ΝΔ: Υπό πίεση για Τέμπη και ακρίβεια παρά την πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη
Οι ρωγμές των Τεμπών και της ακρίβειας στην κυριαρχία της εκτίμησης ψήφου είναι τα δυο καμπανάκια που ηχούν προς την κυβέρνηση το βαρόμετρο της Opinion Poll αλλά και της Metron Analysis ογδόντα ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές.
Ακρίβεια: Δεν πείθουν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες
Παρά τα μέτρα, τα πρόστιμα αλλά και τις επιτόπιες αυτοψίες του ίδιου του Πρωθυπουργού στην αγορά, το 55,1% των πολιτών στο βαρόμετρο που παρουσίασε το κεντρικό δελτίο του Action 24 βάζει την ακρίβεια στην πρώτη θέση των προβλημάτων που το απασχολούν.
Ίδια είναι η κατάταξη και στην έρευνα της Metron Analysis για το Mega στην οποία περισσότεροι από τρεις στους δέκα πολίτες (37%) βάζουν τον πληθωρισμό στην κορυφή των πέντε σημαντικότερων προβλημάτων της χώρας. Στην ίδια έρευνα το 72% έχει «μάλλον αρνητικές εντυπώσεις» για τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ακρίβεια.
Ακόμη υψηλότερη είναι η αρνητική αξιολόγηση στη δημοσκόπηση της Opinion Poll, καθώς το 82% των ερωτηθέντων δηλώνει «λίγο έως καθόλου» ικανοποιημένο από τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση κατά της ακρίβειας. Μάλιστα περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα πολίτες (43%) υποστηρίζουν ότι εξαιτίας των αυξημένων τιμών, αναγκάζονται να περιορίσουν βασικές ανάγκες, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό 14,8% δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει
Τέμπη: Η κυβέρνηση χάνει τη «μάχη» της πειθούς
Μεγαλύτερη είναι η δημοσκοπική πληγή για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Το 70,3% στο βαρόμετρο της Opinion Poll, δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την διαλεύκανση της. Σχεδόν απόλυτη είναι η αποδοκιμασία των κυβερνητικών ενεργειών στην έρευνα της Metron Analysis, στην οποία το σχεδόν εννέα στους δέκα και συγκεκριμένα το 88% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν ότι δεν έχουν γίνει όσα πρέπει, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τη δικαιοσύνη, προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους της τραγωδίας.
Έχει ενδιαφέρον ότι ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά, 88%, όσων πιστεύουν ότι δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος έναν χρόνο μετά, καταγράφεται στους κεντρώους ψηφοφόρους.Εξίσου υψηλά είναι τα ποσοστά και στους κεντροδεξιούς και δεξιούς ψηφοφόρους, 75% και 82% αντίστοιχα.
Είναι ενδεικτική η δήλωση του υφυπουργού Χάρη Θεοχάρη χθες το βράδυ στο Action 24 ότι η κυβέρνηση δεν έχει πείσει την κοινή γνώμη για τους χειρισμούς της στην υπόθεση των Τεμπών παρά τους ταχείς ρυθμούς με τους οποίους, όπως είπε, έχει κινηθεί η δικαιοσύνη.
Η ώρα των ανακοινώσεων
Σε αυτό το σκηνικό Πειραιώς και Ηρώδου Αττικού θέλουν να μαζέψουν τουλάχιστον από τη φθορά που προκαλούν στην κυβέρνηση τα μέτωπα της καθημερινότητας, ώστε να μειώσουν τον βαθμό δυσκολίας στην προεκλογική κούρσα των επόμενων ογδόντα ημερών. Σε αυτή τη διαδρομή άλλωστε θεωρείται ότι τόσο το επετειακό συνέδριο αλλά και οι περιοδείες πλησιάζοντας προς τις κάλπες θα ανεβάσουν την κομματική συσπείρωση.
Ήδη η προετοιμασία παίρνει πιο εντατικό χαρακτήρα για αυτό και την Πέμπτη, ο διευθυντής του Πρωθυπουργικού γραφείου, Γιάννης Μπρατάκος, ξεκίνησε έναν κύκλο τηλεφωνημάτων προς τα πρόσωπα που θα ριχτούν στη μάχη του σταυρού για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και θα λάβουν και επισήμως το χρίσμα.
Αυτό το γκρουπ των υποψηφίων όπως εγκαίρως είχε δημοσιεύσει ο flash.gr θα ανακοινωθεί από τη Νέα Δημοκρατία μέσα στην ημέρα και κατά πάσα πιθανότητα εντός των προσεχών ωρών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η σύνθεση που θα δοθεί από την Πειραιώς στη δημοσιότητα δεν περιέχει εκπλήξεις καθώς ο σχεδιασμός θέλει τα «βαριά» ονόματα, όπως αυτό του Φρέντι Μπελέρη που ακούγεται έντονα τις τελευταίες ημέρες, ή της άλλης «ισχυρής δεξιάς υποψηφιότητας» να παρουσιάζονται στο συνέδριο.
Έτσι φαίνεται ότι έχει έρθει η ώρα για την επισημοποίηση της υποψηφιότητας του χρυσού Ολυμπιονίκη Πύρρου Δήμα, του Προέδρου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, της Βούλας Πατουλίδου, της Έφης Χριστοφιλοπούλου, του Καθηγήτη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Σωτήρη Σέρμπου και του πρώην Δημάρχου Σάμου, Μιχαήλ Αγγελόπουλου.
Σε αυτήν τη φάση μαζί με τον Πύρρο Δήμα, θα περιλαμβάνονται η νυν ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, η πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νόνη Δούνια, αλλά και κάποιοι ακόμη από την υπάρχουσα ευρω-ομάδα όπως η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος.
Μέχρι στιγμής για τις 42 θέσεις του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας έχουν οριστικοποιηθεί τουλάχιστον 19 υποψηφιότητες. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, ο πρώην υπουργός, Αναπληρωτής Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Σπύρος Καρανικόλας, ο πανεπιστημιακός Δημήτρης Μαραβέγιας. Δεν αποκλείεται επίσης να διεκδικήσουν τον σταυρό στις 9 Ιουνίου, ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Αμυράς αλλά και η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα.
Μένει να αποδειχθεί εάν τελικά οι νυν βουλευτές Ευριπίδης Στυλιανίδης και Κώστας Γκιουλέκας, θα είναι μέσα στις υποψηφιότητες που θα επιλέγουν για να διακοπεί η «αιμορραγία» προς το 14% που αθροίζουν σε συνεχόμενες μετρήσεις, Ελληνική Λύση και Νίκη στη Βόρεια Ελλάδα. Ειδικά για το κόμμα Βελόπουλου κυλιόμενες έρευνες το δείχνουν ακόμη και στη δεύτερη θέση σε αρκετές από τις εκλογικές περιφέρειες στον βορρά του εκλογικού χάρτη.