Δίκη για το Μάτι: Συνεχίζονται τα αλληλοκαρφώματα μεταξύ κατηγορουμένων για τις ευθύνες
Στην απολογία του ο -τότε- υπαρχηγός της Πυροσβεστικής αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε επιχειρησιακή ευθύνη.
Ως μια «από τις χειρότερες ημέρες της ζωής μου» περιέγραψε την φωτιά στο Μάτι, με απολογισμό 104 νεκρούς τον Ιούλιο του 2018 ο -τότε- υπαρχηγός του πυροσβεστικού σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος.
Στην απολογία του, το πρώην ανώτατο στέλεχος της πυροσβεστικής υπηρεσίας, αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε επιχειρησιακή ευθύνη. «Ασκούσα τον διοικητικό έλεγχο στο ΕΣΚΕ, τον πειθαρχικό έλεγχο, αξιολογήσεις προσωπικού. Για το επιχειρησιακό μέρος υπήρχαν ειδικές υπηρεσιακές διαταγές».
Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, ενημερώθηκε για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού από τον συγκατηγορούμενος του Ιωάννη Φωστιέρη και αμέσως έγινε κινητοποίηση και συνεχείς επαφές του, με τους αρμόδιους για την άμεση μετάβαση δυνάμεων στο συμβάν. Όπως τόνισε δεν ήταν στην αρμοδιότητα του τα εναέρια μέσα. «Η διαχείριση των εναέριων μέσων ήταν από την έγκριση του αρχηγού. Ο υπαρχηγός δεν έχει καμία μορφή αρμοδιότητας στη διαχείριση των εναέριων μέσων. Όταν ήμουν αρχηγός μόνο εγώ έκρινα πότε θα πετάξουν τα εναέρια».
Ανέφερε μάλιστα ότι ο ίδιος έμαθε ότι βρίσκονται άνθρωποι στην θάλασσα, στις οκτώμιση το βράδυ και ότι «δεν μου ζήτησαν πλοιάρια , ούτε το Λιμενικό, ούτε κάποιος από τους επικεφαλής».
Ο κατηγορούμενος ήταν ιδιαίτερα δριμύς με τον τότε αρχηγό τον κ. Τερζούδη, λέγοντας πως εάν ήταν εκείνος στη θέση του δεν θα έδινε εντολή για την εκτροπή του ελικόπτερου από τη φωτιά στο Νταού στη Motor Oil. «Κατά την προσωπική μου άποψη δεν μπορούμε να πάρουμε εναέριο μέσο από την περιοχή που επιχειρεί. Εγώ εάν ήμουν αρχηγός δεν θα το έπαιρνα» είπε μεταξύ άλλων ο κατηγορούμενος.
Από τη διαδικασία δεν έλειψε και η ένταση, όταν το κοινό χειροκρότησε την εισαγγελέα που ρώτησε τον κατηγορούμενο γιατί έβγαζαν φωτογραφίες στο ΕΣΚΕ εκείνη την ημέρα, με τον Βασίλη Ματθαιόπουλο να απαντά ότι μπορεί να έβγαλε φωτογραφίες κάποιος δημοσιογράφος.
Ο πρώην υπαρχηγός Π.Σ. έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή πέντε ετών, εξαγοράσιμη προς δέκα ευρώ τη μέρα. Ωστόσο έχει ασκηθεί έφεση και από τον εισαγγελέα , που ζητά την επιβολή υψηλότερων ποινών.