Δικηγόρος στο Πειθαρχικό λόγω... TikTok: «Μου στερούν την ελευθερία έκφρασης»
«Μόνο στα κανάλια θα πρέπει να βγαίνουμε; Εκεί όμως οι νέοι δεν έχουν βήμα», σημειώνει η Μαρία Καρλή
Για στέρηση της ελευθερίας λόγου και έκφρασης, έκανε λόγο η δικηγόρος Μαρία Καρλή, σε βάρος της οποίας ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη από τον Δικηγορικό Σύλλογο Χαλκίδας, με αφορμή τις αναρτήσεις της στο TikTok.
Έχοντας στο επίκεντρο βίντεο που αναρτά η νεαρή δικηγόρος, στα οποία αναφέρεται σε νομικά ζητήματα, ο δικηγορικός σύλλογος την κατηγορεί ότι παρείχε δωρεάν νομικές συμβουλές προς το ευρύ κοινό με ταυτόχρονη προβολή και διαφήμιση, κατά παράβαση των διατάξεων του κώδικα Δικηγόρων και του κώδικα δεοντολογίας.
Μιλώντας στο MEGA, η Μαρία Καρλή τόνισε: «Αυτό που με λυπεί ιδιαίτερα ως νέα δικηγόρο και ως ένα νέο άτομο που διαχειρίζεται τα social media, είναι ότι με ένα απλό ‘σκρολάρισμα’ στο TikTok μπορεί να διαπιστώσει κανείς πως είναι γεμάτο από δικηγόρους που αναρτούν βίντεο με νομικό περιεχόμενο».
«Πολλά από τα βίντεο που αναρτώ εγώ έχουν αμιγώς δημοσιογραφικό-ενημερωτικό περιεχόμενο και σε καμία περίπτωση δεν υπαγορεύω στον οποιονδήποτε να προβεί σε συγκεκριμένες διαδικαστικές πράξεις», επισήμανε.
«Επομένως όταν συνάντησα όλο αυτό από τον δικηγορικό σύλλογο που ανήκω, την ίδια στιγμή που άλλη δικηγόρος εγγεγραμμένη στον ίδιο δικηγορικό σύλλογο, αναλύει νομικά ζητήματα στο TikTok και είναι στο απυρόβλητο, όχι απλά εξεπλάγην αλλά διερωτώμαι αν η επιλεκτικότητα της καταδίωξής μου καταδεικνύει κάτι άλλο», υπογράμμισε η Μαρία Καρλή.
«Δεν μπορεί ο ίδιος κώδικας δεοντολογίας να ερμηνεύεται διαφορετικά»
«Με βάση τη λογική του δικηγορικού συλλόγου στον οποίον ανήκω, θα έπρεπε αυτομάτως όλοι οι δικηγόροι που κάνουν την ίδια πρακτική να έχουν υποστεί κυρώσεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν μπορεί ο ίδιος Κώδικας περί Δικηγόρων να ερμηνεύεται διαφορετικά στη Χαλκίδα και διαφορετικά στη Δράμα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα», ανέφερε.
«Απ’ την άλλη είμαστε στην εποχή της τεχνολογίας. Είμαστε στην εποχή που οι άνθρωποι επικοινωνούν και εκφράζουν την άποψή τους μέσω ενός μέσου τεχνολογικού μέσου, εν προκειμένω μεσω του TikTok που είναι πολύ δημοφιλές στη νέα γενιά. Είναι δυνατόν οι νέοι δικηγόροι να μην έχουν την ελευθερία έκφρασης και λόγου;», τόνισε η δικηγόρος.
«Με βάση αυτή τη λογική, ένας νέος επιστήμονας θα πρέπει να έχει πρόσβαση μόνο στα τηλεοπτικά κανάλια, όπου η πρόσβαση και το βήμα δεν δίνεται ως επί το πλείστον στους νέους επιστήμονες», σημείωσε, προσθέτοντας ότι στην υπόθεση της πειθαρχικής της δίωξης έχει υποστήριξη «από συναδέλφους από όλη την Ελλάδα».