Διχάζουν τον πλανήτη Ισραήλ και Χαμάς - SOS για ανθρωπιστική βοήθεια
Βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα στα κράτη που υποστηρίζουν άνευ όρων το Ισραήλ και την επιχείρηση «Σιδερένια Σπαθιά» και σε εκείνα που αν και δεν είναι εχθρικά προς το Τελ Αβίβ – όπως η Τουρκία, το Ιράν και η Υεμένη - μιλούν για εγκλήματα πολέμου και διακόπτουν κάθε διπλωματική σχέση με τους Ισραηλινούς.
Η Γάζα έγινε και τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη το πεδίο σφοδρών μαχών μεταξύ του ισραηλινού στρατού που αναπτύσσεται μέσα στο Παλαιστινιακό έδαφος και της Χαμάς που προβάλει αντίσταση ακόμη και στο έδαφος. Την ίδια στιγμή η ισραηλινή αεροπορία χτυπά ανελέητα από αέρος στόχος – όπως ισχυρίζεται το Ισραήλ – που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία και τη διοίκηση της Χαμάς.
50 νεκροί στη Τζαμπαλίγια
Ο βομβαρδισμός του μεγαλύτερου προσφυγικού καταυλισμού, Τζαμπαλίγια, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων και την ισοπέδωσε 20 κτιρίων είχε ως στόχο έναν από τους διοικητές της ισλαμιστικής οργάνωσης.
Ωστόσο ο συγκεκριμένος βομβαρδισμός αποτέλεσε και την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για πολλά κράτη – κυρίως της Λατινικής Αμερικής – τα οποία αποφάσισαν να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις. Η Βολιβία, η Χιλή και η Κολομβία καταγγέλλουν εγκλήματα πολέμου από το Ισραήλ και αποσύρουν τους διπλωμάτες τους.
Σπεύδει ο Μπλίνκεν στο Ισραήλ - Στα «δύο» οι Αμερικανοί
Με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί σοκαρισμένη τις εξελίξεις ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, σπεύδει την Παρασκευή στο Τελ Αβίβ για συζητήσεις με την ισραηλινή ηγεσία.
Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ πολιτικοί αλλά και πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η χώρα. Μετά την αρχική στάση υπέρ του Ισραήλ, η πρακτική που ακολουθείται από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προκαλεί ήδη τις πρώτες αντιδράσεις.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζακ Σάλιβαν, μιλώντας στη Le Monde είπε πως ναι μεν το Ισραήλ έχει το απόλυτο δικαίωμα στην αυτοάμυνα θα πρέπει όμως να διαχωρίσει και τους τρομοκράτες από τον άμαχο πληθυσμό.
Το απόγευμα της Τρίτης Αμερικανοί ακτιβιστές διέκοψαν πολλές φορές τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πιστώσεων της Γερουσίας, όπου οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας προσπαθούσαν να πείσουν για την ανάγκη αποστολής δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ αλλά και την Ουκρανία.
Στον αντίποδα οι Ρεπουμπλικανοί έφεραν νόμο με τον οποίο προβλέπεται μόνο βοήθεια προς το Ισραήλ με ταυτόχρονες περικοπές στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τζο Μπάιντεν ήδη έχει αποφασίσει να ασκήσει βέτο.
«Κραυγή» αγωνίας για ανθρωπιστική βοήθεια
Στο επίκεντρο των προσπαθειών για την αποστολή όσο το δυνατόν μεγαλύτερης βοήθειας προς τους δοκιμαζόμενους κατοίκους της Γάζας έχουν βρεθεί η Αίγυπτος - που ελέγχει το πέρασμα της Ράφα -, η Ιορδανία αλλά και η Ελλάδα με την Κύπρο.
Το βράδυ της Τρίτης ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό Πρόεδρο και του επεσήμανες πως είναι πλέον τρομακτική η ανάγκη να αποσταλεί σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, πράγμα με το οποίο συμφώνησε ο Τζο Μπάιντεν.
Η Αίγυπτος που έχει θέσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της σε ύψιστη ετοιμότητα και έχει παρατάξει εκατοντάδες άρματα μάχης σε επίκαιρες θέσεις στη Χερσόνησό του Σινά, δηλώνει δια του πρωθυπουργού της πως προσπαθεί να βοηθήσει σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση. Μάλιστα το απόγευμα της Τρίτης πληροφορίες από τα ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πως η Ράφα θα ανοίξει για να περάσουν σε ισραηλινό έδαφος τραυματίες.
Οι αναφορές από το εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας κάνουν λόγο για τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία που έχουν πλημμυρίσει από τραυματίες αλλά και σορούς θυμάτων. Οι γιατροί βρίσκονται σε απόγνωση και σε πολλές περιπτώσεις χειρουργεία γίνονται σε διαδρόμους χωρίς τα απαραίτητα για την αναισθησία των ασθενών.
Ο γγ του ΟΗΕ. Αντόνιο Γκουτέρες. δήλωσε πως η ανθρωπιστική βοήθεια είναι ανεπαρκής και δεν μπορεί να δίνεται α λα καρτ.
Επαφές Ιράν, Τουρκίας, Κατάρ αλλά και Χαμάς
Σήμερα φτάνει στην Τουρκία για συνομιλίες με τον Χακάν Φιντάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, προερχόμενος από τη Ντόχα του Κατάρ, όπου συναντήθηκε με τον διοικητή της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε. Σε δηλώσεις του ο Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε με μια δόση απειλής πως οι φιλοϊρανικές οργανώσεις δεν μπορούν να μείνουν αμέτοχες μπροστά σε όσα γίνονται στη Γάζα.
Ήδη βέβαια η Χεζμπολάχ βάλει κατά των Ισραηλινών από τον νότιο Λίβανο, ενώ και οι αντάρτες Χούθι που ελέγχουν την Υεμένη ξεκίνησαν επιθέσεις με πυραύλους κατά του Ισραήλ, ενώ χθες κήρυξαν και επίσημα τον πόλεμο στο Τελ Αβίβ.