Δίκη Πισπιρίγκου: Αποκαλυπτική κατάθεση παιδιάτρου στο Καραμανδάνειο
Δίκη Πισπιρίγκου: Συνεχίζονται οι καταθέσεις των γιατρών στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας, με την παιδίατρο – νεογνολόγο Διονυσία Δημητροπούλου να αφηγείται στο Μικτό Ορκωτό όσα συνέβησαν στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο.
Η γιατρός κατέθεσε πως είχε επαφή με το παιδί στις 9 Απριλίου και στις 11 Απριλίου 2021, ενώ περιέγραψε πως δεν διαπίστωσε πως η 9χρονη είχε κάτι παθολογικό ενώ είπε πως η ανακοπή που υπέστη ήταν κάτι το απρόσμενο και ανεξήγητο.
«Η ενασχόλησή μου με την Τζωρτζίνα ήταν κατά τη διάρκεια των δύο εφημεριών που είχα, στις 9 και 11 Απριλίου 2021» είπε στην έναρξη της κατάθεσής της.
Στη συνέχεια, περιέγραψε πως «στις 9 Απριλίου, στις 14:00 το μεσημέρι, η μητέρα μας ανέφερε βήχα, τάση προς έμετο και δυσκολία στην αναπνοή».
«Την εξέτασε ειδικευόμενη. Με ενημέρωσε για ήπια ωχρότητα δέρματος, κοιλιακό άλγος κ.ά. Τα συμπτώματα είχαν υποχωρήσει όταν πήγα εγώ. Από εξέταση που έκανα δεν διαπίστωσα παθολογικά ευρήματα. Ζήτησα να συνεχιστεί η χορήγηση ορού, να μη φάει, να γίνει εργαστηριακός έλεγχος, να λαμβάνονται ζωτικά σημεία κάθε δύο ώρες» είπε η μάρτυρας.
Την ίδια ημέρα το απόγευμα, στις 6, η Ρούλα Πισπιρίγκου όπως ανέφερε η μάρτυρας τους ενημέρωσε πως παρουσιάζει βήχα, πόνο στην κοιλιά και ωχρότητα δέρματος. «Την εξέτασα εκ νέου δεν βρήκα κάτι παθολογικό» είπε η κ. Δημητροπούλου, πως στις 20:00 εξέτασε και πάλι την Τζωρτζίνα και δεν βρήκε κανένα σύμπτωμα.
«Εννέα η ώρα αναχώρησα κι ήμουν διαθέσιμη για τους συναδέλφους μου τηλεφωνικά μήπως προκύψει κάτι» ανέφερε η μάρτυρας, προσθέτοντας: «Το Σάββατο τηλεφώνησα για να ενημερωθώ για τα παιδιά που νοσηλεύονταν στην κλινική , η συνάδελφος μου με ενημέρωσε πως η Τζωρτζίνα στις 3 η ώρα έκανε ένα επεισόδιο με βήχα και έκανε εμετό. Της είπα να τα μεταφέρει όλα αυτά στους συναδέλφους του Σαββάτου».
Η ημέρα που υπέστη ανακοπή η Τζωρτζίνα
Στη συνέχεια, η γιατρός περιέγραψε πως ήταν καλά τα πράγματα πριν υποστεί η Τζωρτζίνα ανακοπή. «Στις 11/4 μπήκα στο δωμάτιο είδα ότι η Τζωρτζίνα ήταν σταθερή και δεν μου αναφέρθηκε κανένα πρόβλημα.
Περίπου στις 7 το απόγευμα ενώ βρισκόμουν στο γραφείο των γιατρών, χτύπησε την πόρτα η μητέρα της Τζωρτζίνας, ανέφερε ''ελάτε στο δωμάτιο διότι σφυρίζει το οξύμετρο''. Βγήκα και βάδιζα με κανονικό βηματισμό. Η νοσηλεύτρια που μπήκε στο δωμάτιο, άρχισε να φωνάζει ''τρέξτε γρήγορα''. Εκεί αρχίσαμε να τρέχουμε. Μπήκα στο δωμάτιο και είδα την Τζωρτζίνα στο μέσο του κρεβατιού, χωρίς ρινικό οξυγόνο και το οξύμετρο σφύριζε χωρίς καμία ένδειξη. Εκεί ρώτησα τη μητέρα τι συνέβη και η Τζωρτζίνα βρέθηκε σε αυτήν την κατάσταση. Η μητέρα μου απάντησε ότι ξύπνησε κάνοντας ένα ήχο, γούρλωσε τα μάτια και έκανε τινάγματα. Το παιδί ήταν ωχρό, δεν είχα αναπνοές, σφίξεις» περιέγραψε η παιδίατρος.
Η μάρτυρας στη συνέχεια περιέγραψε τις προσπάθειες να επαναφέρουν στη ζωή τη μικρή Τζωρτζίνα. «Έφερα το παιδί σε θέση ανάνηψης και ξεκίνησα την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση ενώ φολάρισα την παροχή οξυγόνου, και ζήτησα να ενημερωθεί άμεσα ο αναισθησιολόγος.
Έκανα τη ΚΑΡΠΑ χωρίς διακοπή μέχρι να έρθει αναισθησιολόγος και χορήγησα κατά διαστήματα αδρεναλίνη ώσπου να φτάσει ο κ. Χασαπόπουλος» τόνισε η μάρτυρας.
Οι διάλογοι με πρόεδρο, μάρτυρα και Αλέξη Κούγια
Πρόεδρος: Θυμάστε πόση ώρα κράτησε η ανάνηψη;
Μάρτυρας: 45-50 λεπτά μέχρι την ανάκτηση των δικών της σφίξεων.
Πρόεδρος: Είδατε εμετό;
Μάρτυρας: Μέσα σε νεφροειδές ναι. Ήταν διαυγές.
Πρόεδρος: Αυτό όλο εμπίπτει σε κάποια ασθένεια;
Μάρτυρας: Προσανατολίστηκα στη σκέψη πως μπορεί να είναι κάποια ιογενής ίωση, κάποια γαστρεντερίτιδα.
Πρόεδρος: Θυμάστε στις 11/4 εάν το οξύμετρο ήταν στο χέρι του παιδιού;
Μάρτυρας: Θυμάμαι ότι το οξύμετρο σφύριζε, δεν είμαι απολύτως εάν το είχε ή όχι το παιδί.
Πρόεδρος: Αυτό το οξύμετρο πότε σφυρίζει;
Μάρτυρας: Εάν το παιδί είναι νεκρό ή δεν κάνει καλή επαφή.
Πρόεδρος: Μπορεί να έφυγε ρινικό οξυγόνο από το ξύπνημα ή τίναγμα άκρων;
Μάρτυρας: Θα μπορούσε.
Πρόεδρος: Εικόνα αυτή τίναγμα κλπ είναι εικόνα ανακοπής;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να πω.
Εισαγγελέας: Η κατηγορουμένη αρνείται πως ήρθε στο γραφείο σας;
Μάρτυρας: Ήμουν στο γραφείο με δύο ειδικευόμενες, πώς ξεκίνησα να πάω;
Εισαγγελέας: Η μητέρα αυτό που αντίκρισε όταν βγήκε από το δωμάτιο είναι το ίδιο με αυτό που αντίκρισε η νοσηλεύτρια; Η μητέρα δεν έχει αντιληφθεί ότι το παιδί έχει έρθει σε αυτήν την κατάσταση;
Μάρτυρας: Δεν ξέρω. Θα περίμενα να φωνάξει, να πάμε στο δωμάτιο. Πολλοί γονείς ουρλιάζουν.
Εισαγγελέας: Tο ήξερε πως ήταν έτσι το παιδί χωρίς σφίξεις κλπ;
Μάρτυρας: Δεν το ξέρω.
Εισαγγελέας: Πώς ήρθε σε αυτή την κατάσταση;
Μάρτυρας: Δεν ξέρω ήταν κάτι αιφνίδιο, ξαφνικό, δεν μπορούσαμε να το δικαιολογήσουμε, θα περίμενα για να έρθει σε αυτήν την κατάσταση να υπάρχει επιδείνωση των συμπτωμάτων.
Εισαγγελέας: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να έχει αυτήν την επιδείνωση;
Μάρτυρας: Η επιδείνωση μπορεί να πάρει και ώρες. Μας φώναξε και ουσιαστικά και βρήκαμε ένα νεκρό παιδί.
Εισαγγελέας: Με άλλο τέτοιο περιστατικό έχετε έρθει σε επαφή;
Μάρτυρας: Αιφνίδιο τέτοιο περιστατικό δεν το έχω ξαναζήσει, να με φωνάζει η μητέρα σε ένα τέτοιο καλό, σταθερό, παιδί και να έχει αυτήν την επιδείνωση. Ποτέ, ποτέ! Ήταν απρόσμενο, ανεξήγητο αυτό που συνέβη.
Στη συνέχεια, στη γιατρό έκανε ερωτήσεις και ο Αλέξης Κούγιας με τη μάρτυρα να αρνείται ότι υπήρξε ειδική συνάντηση, εξηγώντας πως τις επόμενες ημέρες οι γιατροί όταν συγκεντρώνονταν για τις ενημερώσεις απλώς συζητούσαν το θέμα γιατί το περιστατικό ήταν ανεξήγητο.
Κούγιας: Γιατί οι συνάδελφοι σας δεν πήγαν την Τζωρτζίνα στην παιδοκαρδιολόγο κ. Καρατζά;
Μάρτυρας: Από την ενημέρωση που έχω γνωρίζω ότι οι συνάδελφοι επικοινώνησαν μαζί της για να κλείσουν ραντεβού. Εκείνη όμως τους είπε ότι μόλις πριν 10 ημέρες εξέτασε το παιδί και ήταν άψογα και δε χρειαζόταν εκ νέου.
Κούγιας: Όμως εκείνη σε άλλη της κατάθεση λέει ότι επικοινώνησαν μαζί της μετά την ανακοπή. Σημαίνει κάτι αυτό; Αν εδώ είχαμε ιατρικό λάθος, τι θα λέγατε;
Μάρτυρας: Μα είχε γίνει καρδιολογική εκτίμηση πριν 10 ημέρες! Αφού η ίδια η γιατρός είπε ότι δεν χρειάζεται να το δει!
Κούγιας: Η ίδια λέει ότι δεν επικοινώνησαν πριν την ανακοπή!
Μάρτυρας: Μήπως να ρωτήσετε τους συναδέλφους μου που μίλησαν;
Κούγιας: Τι λέτε κυρία μου; Στα δικά σας χέρια πέθανε το παιδί! Πείτε μου αν αυτή η αντιμετώπιση ήταν σωστή. Γιατί έχω κάνει και μήνυση, στον συνάδελφο σας, για ιατρικό λάθος.
Μάρτυρας: Το παιδί δεν πέθανε. Το παιδί το σώσαμε. Από τη στιγμή που ο συνάδελφος είπε ότι την κάλεσε και μίλησαν, εγώ τι να σας πω; Να τον αμφισβητήσω; Δεν ήμουν παρούσα.