Δημήτρης Πασχάλης: Γιατί οι λομπίστες θέλουν να επιβάλλουν τον όρο «ορυκτό αέριο»
Τον τελευταίο ένα-ενάμιση χρόνο έχει εμφανιστεί στα ελληνικά η έκφραση ορυκτό αέριο. Πρόκειται για κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας και χονδροειδέστατη ανακρίβεια.
Από ιστότοπους γεωλογικών σχολών διαφόρων πανεπιστημίων, διαπιστώνουμε πως ως ορυκτά χαρακτηρίζονται μόνο τα στερεά πετρώματα και μεταλλεύματα που απαρτίζουν τον φλοιό της γης.
[caption id="attachment_1914298" align="alignnone" width="358"] Ο Δημήτρης Πασχάλης[/caption]
Επιπλέον βασική προϋπόθεση για να χαρακτηριστεί κάτι σαν ορυκτό είναι να έχει κρυσταλλική δομή, κάτι που έχουν μόνο τα στερεά σώματα και όχι τα υγρά ή αέρια.
Όμως οι υδρογονάνθρακες στα ελληνικά ονομάζονται και ορυκτά καύσιμα. Παρότι δεν είναι σωστό σαν ορισμός, έχει επικρατήσει να χρησιμοποιείται και όλοι καταλαβαίνουμε ότι περιλαμβάνονται στερεά, υγρά και αέρια καύσιμα.
Στα αγγλικά υπάρχουν οι εκφράσεις πχ για το πετρέλαιο mineral oil ή fossil oil ή mineral water για το νερό. Όμως στα ελληνικά λέμε πετρέλαιο και μεταλλικό νερό, δεν λέμε ορυκτό πετρέλαιο ή ορυκτό νερό ή απολιθωματικό έλαιο.
Έτσι και με το φυσικό αέριο. Στα αγγλικά λέγεται natural gas και από εκεί το έχουμε υιοθετήσει στα ελληνικά σαν φυσικό αέριο. Μάλιστα στο παρελθόν χρησιμοποιούταν και η λέξη γκάζι για το φυσικό αέριο που είναι παραφθορά του gas.
Το fossil gas που έχει εμφανιστεί εδώ και κάποια χρόνια στα αγγλικά είναι και αυτό ανακρίβεια, καθότι το φυσικό αέριο δεν είναι προϊόν απολίθωσης, αλλά προϊόν βιογενούς σήψης, και σύμφωνα με σοβαρές ενδείξεις από την λεκάνη Μπαζένοφ στη Σιβηρία αλλά και άλλα σημεία της υφηλίου, και προϊόν αβιογενών διεργασιών σε μεγαλύτερα βάθη του φλοιού της γης και ίσως και στον μανδύα.
Επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο ή αθώο, η έκφραση ορυκτό αέριο φαίνεται πως είναι προϊόν λομπιστών συγκεκριμένων συμφερόντων του κλάδου της ενέργειας. Σκοπός είναι η χειραγώγηση της κοινής γνώμης, μέσω της δημιουργίας αρνητικά φορτισμένων εντυπώσεων, με στόχο να καμφθούν οι αντιδράσεις στις μεθόδους ηλεκτροπαραγωγής που προωθούν και παρουσιάζουν σαν «καλή» και μάλιστα φθηνότερη εναλλακτική.
Επί της ουσίας μιλάμε για μια μορφή newspeak, όπως το είχε θέσει ο Όργουελ, όπου ο σκοπός δεν είναι 2 και 2 να κάνουν 5, αλλά η αποδοχή από τους πολίτες μεγάλων εγκαταστάσεων ηλεκτροπαραγωγής, όπου να ‘ναι κι όπως να ‘ναι ανεξαρτήτως κόστους και επιπτώσεων.