Διερευνητικές επαφές Ελλάδας Τουρκίας: Η αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής στη διαφοροποίηση Σαμαρά [vids]
Οι «έντονες διαφωνίες» στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος είναι, σύμφωνα με τον Παύλο Χρηστίδη, ο λόγος που ο πρωθυπουργός αρνήθηκε, όπως υποστηρίζει, τη διαμόρφωση κοινής εθνικής γραμμής. Με αφορμή τη συνέντευξη Σαμαρά και τα όσα λέει ο πρώην πρωθυπουργός για τις διερευνητικές επαφές και το διάλογο με την Τουρκία, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης δήλωσε:
«Τώρα γίνεται ξεκάθαρο γιατί αρνήθηκε ο κ. Μητσοτάκης τη διαμόρφωση της κοινής εθνικής γραμμής, με τους πολιτικούς αρχηγούς υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να πορεύεται η χώρα χωρίς αυτήν. Γιατί υπήρχαν έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας».
Ακούστε όσα είπε ο κ. Χρηστίδης (από το 7ο λεπτό του βίντεο και μετά)
https://www.youtube.com/watch?v=P4kmkjo1ZL4
Αντώνης Σαμαράς: Οι διερευνητικές ακυρώνουν τις κυρώσεις στην Τουρκία - Όχι στη Χάγη
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν «να κατευνάζεις τον επεκτατιστή» και πως οι διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα που ξεκινούν στην Κωνσταντινούπολη «ακυρώνουν» πιθανές κυρώσεις στην Τουρκία.
Ο κ. Σαμαράς μάλιστα προειδοποιεί ότι η επόμενη αιχμή της τουρκικής απειλής θα είναι η Θράκη ενώ για την πιθανή προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης κρατά αποστάσεις λέγοντας ότι επί της ουσίας «δεν μπορεί να υπάρξει κοινό πλαίσιο προσφυγής και θα συρθούμε στη Χάγη υπογράφοντας πριν συνυποσχετικό με την Τουρκία», θέση που φαίνεται να είναι διαφορετική ως πρόθεση από αυτή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στην Κωνσταντινούπολη ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας
Με φόντο τον Βόσπορο επανεκκινούν σήμερα, 25 Ιανουαρίου 2021, στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, έπειτα από σχεδόν 5 χρόνια. Αντικείμενο των επαφών, η διερεύνηση σημείων σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
Στις διερευνητικές επαφές, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει η ελληνική πλευρά, δεν συζητείται θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Η Ελλάδα έχει διαμηνύσει ότι προσέρχεται στον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών με αυτοπεποίθηση, «καλή τη πίστει», μηδενική αφέλεια, πνεύμα συνεργασίας, εποικοδομητικό κλίμα και την ελπίδα οι συνομιλίες να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση και η τουρκική πλευρά να προσέλθει με αντίστοιχο πνεύμα.
Οι δύο αντιπροσωπείες θα πιάσουν το νήμα των συζητήσεων από τον 60ό γύρο των διερευνητικών επαφών που διεξήχθησαν στην Αθήνα την 1η Μαρτίου του 2016.
https://www.youtube.com/watch?v=1lNQYrmlezI