Δημήτρης Λιγνάδης: Στην ανακρίτρια ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης - Κατηγορείται για βιασμό κατά συρροή
Μέχρι την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου στις 12:00, πήρε προθεσμία για να καταθέσει στην ανακρίτρια ο Δημήτρης Λιγνάδης που κατηγορείται για βιασμό κατά συρροή.
Ο γνωστός ηθοποιός - σκηνοθέτης, μετά την σύντομη παραμονή του στην Ευελπίδων όπου παρουσιάστηκε με χειροπέδες, επέστρεψε στη ΓΑΔΑ, όπου και θα παραμείνει μέχρι την ημερομηνία της απολογίας του.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Νίκο Γεωργουλέα, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης αρνείται τις κατηγορίες περί βιασμού κατά συρροή. «Ακολουθήθηκε η διαδικασία. Η προθεσμία είναι για την Τετάρτη στις 12:00. Και πριν και μετά υπάρχει πλήρης άρνηση. θα μελετήσουμε τη δικογραφία και θα σας ενημερώσουμε» δήλωσε έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων.
Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου μετήχθη το πρωί στην Ευελπίδων με χειροπέδες και σκυμμένο το κεφάλι.
Μέσα σε πέντε ημέρες θα πρέπει να απολογηθεί και τότε θα αποφασιστεί αν θα κριθεί προφυλακιστέος ή όχι.
Οι παράγοντες που θα κρίνουν την προφυλάκιση
Δεδομένο είναι ότι η κατηγορία που αντιμετωπίζει για βιασμό κατά συρροή σε βαθμό κακουργήματος είναι πολύ βαριά και είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί η προφυλάκισή του. Οι κρίσιμοι παράγοντες που θα ζυγίσουν οι εισαγγελικές αρχές ώστε να αποφασίσουν για την προφυλάκιση ή μη του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου είναι δύο: Το αν είναι ύποπτος φυγής και αν είναι επικίνδυνος για άλλες αξιόποινες πράξεις.
Εκεί αποδίδουν δικαστικές πηγές το γεγονός ότι μετέβη αυτοβούλως στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψής του. Πιθανότατα για να δηλώσει ότι δεν είναι ύποπτος φυγής και να αποφύγει την προφυλάκιση.
Που στηρίζεται η ποινική δίωξη
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του σκηνοθέτη χθες, μετά από έρευνα των Εισαγγελέων Κώστα Σπυρόπουλου και Νίκου Στεφανάτου, αφορά δύο πράξεις βιασμού. Η πρώτη έχει χρόνο τέλεσης το 2010 και καταγγέλθηκε το πρωί της Παρασκευής, με μήνυση που κατατέθηκε στην Εισαγγελία. Η πράξη φέρεται να τελέστηκε σε βάρος 14χρονου –κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης– μαθητή. Η δεύτερη υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πιο πρόσφατο χρόνο τέλεσης, πιθανόν το 2015 ή το 2016, και προέκυψε από την πρώτη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του καλλιτέχνη αρχές του μήνα. Σε αυτήν την περίπτωση η μήνυση αφορούσε μη ενεργή πράξη ωστόσο , όπως συνέβη και με την υπόθεση Μπεκατώρου, από αυτήν προήλθε μαρτυρική κατάθεση για ενεργή υπόθεση βιασμού.
Η εξελίξεις στην υπόθεση του σκηνοθέτη-ηθοποιού δρομολογήθηκαν ουσιαστικά από την Παρασκευή που κατατέθηκε η δεύτερη μήνυση. Οι εισαγγελικοί λειτουργοί έλαβαν μαρτυρικές καταθέσεις από πρόσωπα που φαίνεται να έδωσαν ισχυρά στοιχεία για την ποινική αποτύπωση των πράξεων που πλέον αποδίδονται στον καλλιτέχνη, με ιδιαίτερα κρίσιμη την κατάθεση γυναίκας που φέρεται να γνώριζε πολύ καλά κάποια γεγονότα.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης
Το υπουργείο Δικαιοσύνης ζητά να βγουν όλα στο φως σε αυτή την πολύ σκοτεινή υπόθεση ενώ απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις αιτιάσεις για καθυστέρηση στην έρευνα τονίζει ότι «υποθέσεις τέτοιου είδους δεν έχουν κομματικό χρώμα. Είναι καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν νοσηρά φαινόμενα, όπως αυτά που καταγγέλλονται. Είναι ευθύνη και καθήκον μας απέναντι στα θύματα. Η σιωπή που επικρατούσε για τόσα χρόνια έσπασε. Ήρθε η ώρα της Δικαιοσύνης».