Δημόσιο: Το πρώτο βήμα για δανεισμό από τις αγορές - Έκδοση λαϊκών ομολόγων με ελκυστικές αποδόσεις
Πόσα σχεδιάζει να αντλήσει η Ελλάδα το 2025. Ποιοι είναι οι στόχοι του εκδοτικού προγράμματος στο τρέχον έτος.
Πρεμιέρα στις αγορές με 10ετές ομόλογο κάνει το Δημόσιο για την άντληση «ζεστού χρήματος» περί τα 2,5 δισ. ευρώ, ενεργοποιώντας το δανειακό πρόγραμμα για το 2025 με βάση το οποίο το πρώτο εξάμηνο του έτους θα διενεργηθούν δύο εκδόσεις νέων ομολόγων, έξι επανεκδόσεις υφιστάμενων ομολόγων και έντεκα εκδόσεις εντόκων γραμματίων.
Η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές το 2025 το ποσό των 8 δισ. ευρώ για την κάλυψη μέρους των χρηματοδοτικών αναγκών συνολικού ύψους 15,28 δισ. ευρώ, που αφορούν αποπληρωμή ομολόγων 5,45 δισ. ευρώ, τόκων 4,75 δισ. ευρώ, πρόωρη αποπληρωμή διπλής δόσης από το διμερές δάνειο με την Ευρωζώνη 5,3 δισ. ευρώ και χρηματοδότηση με 5,96 δισ. ευρώ έργων του ΤΑΑ. Για την πλήρη κάλυψη των αναγκών θα χρησιμοποιηθούν δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και ταμειακά διαθέσιμα.
Επισημαίνεται ότι οι στόχοι του εκδοτικού προγράμματος για το 2025 είναι:
- Η κάλυψη των μικτών χρηματοδοτικών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου.
- Η περαιτέρω επέκταση της επενδυτικής βάσης των ελληνικών ομολόγων, ειδικά μετά και εξαιτίας της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.
- Η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων για τη διατήρηση μίας αξιόπιστης καμπύλης αποδόσεων, ώστε να αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την ελληνική οικονομία, καθώς και για την εύρεση της «δίκαιης-εύλογης αξίας» του συνόλου των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.
- Η περαιτέρω μείωση των περιθωρίων τόσο του κινδύνου ρευστότητας όσο και του πιστωτικού κινδύνου, από τα οποία θα προκύψει περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου.
- Η βελτίωση της ρευστότητας και του όγκου συναλλαγών στη δευτερογενή αγορά Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου.
- Η διατήρηση της συνολικής εγχώριας ρευστότητας χρήματος, που βαίνει μειούμενη λόγω και των ετήσιων δαπανών εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους (τόκοι και χρεολύσια) κυρίως προς αλλοδαπούς επενδυτές και δανειστές, του Ιδιωτικού και του Επίσημου Τομέα.
- Η μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης, με παράλληλη δημιουργία χώρου για εκδοτική δραστηριότητα, μέσω της αντικατάστασης βραχυχρόνιου χρέους με μεσομακροχρόνιο.
- Η σταδιακή μείωση αλλά ταυτόχρονα διατήρηση του ύψους των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου σε ικανοποιητικά επίπεδα.
- Η παροχή επιπλέον «ασφάλειας» προς τους οίκους αξιολόγησης για πιθανή περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου του Ελληνικού Δημοσίου.
Καθ’ οδόν η έκδοση λαϊκών ομολόγων
Την ίδια ώρα θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση οι εκδόσεις λαϊκών έντοκων γραμματίων που προσφέρουν αποδόσεις πάνω από 2,3%.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει μέχρι το τέλος Ιουνίου σε έξι εκδόσεις εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, τρεις εκδόσεις τρίμηνης διάρκειας και δύο εκδόσεις δωδεκάμηνης διάρκειας που θα δώσουν τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να αποκτήσει τίτλους ονομαστικής αξίας έως 15.000 ευρώ.
Η αρχή θα γίνει την Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2025 με την έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων, μία εβδομάδα αργότερα στις 29 Ιανουαρίου θα διενεργηθούν οι δημοπρασίες τρίμηνων τίτλων και θα ακολουθήσουν δημοπρασίες στις 9 Φεβρουαρίου, 5 Μαρτίου, 26 Μαρτίου, 2, 23 και 30 Απριλίου, 28 Μαΐου, 4 Ιουνίου και 25 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι το 2024 περίπου 70.000 φυσικά πρόσωπα συμμετείχαν στις δημοπρασίες των λαϊκών εντόκων επενδύοντας συνολικά 4,5 δισ. ευρώ.