Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αποσυρθεί το άθλιο νομοσχέδιο της ΝΔ για τα εργασιακά»
«Η ΝΔ θέλει μια αγορά εργασίας έρμαιο στις διαθέσεις των εργοδοτών, γιατί αυτό στη δική της αντίληψη το θεωρεί “αναπτυξιακό κίνητρο”. Αν απορρυθμιστεί πλήρως η αγορά εργασίας, αν μειωθούν οι μισθοί, αν δεν υπάρχουν κανόνες για το ωράριο, αν μπορεί ο εργοδότης να επιβάλει απλήρωτες υπερωρίες, αν ισχύσουν όλα αυτά, στην ακραία ταξική και νεοφιλελεύθερη αντίληψη της κυβέρνησης λειτουργούν ως επενδυτικά κίνητρα», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Σχετικά με την προωθούμενη μετατροπή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε ανεξάρτητη Αρχή, υπογράμμισε ότι «αυτό θα σημάνει μία απαξιωμένη Αρχή, χωρίς εργαζόμενους, χωρίς την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, χωρίς αυτή να μπορεί να επιβάλει τις όποιες κουτσουρεμένες ρυθμίσεις θα ισχύουν για την προστασία των εργαζομένων». «Άλλωστε, η κυβέρνηση της ΝΔ από το 2019 που ανέλαβε έχει διαλύσει την επιθεώρηση εργασίας», επισήμανε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Αναφερθείς στα όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της διακυβέρνησής του στο πεδίο της στήριξης της εργασίας, υπενθύμισε «την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την αναδιοργάνωση και αναβάθμιση της επιθεώρησης εργασίας, τη ρύθμιση για την αιτιολογημένη απόλυση». «Δεν είναι τυχαίο ότι ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση που ανάγκασε μεγάλο τραπεζικό ίδρυμα να πληρώσει 1,6 εκ. ευρώ πρόστιμο για απλήρωτες υπερωρίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο θέμα της κριτικής που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει μείζον ζήτημα κοινοβουλευτικής λειτουργίας στη χώρα». «Ενώ οι οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες ανοίγουν, τα μόνα πράγματα που παραμένουν “κλειστά” είναι το πανεπιστήμιο και το κοινοβούλιο», πρόσθεσε.
«Σε ό,τι αφορά τη Βουλή, η κυβέρνηση την κρατά σε υπολειτουργία γιατί θέλει να αποφύγει τις μεγάλες αντιπαραθέσεις με επίκεντρο την πολιτική της αλλά και γιατί οι διαδικασίες του κοινοβουλίου φέρνουν στην επιφάνεια το πρόβλημα συνοχής που έχει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ», τόνισε.
«Δεν είναι τυχαίο ότι η κ. Γιαννάκου και η κ. Κεφαλογιάννη διαφοροποιήθηκαν ανοιχτά και δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, ενώ διαφοροποιήσεις εντός ΝΔ αναμένονται και στο νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη και φυσικά στα μνημόνια για τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο Δ. Τζανακόπουλος.
«Για αυτούς τους λόγους, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να διατηρεί ένα καθεστώς στη Βουλή, στο οποίο έχουν σχεδόν καταργηθεί οι ονομαστικές ψηφοφορίες, καθώς οι βουλευτές ψηφίζουν μέσω εντολής στο γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας», εξήγησε, υποστηρίζοντας ότι «αυτή η διαδικασία “νοθεύει” την πραγματική βούληση του κοινοβουλίου, την αμεσότητα που πρέπει να έχει η ψήφος του βουλευτή». «Πρόβλημα βέβαια υπάρχει και στη συνολικότερη λειτουργία της Βουλής, με τις διαδικασίες να μην προχωράνε κανονικά», πρόσθεσε. «Φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει “αλλεργία” σε οποιαδήποτε αντίθετη άποψη, σε οποιαδήποτε διαδικασία μπορεί να τον φέρει αντιμέτωπο με τα αδιέξοδα της πολιτικής του», διεμήνυσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Τέλος, όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε ότι «δεν μπορούν να γίνουν βέβαιες εκτιμήσεις για το αν ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει πρόωρες εκλογές». «Ωστόσο, αυτό που είναι μπροστά μας είναι οι συνέπειες των στρατηγικών επιλογών του κ. Μητσοτάκη και σε ό,τι αφορά την πανδημία και σε ό,τι αφορά την οικονομία, οι οποίες θα είναι πολύ αρνητικές για την πλειονότητα της κοινωνίας», τόνισε. «Σε κάθε περίπτωση, σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο εκλογικής μάχης, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος να διεκδικήσει μία νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, διότι είναι αναγκαία ούτως ή άλλως μια μεγάλη πολιτική στροφή στη χώρα», κατέληξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.