Δικαστική έρευνα για τα έργα και τις ημέρες του δημάρχου Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη
Η δικαστική έρευνα, η οποία έχει ξεκινήσει από την Εισαγγελία Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος, αφορά στα πεπραγμένα του δημάρχου Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη.
Την υπόθεση συζητά ολόκληρη η Τοπική Αυτοδιοίκηση και αφορά στην αγορά πινάκων αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με απευθείας ανάθεση, που οδήγησε στη Δικαιοσύνη με μηνυτήρια αναφορά γνωστός δημοσιογράφος, κατόπιν σχετικού ρεπορτάζ, και για την οποία διερευνώνται σωρεία ενδεχόμενων κακουργημάτων.
Το χρονικό της υπόθεσης
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τόσο πριν όσο και μετά την επανεκλογή του, το 2019, ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, δαπάνησε ένα μεγάλο ποσό χρημάτων από το ταμείο του Δήμου για αγορά έργων τέχνης, και ιδιαίτερα για πίνακες ζωγραφικής.
Εκπεφρασμένη πρόθεση του Ανδρέα Κονδύλη είναι να δημιουργήσει στα όρια του Δήμου του μια ξεχωριστή και μεγάλη πινακοθήκη, η οποία θα αποτελεί πόλο έλξης στα νότια προάστια για τους φιλότεχνους Αθηναίους. Έτσι, τουλάχιστον, δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν έγιναν γνωστές οι αγορές των πινάκων ζωγραφικής.
Οι πρώτες δαπάνες έγιναν, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη Δικαιοσύνη, τον Μάρτιο του 2017, και συνεχίστηκαν πάντα με απευθείας ανάθεση.
Συνολικά, από τον Μάρτιο του 2017 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021, από το ταμείο του Δήμου Αλίμου βγήκαν 540.669,19 ευρώ για 98, συνολικά, πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά διαφόρων καλλιτεχνών.
Από τον Νοέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα, έχοντας ολοκληρωθεί η προκαταρτική εξέταση στον μεγαλύτερο βαθμό, η υπόθεση βρίσκεται στην προσωποποίηση των κατηγοριών για τα διερευνώμενα κακουργήματα.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, αφού ολοκλήρωσε την προκαταρτική εξέταση διά του Πταισματοδικείου Αθηνών, μεταβίβασε τη δικογραφία στον προϊστάμενο της αναβαθμισμένης Εισαγγελίας Δίωξης Διαφθοράς και Οικονομικού εγκλήματος, Χρήστο Μπραδάκη, λόγω της σοβαρότητάς της.
Παράλληλα, υπήρχε έρευνα του πρώην ΣΕΕΔΔ (νυν Εθνική Αρχή Διαφάνειας), η οποία, επίσης, προκλήθηκε από την ίδια αναφορά του προαναφερόμενου δημοσιογράφου.
Επιπλέον, δικογραφία σχημάτισε και το ΣΔΟΕ, αφού άνοιξε τραπεζικούς λογαριασμούς που αφορούσαν σε πρόσωπα τα οποία χειρίστηκαν την υπόθεση αυτή είτε ως υπάλληλοι του Δήμου Αλίμου είτε ως πωλητές των πινάκων.
Αυτές οι 3 δικογραφίες έγιναν μια, προκαλώντας εύλογη χρονική καθυστέρηση αν υπολογίσει κανείς και τη δυσλειτουργία κατά την περίοδο του Covid-19, όταν τα δικαστήρια παρέμεναν κλειστά.
Δικηγόροι εκ μέρους του καταθέτοντος την αναφορά έκαναν παράσταση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την καθυστέρηση της υπόθεσης και έλαβαν επαρκείς εξηγήσεις.
Η αναφορά προς τον προϊστάμενο Πλημμελειοδικών της Εισαγγελίας Αθηνών κατατέθηκε τον Οκτώβριο του 2018.
Στην αναφορά, μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για αγορά 16 πινάκων, μέσα σε 28 ημέρες, με απευθείας ανάθεση, ενώ αναδεικνύεται το παράδοξο να προηγείται η ακριβής περιγραφή του αγορασθέντος πίνακα ως αίτημα σε προκαθορισμένη τιμή, όπως και αυτό της σύνταξης ιδιωτικού συμφωνητικού προμήθειας, την ίδια ημέρα με την έκδοση του εντάλματος πληρωμής.
Πρωτοφανής η ταχύτητα για το δημόσιο λογιστικό με βάση την ελληνική πραγματικότητα.
Στην αναφορά αυτή, διατυπώνονται, επίσης, ερωτήματα για το ποιος καθόρισε την αξία των πινάκων που τελικά αγοράστηκαν, για το πώς ελέγχθηκε η γνησιότητα των πινάκων αλλά και για το πώς πληροφορήθηκαν οι πωλητές για την πρόθεση του Δήμου Αλίμου να αγοράσει πίνακες, αφού δεν υπήρξε, όπως τονίζεται, δημοσιευμένη προκήρυξη ενδιαφέροντος.
Για όλα αυτά, ο Δήμος δια του δημάρχου, Ανδρέα Κονδύλη, έχει δώσει εξηγήσεις κληθείς να καταθέσει ως ύποπτος για κακουργηματική απιστία από τον Εισαγγελέα, στις 13/07/20.
Ο Ανδρέας Κονδύλης, στο Δημοτικό Συμβούλιο, αρνούνταν μετ' επιτάσεως ότι έχει κληθεί ως ύποπτος, μέχρι τη δημοσιοποίηση της κλήσης. Η απολογία του ως υπόπτου δεν τον καθιστά κατηγορούμενο, καθώς υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας.
Εξάλλου, στην αναφορά τίθεται θέμα κατάτμησης των σχετικών συμβάσεων, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες, την ίδια ημέρα και με τον ίδιο πωλητή, υπογράφησαν συμβάσεις αγοράς πινάκων, των οποίων το ποσά ήταν κατάτι χαμηλότερα των 5.000 ευρώ. Έτσι, όχι μόνο να μην υπερβαίνουν το επιτρεπόμενο ανώτατο όριο για τη διαδικασία της «απευθείας ανάθεσης», αλλά και το όριο πάνω από το οποίο τα εντάλματα έπρεπε να ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως προς τη νομιμότητα και την πληρότητα των δικαιολογητικών για την αγορά.
Εν τω μεταξύ, μέχρι την ημερομηνία της κατάθεσης της αναφοράς στην Εισαγγελία Αθηνών, είχαν αγοραστεί 81 πίνακες. Οι αγορές ουδόλως σταμάτησαν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.
Από τις 6 Δεκεμβρίου του 2018 μέχρι και τις 16 Δεκεμβρίου του 2021, αγοράζονται άλλοι 21 πίνακες ζωγραφικής, η αξία πολλών εκ των οποίων υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ, συνεπώς τα χρηματικά εντάλματα των οποίων θα πρέπει, σύμφωνα με τον νόμο, να έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, στις 13 Αυγούστου του 2021, αγοράζεται ο πίνακας “Παραθαλάσσιο τοπίο στη Σίφνο” του Σπύρου Βασιλείου, αξίας 18.600 ευρώ, ενώ νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2020 (στις 16 Μαρτίου συγκεκριμένα) αγοράζεται, από τον ίδιο προμηθευτή, ο πίνακας “Κόκκινος τρελός και η φανταστική παρέα του” του Κωστή Τριανταφύλλου, αξίας 11.160 ευρώ.
Επίσης, από συγκεκριμένο προμηθευτή, ο οποίος εδρεύει στο κέντρο της Αθήνας, αγοράστηκαν πίνακες συνολικής αξίας 99.000 ευρώ. Οι εν λόγω αγορές έγιναν το 2020 και το 2021.
Το 2020, ωστόσο, η εταιρεία που προμηθεύει τον Δήμο Αλίμου με τα έργα τέχνης δηλώνει συνολικό κύκλο εργασιών 71.943,81 ευρώ, ενώ η αξία των πινάκων που πουλά, κατά το ίδιο έτος, στον Δήμο Αλίμου ανέρχεται σε 43.190 ευρώ. Περισσότερο, δηλαδή, από τον μισό τζίρο της εταιρείας τον “παράγουν” οι αγορές του Δήμου Αλίμου, γεγονός αξιοσημείωτο, όπως και το ότι η εταιρεία παρουσιάζει ζημιές μεγαλύτερες των 65.000 ευρώ, για το 2020.
Άλλος προμηθευτής, που εδρεύει επίσης στην Αθήνα, έχει πωλήσει ζωγραφικούς πίνακες συνολικής αξίας 61.100 ευρώ στον Δήμο Αλίμου.
Η ατομική αυτή επιχείρηση φέρεται να ανήκει στη σύζυγο και την κόρη του πρώην δημοτικού συμβούλου της Χρυσής Αυγής,Τρύφωνα Μπουγά, και ασχολείται με εκτιμήσεις κοσμημάτων-ρολογιών, αλλά και έργων τέχνης. Έχει, επίσης, και τον ρόλο του ενεχυροδανειστηρίου με έδρα την Καλλιθέα, τον οποίο, με δισέλιδο αφιέρωμα, η Εφημερίδα των Συντακτών είχε καταγγείλει.
Είναι φανερό, κοντολογίς, ότι για την προμήθεια των πινάκων δεν έχουν επιλεγεί αναγνωρισμένοι επαγγελματίες του είδους, αλλά κάποιες επιχειρήσεις που δεν φαίνεται να διαθέτουν μεγάλο ειδικό βάρος στον συγκεκριμένο τομέα.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα για τα έργα και τις ημέρες του δημάρχου Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη, έχει σταματήσει, καθώς η υπόθεση έχει μπει στο αρχείο, γεγονός που εγείρει πλείστα ερωτήματα.