Δημόσιοι υπάλληλοι: Πώς θα δίνεται το ετήσιο μπόνους παραγωγικότητας
Δικαιούχοι υπάλληλοι θα είναι όσοι εργάστηκαν για την επίτευξη των στόχων.
40 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν το 2025 οι πιο αποτελεσματικοί δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι θα πετύχουν τους στόχους που θα θέτει η υπηρεσία τους. Το κίνητρο επιβράβευσης δεν θα ξεπερνά το 15% των ετήσιων βασικών αποδοχών τους.
Το 40% από το μπόνους που θα έχει τη δυνατότητα να καταβάλλει ο κάθε φορέας θα το λαμβάνουν όλοι οι υπάλληλοι που εμπλέκονται στην υλοποίηση των στόχων, ενώ όσοι επιτυγχάνουν τους στόχους θα λαμβάνουν επιπλέον το 60% του μπόνους.
Το κίνητρο επίτευξης στόχων δεν συμψηφίζεται με την τυχόν προσωπική διαφορά που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι μετά την ενσωμάτωση των επιδομάτων στο νέο μισθολόγιο.
Η διαδικασία για το κίνητρο επίτευξης στόχων στο Δημόσιο, προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τις αλλαγές στο σύστημα διορισμών που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Οι προϋποθέσεις για να λάβουν το μπόνους οι υπάλληλοι
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι υπάλληλοι δικαιούνται ανταμοιβής, εφόσον:
α) έχουν συμμετάσχει στη διαδικασία στοχοθεσίας και αξιολόγησης,
β) έχουν υπηρετήσει σε οργανική μονάδα, η οποία συνέβαλε στην πλήρη επίτευξη του επιλεγέντος προς ανταμοιβή στόχου για διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων (4) μηνών και
γ) κατά τον χρόνο καταβολής της ανταμοιβής, δεν τελούν σε αργία ή σε αναστολή άσκησης καθηκόντων, δεν έχουν καταδικαστεί τελεσιδίκως για αδίκημα του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και δεν τους έχει επιβληθεί τελεσίδικα οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή.
Το σύστημα κινήτρων θα μπορεί να εφαρμοστεί σε φορείς του Δημοσίου που έχουν προβεί σε ολοκληρωμένη εφαρμογή της στοχοθεσίας και αξιολόγησης της αποδοτικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και δεν προβλέπονται ανάλογα κίνητρα για το ίδιο έτος.
Ο κατά περίπτωση αρμόδιος Υπουργός δύναται να θέτει και επιπλέον στόχους πέραν των αρχικών με κριτήριο τη συμβολή τους στην καθημερινότητα των πολιτών.
Ο μέγιστος αριθμός των στόχων ανέρχεται σε 8 για κάθε Φορέα δεύτερου επιπέδου της διοικητικής ταξινόμησης του Κρατικού Προϋπολογισμού, και σε 6 για φορείς Γενικής Κυβέρνησης.
Για την κατανομή του ποσού η Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής, εισηγείται, έως τη 15η Ιανουαρίου εκάστου έτους προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και τον αρμόδιο Υπουργό, τα εξής:
α) Το αρχικό ποσό της ανταμοιβής που αντιστοιχεί ανά φορέα, με βάση τη μισθολογική του δαπάνη.
β) Τα επιλέξιμα προς ανταμοιβή έργα και στόχους των φορέων, λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε κυβερνητικές προτεραιότητες. Η Επιτροπή δύναται να εισηγείται έως 4 στόχους για κάθε Ειδικό Φορέα δεύτερου επιπέδου και έως 3 για φορείς Γενικής Κυβέρνησης.
γ) Τα ορόσημα και τους αντίστοιχους δείκτες μέτρησης για κάθε στόχο.
δ) Τις αρμόδιες οργανικές μονάδες που εμπλέκονται άμεσα στην υλοποίηση των στόχων.
ε) Το ελάχιστο ποσό ανταμοιβής ανά δικαιούχο υπάλληλο.
Ο προγραμματισμός
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι επιτροπές και οι στόχοι θα καθορίζονται κάθε Ιανουάριο - Φεβρουάριο, οπότε θα στέλνονται στα αρμόδια υπουργεία τα πεδία εφαρμογών. Ο κάθε φορέας συμμετέχει στο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής, εφόσον έχει προβεί σε ολοκληρωμένη εφαρμογή της διαδικασίας στοχοθεσίας και αξιολόγησης.
Ειδικότερα, έως το τέλος Φεβρουαρίου οι φορείς θα καταχωρούν στο Πληροφοριακό Σύστημα Κινήτρων στοιχεία για την επίτευξη των επιλεγέντων στόχων και ως τη 10η Μαρτίου, η Επιτροπή Κινήτρων, θα εκδίδει "Βεβαίωση Επίτευξης Στόχων Φορέα". Έως το τέλος Μαρτίου, η Επιτροπή Κινήτρων, θα πρέπει να εισηγείται προς τους αρμόδιους υπουργούς τους δικαιούχους φορείς, οι οποίοι έχουν επιτύχει πλήρη επίτευξη σε τουλάχιστον 1 εκ των επιλεγέντων στόχων και το ποσό της ανταμοιβής που θα μοιραστούν οι υπάλληλοι του κάθε φορέα.