Δημοσκόπηση GPO: Η ΝΔ διατηρεί το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - Επικρίσεις στους χειρισμούς για Covid και ακρίβεια
Προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το δεύτερο μέρος του Οικονομικού Βαρόμετρου της GPO, για λογαριασμό του power game. Ειδικότερα, στην πρόθεση η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 35,5% έναντι 24,5% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, το ποσοστό της ΝΔ εμφανίζει μια οριακή αύξηση 0,2% έναντι της μέτρησης του προηγούμενου μήνα, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μισή ποσοστιαία μονάδα.
Σε ό,τι αφορά στα άλλα κόμματα, το ΚΙΝΑΛ εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης (7,1% έναντι 6% στην μέτρηση του Σεπτεμβρίου). Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,8% (6,2% τον Σεπτέμβριο),η Ελλ. Λύση με 3,5% (3,4%), το ΜΕΡΑ 25 με 2,9% (2,9%), οι Έλληνες για την Πατρίδα 1,8% (1,6%) και η Δημιουργία 1.1% (1,2%). Οι αναποφάσιστοι παραμένουν σε διψήφιο αριθμό (10,4%), ενώ οι λοιποί (άλλο κόμμα-λευκό, άκυρο-δεν θα ψηφίσω) 7,4%.
Μητσοτάκης VS Τσίπρας
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να διατηρεί σαφή υπεροχή στα ερωτήματα για το ποιος γνωρίζει καλύτερα τα θέματα της οικονομίας (45,7% έναντι 25,1% του κ. Τσίπρα), ποιος μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα την οικονομική κρίση (43,7% έναντι 28,8%) και ποιος μπορεί να φέρει νέες επενδύσεις στη χώρα (50,4% έναντι 18,8%).
Οι πιο δημοφιλείς υπουργοί
Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση του έργου των υπουργών, ο Νίκος Δένδιας εξακολουθεί να παραμένει πρώτος στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων, συγκεντρώνοντας το 70,4% των θετικών γνωμών. Υψηλά ποσοστά έχει και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκης με 54,6% των θετικών γνωμών. Ακολουθούν ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος (45%), ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκος (40,9%) και ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης με 40,8%.
Μεγαλύτερα προβλήματα πανδημία και ακρίβεια
Η πανδημία καταγράφεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα τη δεδομένη χρονική στιγμή με την ακρίβεια και τη φτώχεια να ακολουθούν, σύμφωνα με το οικονομικό βαρόμετρο της GPO. Ειδικότερα, το 34% των πολιτών θεωρεί την πανδημία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα και ακολουθεί η ακρίβεια με 31,9%, η ανεργία με 15,3%, η εγκληματικότητα με 11,6% και τέλος τα ελληνοτουρκικά με 6,1%.
Ανεπαρκή κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια
Παράλληλα, το 66,9% του συνόλου κρίνει ως ανεπαρκείς τις κυβερνητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και το 61,7% θεωρεί ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος.
Κόβουν την κατανάλωση και στα βασικά αγαθά
Τα πλέον όμως ανησυχητικά ευρήματα όλης της έρευνας είναι το γεγονός ότι το 69,2% των πολιτών δηλώνει ότι έχει ήδη περιορίσει τις αγορές βασικών αγαθών το τελευταίο διάστημα ενώ το 76,8% περιορίζει ή είναι πιο προσεκτικό στην κατανάλωση ρεύματος.
Αρνητική κριτική για εμβολιασμό και πανδημία
Στο συγκεκριμένο θέμα η κοινή γνώμη σε ποσοστό 43,3% αποτιμά θετικά τους συνολικούς χειρισμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας έναντι 55,8% που τοποθετείται αρνητικά.
Πλειοψηφικά καταγράφονται οι αρνητικές απόψεις και για το ζήτημα του εμβολιασμού όπου το 47,4% αξιολογεί θετικά την πολιτική και τις κυβερνητικές δράσεις έναντι 51,7% που της επιρρίπτουν ευθύνες. Όσον αφορά τη στάση της αντιπολίτευσης στο εμβολιαστικό ζήτημα το 58,3% την αξιολογεί αρνητικά.
Έξι στους δέκα έχουν επηρεαστεί οικονομικά
Επίσης, το 60,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί οικονομικά με το 45,3% να έχει δει μείωση των εισοδημάτων του.
Απαισιοδοξία για την επόμενη μέρα
Η επόμενη μέρα περιγράφεται από τους πολίτες μάλλον απαισιόδοξα αφού το 49,6% – περίπου οι μισοί – πιστεύουν ότι έως το τέλος του χρόνου η προσωπική οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί. Ο συγκεκριμένος δείκτης αποτυπωνόταν στο 28,6% τον περασμένο Μάιο, 36,4% τον Ιούλιο και 39,4% μόλις ένα μήνα πριν τον Σεπτέμβριο του 2021. Πρόκειται για αύξηση του βαθμού απαισιοδοξίας κατά δέκα περίπου ποσοστιαίες μονάδες που περιγράφει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την ανησυχία και την αβεβαιότητα που βιώνουν οι πολίτες.
Αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις και για το συνολικό οικονομικό κλίμα στη χώρα με το ποσοστό όσων προβλέπουν βελτίωση να μειώνεται συνεχώς από το 35% του Μαΐου στο 23,2% σήμερα.
Η έρευνα διενεργήθηκε 27-29 Οκτωβρίου.