Διεθνής κατακραυγή για τα πλήγματα στη UNIFIL στον Λίβανο
Ο πρόεδρος Μπάιντεν και άλλοι διεθνείς παράγοντες απευθύνουν έκκληση στο Ισραήλ να μην πλήττει θέσεις των Ηνωμένων Εθνών.
Τη διεθνή κατακραυγή έχει προκαλέσει η στοχοποίηση θέσεων και προσωπικού του ΟΗΕ στον Λίβανο από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε το βράδυ της Παρασκευής (11/10) ότι ζητά από το Ισραήλ να μην πλήττει τους κυανόκρανους των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο, όπου συγκρούεται με την οργάνωση Χεζμπολάχ.
Δύο κυανόκρανοι από τη Σρι Λάνκα τραυματίστηκαν την Παρασκευή από ισραηλινό πλήγμα κοντά στο παρατηρητήριό τους, στον νότιο Λίβανο.
Στην ερώτηση των δημοσιογράφων: «Ζητάτε από το Ισραήλ να σταματήσει να πλήττει τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ;» ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος συμμετείχε σε μια σύσκεψη στον Λευκό Οίκο με αντικείμενο τις καταστροφές που προκάλεσε ο κυκλώνας Μίλτον, απάντησε: «Ασφαλώς, απολύτως».
Καταδικάζουν και οι Ευρωπαίοι
Οι επιθέσεις κατά προσωπικού του ΟΗΕ στον Λίβανο έγιναν αντικείμενο κριτικής και στις εργασίες της EUMED-9 στην Κύπρο. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε «να σταματήσει κάθε είδους βία» σε βάρος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) χαρακτηρίζοντας «παντελώς απαράδεκτο» το νέο επεισόδιο που σημειώθηκε σήμερα, στο οποίο τραυματίστηκαν δύο κυανόκρανοι.
«Αυτό που συνέβη στην έδρα της UNIFIL στον Λίβανο (…) είναι εντελώς απαράδεκτο», είπε ο Σάντσεθ στη Σύνοδο Κορυφής Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Med9) στην Κύπρο.
Τον ίδιο χαρακτηρισμό απέδωσε και η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, η χώρα της οποίας έχει αναπτύξει περίπου 1.000 στρατιώτες στο πλαίσιο αυτής της αποστολής. «Το γενικό επιτελείο της UNIFIL και δύο ιταλικές βάσεις επλήγησαν από τα πυρά (…) των ισραηλινών δυνάμεων (…) Δεν είναι αποδεκτό και παραβιάζει όσα καθορίστηκαν» από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, είπε η Μελόνι. Νωρίτερα και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε τις επιθέσεις και ζήτησε εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ.