Μάτι: Η οργή ξεχείλισε από τους συγγενείς - Πώς τα 111 χρόνια έγιναν 5
Ανάρτηση - στήριξη από τη Μαρία Καρυστιανού
Η Μεγάλη Δευτέρα ήταν η ημέρα που όλοι οι συγγενείς των θυμάτων από την τραγωδία στο Μάτι περίμεναν δικαίωση για τον χαμό των δικών τους ανθρώπων από τις πύρινες γλώσσες. Όταν όμως ακούστηκε η απόφαση από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, η προσμονή αντικαταστάθηκε από την «έκρηξη», με πολλούς να υπερβαίνουν τα εσκαμμένα.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε την οργή του ακροατηρίου, με κάποιους να ξεσπούν σε λυγμούς και άλλους να φωνάζουν.
Όπως φαίνεται και σε βίντεο που εξασφάλισε το flash.gr, μόλις ανακοινώθηκαν οι ποινές στους κατηγορούμενους η οργή των συγγενών ξεχείλισε, ενώ η ένταση κορυφώθηκε με την ανακοίνωση της προέδρου για τη λύση της συνεδρίασης όπου και χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας.
Ακούστηκαν φωνές, κατάρες, ουρλιαχτά, κλάματα, ακόμα και ειρωνικά χειροκροτήματα, ενώ κάποιοι κινήθηκαν προς το μέρος των κατηγορουμένων. Μάλιστα, κάποιοι από τους συγγενείς «ξέφυγαν» και έριξαν καρέκλες προς τη μεριά των κατηγορουμένων.
«Το δικαστήριό σας είναι προσβολή στους νεκρούς, στους ζωντανούς και στην αλήθεια» φώναξαν συγγενείς, αφότου το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφαση για την ενοχή 6 ατόμων και την αθώωση 15 εκ των κατηγορουμένων.
«Να κάνουμε κανέναν έρανο… Ντροπή…», είπε κάποιος. «Άμα καιγόταν ένα δημόσιο πρόσωπο θα ήταν κακούργημα. Αλλά εμείς είμαστε για ένα πλημμέλημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους», φώναξε μια κοπέλα. «Σήμερα τους καίτε ξανά», έλεγαν άλλοι συγγενείς. «Ντροπή σας φώναζαν».
Ορισμένοι κινήθηκαν προς την έδρα και τους κατηγορουμένους πετώντας ακόμα και καρέκλες. Οι κατηγορούμενοι φυγαδεύτηκαν από την είσοδο που χρησιμοποιούν οι δικαστές.
Μάλιστα, όταν ένας άνδρας πέταξε καρέκλα προς την πλευρά των κατηγορουμένων, συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα. Λίγες ώρες αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.
«Αναλαμβάνω την ευθύνη της πράξης μου» έγραψε χαρακτηριστικά ο άνδρας που πέταξε την καρέκλα στο άκουσμα των ποινών για την τραγωδία στο Μάτι, που αποκαλύπτεται με ανάρτησή του στο Facebook.
«Πέταξα καρέκλα στον Ματθαιόπουλο και βρίσκομαι στο αστυνομικό τμήμα. Αναλαμβάνω την ευθύνη της πράξης μου και είμαι ο μόνος σε αυτήν την αίθουσα που αναλαμβάνει ευθύνη», αναφέρει στην ανάρτησή του για όσα εκτυλίχθηκαν στη δικαστική αίθουσα το πρωί της Μ. Δευτέρας (29/4), ημέρα ανακοίνωσης της ετυμηγορίας της Δικαιοσύνης για τη φονική φωτιά στο Μάτι.
Μαρία Καρυστιανού για Μάτι: «Μαύρη η μέρα για τη δικαιοσύνη σήμερα»
Τη δική της απάντηση για τη δικαστική απόφαση σχετικά με τη φωτιά στο Μάτι έδωσε η πρόεδρος του Συλλόγου συγγενών θυμάτων Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού, γράφοντας - μεταξύ άλλων- πως επρόκειτο για μία «μαύρη ημέρα για τη δικαιοσύνη»
«Μαύρη η μέρα για τη δικαιοσύνη σήμερα. Δε θα σταματήσουμε μέχρι να λάμψει η αληθινή της έννοια, μέχρι να της ξαναδοθεί η ύψιστη της θέση» ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαρία Καρυστιανού σε ανάρτησή της στο Facebook.
«Οι αδικαίωτες ψυχές μιλούν μέσα μας και μέσα σε κάθε ευσυνείδητο άνθρωπο. Όσο αυτές οι φωνές κινούν τις ψυχές μας, εμείς θα προχωράμε στο δρόμο που μας ανατέθηκε» κατέληξε.
Η απόφαση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις
Ειδικότερα, το δικαστήριο έκρινε ένοχους 6 από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους, αποφασίζοντας την ομόφωνη αθώωση των υπολοίπων 15 από όλες τις κατηγορίες.
Το δικαστήριο επέβαλε στους καταδικασθέντες ποινές από 3 έως 111 χρόνια, με εκτιτέα, όμως, μόνο τα 5 έτη, ορίζοντας πως οι ποινές μετατρέπονται σε χρηματικές (προς 10 ευρώ την ημέρα) με τα ποσά να κυμαίνονται γύρω στα 40.000 ευρώ στον καθένα.
Αναλυτικά, πρόκειται για τους:
- Σωτήρης Τερζούδης, αρχηγός επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος: ποινή φυλάκισης 111 ετών.
- Βασίλης Ματθαιόπουλος, υπαρχηγός επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος: ποινή φυλάκισης 15 ετών.
- Ιω. Φωστιέρης, διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων: ποινή φυλάκισης 111 ετών.
- Νικ. Παναγιωτόπουλος, διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών: ποινή φυλάκισης 111 ετών.
- Χαράλαμπος Χιόνης, διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής: ποινή φυλάκισης 111 ετών.
- Κων. Αγγελόπουλος, κάτοικος που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά: ποινή φυλάκισης 3 ετών.
Σύμφωνα με όσα ορίζει ο Ποινικός Κώδικας, οι καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι ως το Εφετείο, καθώς η έφεσή τους έχει αναστέλλουσα δύναμη. Μέχρι τότε, επίσης, δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τα χρήματα της εγγύησης.
Οι ποινές φυλάκισης ορίζονται ως εξής: ως ποινή βάσης επιβλήθηκε φυλάκιση 2 ετών για κάθε νεκρό, ενώ αποδίδονται 102 ανθρωποκτονίες από αμέλεια στους τέσσερις ενόχους. Συνεπώς, για τους τέσσερις καταδικασθέντες επιβάλλεται φυλάκιση 204 χρόνια, αλλά εκτίουν το ήμισυ της ποινής, σύμφωνα με ό,τι προβλέπεται, άρα 102 έτη.
Στους τέσσερις υπηρεσιακούς επιβλήθηκε ποινή 102 χρόνων, λοιπόν, και ακόμα εννέα ετών λόγω σωματικών βλαβών από αμέλεια, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Συνολικά, για τους τέσσερις ενόχους, οι ποινές φτάνουν στα 111 χρόνια.
Ωστόσο, επειδή έχουν κριθεί ως πλημμεληματικού χαρακτήρα, οι κριθέντες -πρωτοβάθμια- ως ένοχοι δεν μπορούν να εκτίσουν πάνω από 5 χρόνια φυλάκισης. Ακόμα κι αν, μετά από έφεση, αυξηθεί η ποινή βάσης, π.χ. 4 έτη για κάθε ανθρωποκτονία από αμέλεια, τα χρόνια που είναι εκτιτέα θα παραμείνουν πέντε.
Επιπλέον, εκ του νόμου, μετατρέπονται οι πλημμεληματικές ποινές σε χρηματικές: με 10 ευρώ την ημέρα το ποσό φτάνει στα 18.000 ευρώ, περίπου, για πέντε χρόνια, το οποίο, όμως, με προσαυξήσεις, προσεγγίζει τις 40.000 ευρώ, που είναι και το τελικό ποσό. Ωστόσο, όπως προείπαμε, οι καταδικασθέντες, πρωτοβαθμιαίως, αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι το εφετείο. Καθώς έχει αναστέλλουσα δύναμη η έφεσή τους, δεν θα φυλακιστούν, ούτε είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν μέχρι να τελεσιδικήσει το εφετείο.