Διερευνητικές επαφές Ελλάδα Τουρκία: Ξεκινούν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη
Ξεκινούν σήμερα Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Πρόκειται για τον 61ο γύρο διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γνωστά μέχρι στιγμής, οι έλληνες διπλωμάτες έχουν ήδη φτάσει οδικώς στην Τουρκία από το βράδυ της Κυριακής.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η πρώτη μέρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς θα δείξει τις προθέσεις της Τουρκίας και την ατμόσφαιρα που θα επικρατήσει τους επόμενος μήνες ανάμεσα στις δύο χώρες. Η ελληνική πλευρά αναμένει τη στάση της Τουρκίας, καθώς αν οι διπλωμάτες της βάλουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κυριαρχικά θέματα αμφισβητώντας τα ελληνικά δικαιώματα και ξεπερνώντας τις κόκκινες γραμμές, είναι προφανές πως ο διάλογος δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα επιδιώξει να ξεπεράσει τα όρια - τουλάχιστον κατά τις πρώτες μέρες - στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιδιώκοντας να δώσει βάθος χρόνου στη διεξαγωγή των διερευνητικών.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως την Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, μία ημέρα μετά τη συνάντηση των αρμοδίων του ελληνικού ΥΠΕΞ με τους Τούρκους ομολόγους τους, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας θα συναντηθεί στη βελγική πρωτεύουσα με τον γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ.
Σημειώνεται πως ο Στόλτενμπεργκ, όπως και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου.
Δένδιας: «Καμία συζήτηση για αποστρατιωτικοποίηση και εθνική κυριαρχία»
Η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία «καλή τη πίστει, με εποικοδομητικό πνεύμα» και χωρίς να προκαλεί, σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», όμως ξεκαθαρίζει για μία ακόμη φορά ότι δεν συζητούνται θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
Όπως αναφέρει, «έχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από τον τελευταίο γύρο των διερευνητικών επαφών, οι οποίες σταμάτησαν με τουρκική υπαιτιότητα τον Μάρτιο του 2016 και για τον λόγο αυτό έχουν πάρει μια “μυθική διάσταση”».
Ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι οι διερευνητικές δεν είναι διαπραγματεύσεις, είναι άτυπες, δεν τηρούνται πρακτικά και καμία πλευρά δεν αναλαμβάνει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις.
«Ζήτημα των ενδεχόμενων μελλοντικών διαπραγματεύσεων θα είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία σε διαπραγματεύσεις, που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού που θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», ξεκαθαρίζει ο Έλληνας ΥΠΕΞ.