Δημόσιες συμβάσεις: Αντιπαράθεση ΝΔ - ΚΙΝΑΛ για την ιδιωτική εποπτεία των έργων
Στη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια για το νέο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων και την εισαγωγή της ιδιωτικής επίβλεψης στα έργα, μετά τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η σειρά του Κινήματος Αλλαγής, προκειμένου η κυβέρνηση να αναφερθεί στον ρόλο που επεφύλασσε στους ιδιώτες το ΠΑΣΟΚ.
«Μου έκανε εντύπωση ότι το Κίνημα Αλλαγής διατυπώνει ενστάσεις για το θέμα της ιδιωτικής επίβλεψης. Εμείς, πήραμε ως παράδειγμα, αυτό που εσείς θεσμοθετήσατε το 2011. Τους ελεγκτές δόμησης. Οι ελεγκτές δόμησης ήταν μια πρωτοποριακή νομοθετική πρωτοβουλία που πήρε η κυβέρνηση τότε και κατάφερε να αντιμετωπίσει το τεράστιο ζήτημα της διαφθοράς και των τεράστιων καθυστερήσεων που υπήρχε στις πολεοδομίες. Αυτό είχε γίνει στα ιδιωτικά έργα», είπε ο κ. Καραμανλής και επανέλαβε ότι με βάση όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, τον έλεγχο τον έχει η διευθύνουσα υπηρεσία που «βοηθό της μέχρι σήμερα έχει τον υπάλληλο και από αύριο θα έχει τον υπάλληλο του ιδιώτη».
Ο υπουργός επισήμανε: «στα έργα ΣΔΙΤ οι πράξεις του ιδιώτη επιβλέποντος έχουν δεσμευτική ισχύ. Στα δημόσια έργα, η επίβλεψη είναι εισηγητικού και όχι αποφασιστικού χαρακτήρα. Δηλαδή, ένας αναθέτων φορέας που δεν έχει την τεχνική επάρκεια για την επίβλεψη του έργου, θα μπορεί εάν επιθυμεί να πάρει μηχανικό από συγκεκριμένο μητρώο, όπως γίνεται με τους ελεγκτές δόμησης, και να κάνει την επίβλεψη του έργου».
«Ζούμε σε ένα κράτος που πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα που προκαλεί η υστερικού τύπου αντιπολίτευση κατά πάντων και που όπως ασκείται στην Ελλάδα θολώνει τα όρια αποτελεσματικότητας και διαφάνειας», σχολίασε ο Κώστας Καραμανλής και τόνισε ότι το κύριο ζήτημα που συζητά σήμερα η Βουλή, με τις δημόσιες συμβάσεις, είναι «πώς μπορούμε να πάμε σε ένα σύστημα στα δημόσια έργα που θα εξασφαλίζει την ταχύτητα, την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια».
«Για χάρη της υποτιθέμενης διαφάνειας, πολλές φορές βάλαμε την αποτελεσματικότητα, σε δεύτερη μοίρα», είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και τόνισε πως «όταν δεν γίνεται σοβαρή επίβλεψη του έργου, τότε η ποιότητα είναι προβληματική». «Τελικά ποιος εναντιώνεται στην ιδιωτική επίβλεψη; Εναντιώνεται αυτός που ξέρει ότι θα έχει ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο ελέγχου», είπε ο Κώστας Καραμανλής.
Ο Βασίλης Κεγκέρογλου
Η παρέμβαση του υπουργού όμως προκάλεσε την αντίδραση του Γραμματέα της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου. «Κύριε υπουργέ, το ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του συστήματος παραγωγής και υλοποίησης των δημοσίων έργων, ελέγχου και διαφάνειας, και γενικότερα του συστήματος διοίκησης της χώρας, προχώρησε σε καινοτόμες μεταρρυθμίσεις και αποφάσεις, από το 2010, στη δύσκολη περίοδο, που κάποιοι ήταν στην πλατεία και φώναζαν συνθήματα μαζί με τους αντιμνημονιακούς», είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου και κάλεσε τον υπουργό «να μην παρανοεί τις μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ».
«Εμείς έχουμε τοποθετηθεί σαφώς υπέρ της ένταξης και του ιδιωτικού τομέα στο σύστημα ελέγχου των έργων. Μιλήσαμε όμως για την ανάγκη κανόνων και τη διαστρέβλωση που κάνετε να επιλέγει ο ελεγχόμενος τον ελεγκτή του», είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου και πρόσθεσε: «εδώ δεν έχουμε ιδιωτική κατασκευή. Έχουμε ένα δημόσιο έργο στο οποίο αυτός που είναι ο επισπεύδων για τον έλεγχο και την εποπτεία πρέπει είναι το δημόσιο. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει μητρώο των ελεγκτών με συγκεκριμένους κανόνες και όχι με την επιλογή του «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει». Δεν είμαστε αντίθετοι με την είσοδο ιδιωτών στην επίβλεψη αλλά διαφωνούμε με τον τρόπο που αυτή γίνεται».