Γιατρός μάρτυρας στη δίκη Πισπιρίγκου: Εξαιρετικά απίθανο να σκότωσε η κεταμίνη
Η δίκη της 34χρονης μητέρας από την Πάτρα συνεχίστηκε σήμερα, Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, ενώπιον του ΜΟΔ Αθηνών. Από την πλευρά της υπεράσπισης προτάθηκε ακόμη μια μάρτυρας, η καθηγήτρια ανοσολογίας και γενετικής, Carola Garcia de Vinuessa.
Η μάρτυρας στην κατάθεσή της ανέφερε πως θεωρεί εξαιρετικά απίθανο η 9χρονη Τζωρτζίνα να πέθανε από κεταμίνη, χωρίς ωστόσο να μπορεί να το αποκλείσει.
Ακολουθούν η κατάθεση, οι ερωτήσεις της έδρας και οι τοποθετήσεις των δικηγόρων:
Μάρτυρας: Στην υπόθεση της Τζωρτζίνας συμπεράναμε ότι υπάρχουν διάφορες καταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στον θάνατό της περιλαμβανομένου την επιληψία της, στοιχεία από μια καρδιακή ανακοπή το 2021, μετά τα ιστόπαθολογικά ευρηματα, την πνευμονία, τον πολύ υψηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων. Όλες αυτές οι καταστάσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν αιφνίδιο θάνατο. Τα παθολογικά ευρήματα είναι όμοια με την Ίριδα και τη Μαλένα και αυτό μας υποδεικνύει ότι υπάρχει παθολογική γενετική κατάσταση.
Πρόεδρος: Με ποια λογική εμφανίζει το παιδί το γονίδιο, στα 8 έτη και γιατί δεν το εμφάνισε νωρίτερα;
Μάρτυρας: Στη γενετική έχουμε αυτό που λέμε μεταβλητή εκφραστικότητα, εμφανίζεται πολύ συχνά και είναι ακριβώς αυτό. Μια από αυτές είναι το υπόλοιπο της γενετικής, το DNA ανάμεσα σε δυο άτομα. Το περιβάλλον συγκεκριμένες μολύνσεις, φάρμακα και περιβαλλοντικοί λόγοι… οι οποίοι μπορεί να δώσουν ένα έναυσμα σε μια αντίδραση νωρίτερα ή αργότερα. Πχ συγκεκριμένα φάρμακα θα μπορούσαν να δώσουν έναυσμα στην ηπατική ανεπάρκεια αν όμως δεν τα λάβεις να μην εκδηλωθεί.
Πρόεδρος. Έχετε καταλάβει ποιο γονίδιο;
Μάρτυρας: Όχι, μπορεί μιτοχονδριακό, ή στο ανοσοποιητικό.
Πρόεδρος: Αρκεί ότι υπάρχει ενα γονίδιο για να επιφέρει το θάνατο ή πρέπει να έχουμε κάποια συμπτώματα;
Μάρτυρας: Ένα γονίδιο προκαλεί ενα φαινότυπο και ένας φαινότυπος προκαλεί το θάνατο. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει μια περίπλοκη συνδρομή ταυτόχρονα καρδιακών ή άλλων παραγόντων και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει το θάνατο.
Πρόεδρος: Μπορεί να έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος μπορεί να είναι φορέας και το γονίδιο να μην εκδηλωθεί ποτέ;
Μάρτυρας: Ναι έχετε δίκιο. Μερικά γονίδια έχουν υψηλή θνητότητα αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις, μερικά από αυτά είναι πολύ σοβαρά.
Εισαγγελέας: Υπάρχουν νεκροτομικά ευρήματα στην Τζωρτζίνα που επιβεβαιώνουν το γεννητικό πρόβλημα του παιδιού;
Μάρτυρας: Υπάρχουν ασυνήθιστα ευρήματα. Υπάρχει μια μικρή καρδιά η οποία είναι 35% του συνήθους μεγέθους. Μια μικρή καρδιά η οποία υποδεικνύει μειωμένο καρδιακό αποτέλεσμα... Υπάρχει μόνοπυρηνική είσοδος στην καρδιά, κάτι το οποίο είναι πολύ σπάνιο.
Εισαγγελέας : Αυτά τα ευρήματα ήταν ικανά να προκαλέσουν θάνατο;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα αλλά είναι επαρκώς ασυνήθιστα και ιδιαίτερα σοβαρά και πρέπει να ερευνηθούν περαιτέρω.
Δ. Γεωργακόπουλος: Μπορείτε να αποκλείσετε ότι η Τζωρτζίνα πέθανε από κεταμίνη;
Μάρτυρας: Θα έλεγα ότι είναι εξαιρετικά απίθανο αλλά δεν μπορεί κανένας να το αποκλείσει.
Δ. Γεωργακόπουλος: Η απάντηση είναι δεν μπορώ να το αποκλείσω;
Μάρτυρας: Δεν νομίζω ότι μπορώ να το αποκλείσω.
Αλέξης Κούγιας: Από τον ιατρικό φάκελο διαπιστώνετε ότι έχουν γίνει η κατάλληλοι έλεγχοι για άλλες πιθανές αιτίες θανάτου πλην της δηλητηρίασης από κεταμίνη;
Μάρτυρας: Η κεταμίνη που βρέθηκε είναι πολύ κοντά σε θεραπευτική δόση κεταμίνης. Η ειλικρινής μου άποψη είναι ότι είναι εξαιρετικά απίθανο η κεταμίνη να έχει σκοτώσει το κορίτσι. Υπάρχουν αλλά ευρήματα πιο σοβαρά. Το παιδί είχε σοβαρά ιατρικά προβλήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το θάνατο.
Ιατρική γνωμοδότηση
Ο Αλέξης Κούγιας προσκόμισε, στην έναρξη της διαδικασίας στο δικαστήριο, κοινή ιατρική γνωμοδότηση που συνέταξε ο καθηγητής γενετικής Todor Arsov μαζί με την Carola Vinuesa, στην οποία αναφέρεται η πιθανότητα χορήγησης μεγαλύτερης δοσολογίας κεταμίνης από τους γιατρούς, ελλιπής έλεγχος, ενώ τονίζουν ότι έγινε περιορισμένος γενετικός έλεγχος στα παιδιά, στον οποίο δεν περιλαμβάνονταν και οι γονείς.