Καιρίδης στο Action 24: «Δεν τίθεται θέμα να δώσουμε εξοπλισμό στην Ουκρανία»
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε στον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά και στη βίζα των Τούρκων τουριστών
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδη, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης (23/4) στην εκπομπή «Πίσω από τις Γραμμές», στο Action 24, ρωτήθηκε αν η Ελλάδα πιέστηκε για να στείλει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία.
«Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δώσουμε εξοπλισμό στην Ουκρανία», απάντησε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Κι εμένα μου έκανε εντύπωση αυτό το πρωτοσέλιδο των Financial Times, μας αιφνιδίασε και εμάς και τους Ισπανούς, γιατί ανέφερε και τις δύο χώρες. Δυστυχώς ζούμε σε μία πολύ επικίνδυνη περιοχή και δεν μπορεί με τίποτα να αποδυναμωθεί η εθνική μας άμυνα».
Σε ερώτηση για τη βίζα που δίνεται στους Τούρκους για να επισκέπτονται ελληνικά νησιά του Αιγαίου, ο κ. Καιρίδης είπε ότι υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός από τους ντόπιους, ήταν πολλά τα χαμόγελα. «Είμαστε εκτός σεζόν. Στη Λέσβο υπάρχει τουρισμός κυρίως εγχώριος, οικογενειακός τουρισμός τον Αύγουστο. Το να γεμίζει η Μυτιλήνη μήνα Απρίλη και να γίνονται αυτοί οι τζίροι στα καταστήματα, σκεφτείτε. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ήρθαν 20.000 Τούρκοι» σημείωσε.
Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι ήταν μία επιτυχία της Ελλάδας αυτή η ενέργεια και βασίστηκε στην αξιοπιστία που έχει ανακτήσει η χώρα μας καθώς -όπως είπε ο υπουργός- «πείσαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα. Κράτησε τέσσερις μήνες αυτή η συζήτηση και ταυτόχρονα έχουμε μεγάλη μείωση στις μεταναστευτικές ροές, με τις παράνομες αφίξεις από την Τουρκία και τον Έβρο».
Υπογράμμισε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να γεμίσουν τα ξενοδοχεία στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου με «νόμιμους τουρίστες» που έρχονται «νόμιμα στη χώρα, όχι με φουσκωτά αλλά με διαβατήρια, δακτυλοσκοπούνται, πληρώνουν παράβολο, παίρνουν βίζα υπόκεινται σε έλεγχο και συμβάλλουν στην οικονομική ευημερία των νησιών μας, που τόσα πολλά έχουν τραβήξει».
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι αυτό είναι ένα «άλλο μοντέλο σχέσεων με την Τουρκία». «Εκεί που είχαμε την εργαλειοποίηση, τώρα πάμε σε μία άλλη είδους σχέση, διότι έχει αξία αυτό το μέτρο. Έγινε δεκτό με ενθουσιασμό στην Τουρκία», σημείωσε ο κ. Καιρίδης.