Δηλώσεις Χουλουσί Ακάρ: «Ευχαριστούμε το Βερολίνο» αναφέρει ο Τούρκος ΥΕΘΑ
Σε επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ευχαρίστησε την Γερμανία δηλώνοντας ότι οι απόψεις των δύο χωρών συμπίπτουν σε πολλά θέματα. Μάλιστα ο Τούρκος αξιωματούχος τόνισε πως όχι μόνο θα συνεχιστεί η συνεργασία τους αλλά θα υπάρξουν εξελίξεις στον τομέα των εξοπλισμών.
Επιπλέον, σε συνέδριο που διεξήχθη διαδικτυακά, με θέμα «Ευρώπη 2021» ο Υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε Χάικο Μάας είπε: «Έχουμε πάρει μια απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που αναφέρει πως, εάν οι προκλήσεις και η αντιπαράθεση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν σταματήσουν, τότε θα υπάρξουν κάποια στιγμή κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Όσο υπάρχει όμως εποικοδομητικός διάλογος δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσει να ανακινείται το θέμα των κυρώσεων».
Αξίζει να σημειωθεί ότι με το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών εξωτερικών της Ε.Ε, ξεκαθάρισε ότι οι κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας «μπαίνουν στην κατάψυξη».
Οι θέσεις της Ε.Ε περί κυρώσεων στην Τουρκία είχαν ακουστεί από τον Οκτώβριο του 2020. Ωστόσο η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε η λήψη των αποφάσεων να μετατεθεί για τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους. Παρόλα αυτά, σε καμία από τις δύο Συνόδους δεν βγήκε κάποιο αποτέλεσμα και τώρα όλοι αναμένουν την επόμενη συνεδρίαση που θα διεξαχθεί τον Μάρτιο του 2021.
Ως τώρα πάντως δεν έχει κατατεθεί κανένα έγγραφο στις αρμόδιες επιτροπές της Ε.Ε που να κάνει λόγο για κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
«Ευχαριστούμε το Βερολίνο» ήταν τα λόγια του Χουλουσί Ακάρ κατά την διάρκεια δηλώσεων του, προσπαθώντας να προβάλλει μια εξιδανικευμένη εικόνα των σχέσεων Γερμανίας-Τουρκίας. Ο Ακάρ χαρακτήρισε τη γερμανική στάση ως υπόδειγμα για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Αρχικά είχε προγραμματιστεί οι δύο υπουργοί άμυνας να προβούν σε κοινές δηλώσεις, οι οποίες τελικώς ακυρώθηκαν.
Όπως φαίνεται, κάτι τέτοιο βόλευε και τις δύο πλευρές καθώς οι ερωτήσεις που θα ακολουθούσαν από τους δημοσιογράφους θα ήταν καταιγιστικές.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά των Πράσινων και της Αριστεράς επιμένουν να σταματήσουν οι εξαγωγές γερμανικών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.
Ειδικότερα, ο Χ. Ακάρ, ευχαρίστησε τη Γερμανία, διότι, όπως είπε, «τήρησε μία στάση συνέπειας και αρχών» στο θέμα των ελληνο-τουρκικών. Και πρόσθεσε: «Μπορούμε να το πούμε ξεκάθαρα. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην ΕΕ, οι επαφές της κ. Μέρκελ με τον πρόεδρό μας ήταν πράγματι πολύ καθησυχαστικές».
Επιπροσθέτως ο Τούρκος ΥΕΘΑ δήλωσε ότι η Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός (CDU), Αννεγκρέτ Κραμπ-Καρρεμπάουερ, τον υποδέχτηκε «πολύ εγκάρδια» και ήταν «ανοικτή» στις συζητήσεις στα θέματα άμυνας και ασφάλειας.
Μάλιστα, σημείωσε πως «στο τέλος της συνάντησης, διαπιστώσαμε με ικανοποίηση ότι είχαμε παρόμοιες απόψεις σε πολλά θέματα». Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι «στη βάση αυτής της συνάντησης, θα γίνουν κάποια συγκεκριμένα βήματα, τις επόμενες μέρες, ειδικά σε θέματα άμυνας και ασφάλειας».
Ο Ακάρ δεν έκρυψε την ικανοποίησή του από την επίσκεψή του στην γερμανική πρωτεύουσα, λέγοντας πως αναμένει θετικές εξελίξεις και σε άλλα ζητήματα.
Όσον αφορά τα εξοπλιστικά και τις διαμαρτυρίες κατά της Τουρκίας, ο Ακάρ προσπάθησε να παρουσιάσει μια εξωραϊσμένη εικόνα. Η Τουρκία, δήλωσε, «έχει πολύ στενή συνεργασία με τη Γερμανία για διάφορα οπλικά συστήματα, εξοπλισμό και ανταλλακτικά που χρειάζονται οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Υπ’ αυτήν την έννοια, αναμένουμε θετικές εξελίξεις την προσεχή περίοδο».
Ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα είναι το «πάγωμα» του προγράμματος κατασκευής 6 υποβρυχίων τύπου 214 για το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας. Τόσο η γερμανική αντιπολίτευση όσο και η Αθήνα ζητούν να μη προχωρήσει η διαδικασία καθώς μια τέτοια κίνηση θα ανοίξει περεταίρω προβλήματα τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις.
Από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός άμυνας ξεκαθάρισε πως ο ρόλος της είναι εκείνος του «διαμεσολαβητή».Οπως είναι γνωστό, η τουρκική πλευρά έχει δημοσίως ισχυριστεί ότι η Ελλάδα οδηγήθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατόπιν «παρεμβάσεων» του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον. Για τα ελληνοτουρκικά, ο Χ. Ακάρ επέμεινε σε συνομιλίες στο ΝΑΤΟ, σε επίπεδο στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Τέλος, για τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Τουρκίας, ο Ακάρ δεν έχασε την ευκαιρία να υπενθυμίσει τον ρόλο της χώρας του στην διατλαντική συμμαχία. Ο Τούρκος αξιωματούχος επικρίθηκε έντονα για τα ζητήματα που αφορούν την αγορά των ρωσικών οπλικών συστημάτων, την εισβολή στη Συρία, τον Καύκασο και τη Λιβύη.
Απαντώντας, ουσιαστικά, στις επικρίσεις, χαρακτήρισε την Τουρκία ως «ειλικρινή» και «αξιόπιστο σύμμαχο» του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι «έχουμε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις μας ως μέλος του ΝΑΤΟ και συνεχίζουμε να το κάνουμε».
Σημείωσε, ακόμα, ότι η Τουρκία «είναι από τους κορυφαίους συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ όσον αφορά τη δύναμη των στρατευμάτων, τις επιχειρήσεις και τις ασκήσεις αλλά και την οικονομική υποστήριξη».