Δημητσάνα: Το «στολίδι» της Αρκαδίας
Η Δημητσάνα είναι κεφαλοχώρι της Αρκαδίας που από το 1978 έχει ανακηρυχθεί επίσημα Παραδοσιακός Οικισμός. Βρίσκεται σε υψόμετρο 946 μέτρων, με υπέροχη θέα στην πεδιάδα της Μεγαλόπολης και του Ταΰγετου.
Υπήρξε καθοριστικός ο ρόλος του χωριού στην επανάσταση του 1821 και κατάφερε να δημιουργήσει έναν πετυχημένο δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στην αντίσταση της Τριπολιτσάς και της ευρύτερης περιοχής της Γορτυνίας.
Το μέρος αποτέλεσε μία από τις πολλές σπίθες που τελικά συνέθεσαν τη «φωτιά» πίσω από το μεγάλο ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης σήμερα είναι ένας ήσυχος οικισμός με τη μοναδική ιδιότητα να χαλαρώνει και να γοητεύει όσους την επισκέπτονται.
Αξίζει να επισκεφτείτε:
Το Κάστρο
Θα το συναντήσετε στην ψηλότερη κορυφή του χωριού και σήμερα δεν σώζονται παρά μόνο κάποια ερείπια του παλιού τείχους που μαρτυρούν την ύπαρξη μεγάλης οχύρωσης στο σημείο.
Αξίζει να κάνετε μια βόλτα από την κεντρική οδό Λαμπαρδοπούλου με τα δεκάδες μαγαζιά και καφέ, τα όμορφα αρχοντόσπιτα της ορεινής Αρκαδίας και τις παλιές εκκλησίες.
Η Βιβλιοθήκη της Σχολής της Δημητσάνας
Φιλοξενούνται περισσότερα από 35.000 βιβλία (εκκλησιαστικοί τόμοι, συγγράμματα και κάποιες σπανιότατες εκδόσεις).
Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
Αποτελεί δείγμα για το πώς οι παλαιότερες γενιές χρησιμοποιούσαν το νερό για τις καθημερινές ανάγκες και εργασίες, όπως η παραγωγή αλευριού και μπαρουτιού ή η επεξεργασία δερμάτων.
Η Μονή Φιλοσόφου
Στο φαράγγι του Λούσιου σώζεται το καθολικό της Παλαιάς Μονής Φιλοσόφου από τα μέσα του 10ου αιώνα. Το 1691 ιδρύθηκε η Νέα Μονή Φιλοσόφου, γνωστή για τη Σχολή της (Κρυφό Σχολειό).
Η Μονή Προδρόμου
Ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα και για πολλά χρόνια αποτέλεσε καταφύγιο για τους κατοίκους, κέντρο ανεφοδιασμού και νοσοκομείο για τους αγωνιστές κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.
Η Αρχαία Γόρτυνα
Στη μακραίωνη ιστορία της η πόλη άκμασε από την Αρχαϊκή μέχρι και την Ελληνιστική εποχή. Χαρακτηριστικό και αξιόλογη βόλτα για τον επισκέπτη είναι τα απομεινάρια του ναού του Ασκληπιού και τα ιαματικά λουτρά.