «Δεν έχω αποφασίσει/Δεν ξέρω» 11,2%.
Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με 44,8% έναντι 30,1%, ενώ στο ερώτημα για τους δημοφιλέστερους πολιτικούς αρχηγούς πρώτος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 50,1% θετικές απόψεις, δεύτερος ο Νίκος Ανδρουλάκης με 36,9%, τρίτος ο Αλέξης Τσίπρας με 36,6% και ακολουθούν: Δημήτρης Κουτσούμπας (21,7%), Γιάνης Βαρουφάκης (19,4%) και Κυριάκος Βελόπουλος (12,7%).
Θετική υποδοχή για το ταξίδι στις ΗΠΑ
Σχεδόν έξι στους δέκα ερωτηθέντες (57,9%) κρίνουν ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ θα λειτουργήσει θετικά για τα ελληνικά συμφέροντα, στην κρίσιμη συγκυρία που διαμορφώνει πρωτίστως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Μάλιστα, στην ερώτηση για το ποια κυβέρνηση, μεταξύ μιας της ΝΔ και μιας του ΣΥΡΙΖΑ, εμπιστεύονται περισσότερο στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, η απόσταση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει σχεδόν το 20%: μια κυβέρνηση της ΝΔ εμπιστεύονται το 47,2% των ερωτηθέντων, έναντι 28,7% μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιπλέον η αμυντική συμφωνία που υπέγραψε η χώρα με τις ΗΠΑ αντιμετωπίζεται θετικά από το 53,5%, ενώ το 41,9% θεωρεί πως δεν είναι ουσιαστικά ωφέλιμη για τα ελληνικά συμφέροντα. Και σε αυτή την περίπτωση το 29,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ βάζει θετικό πρόσημο στη συγκεκριμένη εξέλιξη.
Δυσαρέσκεια για ακρίβεια και οικονομία
Ωστόσο, η αποδοχή της κυβέρνησης δεν είναι τόσο μεγάλη, ούτε και η διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν η ατζέντα αλλάζει και πηγαίνει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης, ακόμα και της ανάπτυξης και της καταπολέμησης της ανεργίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της ΝΔ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας πέφτει στο 39,2%, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 31,4%. Σε κάθε περίπτωση εξάλλου, οι πολίτες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, συμφωνούν δηλαδή με όσα καταγγέλλει η αντιπολίτευση για ολιγωρία.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων κρίνουν αρνητικά τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος (46,2% θετικές γνώμες, έναντι 50,1% αρνητικών), τρεις στους τέσσερις θεωρούν ότι αυτά τα μέτρα ήρθαν αργά —ακόμα και μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ η σχετική αρνητική κρίση φτάνει στο 58,9%, σχεδόν έξι στους δέκα δηλαδή, γεγονός που δείχνει δυσφορία για την κυβέρνηση και από τους ψηφοφόρους της.