Διάσημος σεισμολόγος προειδοποιεί την Πόλη: «Ετοιμαστείτε για μεγάλο σεισμό!»
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για την Κωνσταντινούπολη ο διάσημος Ιάπωνας σεισμολόγος Γιοσινόρι Μοριουάκι, ο οποίος φέρεται να είχε προβλέψει εγκαίρως τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (4/3) στα Δαρδανέλλια.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της τουρκικής Milliyet, ο Ιάπωνας σεισμολόγος προειδοποιεί πως ο κόσμος στην Κωνσταντινούπολη θα πρέπει να είναι έτοιμος για έναν πολύ μεγάλο σεισμό στην περιοχή του Μαρμαρά.
Συμμεριζόμενος απόλυτα τις εκτιμήσεις και των υπόλοιπων προβληματισμένων σεισμολόγων, ο Γιοσινόρι Μοριουάκι, ανέφερε σύμφωνα με τη Μilliyet, πως «ένας σεισμός μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή στην περιοχή του Μαρμαρά». «Να είστε έτοιμοι», είπε και πρόσθεσε: «Είχα πει πως μπορεί να γίνει σεισμός στις εξής περιοχές: Τσανάκκαλε, Ινεγκιόλ, Προύσα, Μπαντίρμα και Μπαλίκεσιρ. Συνέβη στο Τσανάκκαλε (Δαρδανέλλια)».
Ο Γιοσινόρι Μοριουάκι υπογράμμισε πως η σεισμική δόνηση των 4,9 Ρίχτερ προήλθε από ένα ρήγμα που στο παρελθόν, μισό αιώνα πριν, είχε δώσει σεισμό 7,2 Ρίχτερ. «Αυτοί οι σεισμοί είναι σημάδι πως υπάρχει συσσωρευμένη ενέργεια στην περιοχή», υπογράμμισε.
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας Σουκρού Ερσόι, αλλά και άλλους Τούρκους σεισμολόγους, ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ δεν προκλήθηκε από το βόρειο κομμάτι του ρήγματος της Ανατολίας, το οποίο παρουσιαζόταν μέχρι σήμερα ως το πιθανότερο για να δώσει έναν ισχυρό σεισμό πάνω από 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη, αλλά από το ρήγμα στον νότιο Μαρμαρά.
«Ενώ μιλούσαμε για τον βορρά, παραμελήσαμε τον νότο. Ασχοληθήκαμε πολύ με το να μιλάμε για το βόρειο παρακλάδι του ρήγματος, που θα επηρέαζε πολύ την Κωνσταντινούπολη. Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν μεγάλοι σεισμοί στην περιοχή μεταξύ Μπούρσα και Τσανάκκαλε, τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενους σεισμούς. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να σημειώσω ότι είναι εξίσου επικίνδυνο σημείο», είπε ο Τούρκος σεισμολόγος.
«Αγκάθι» ο υπερπληθυσμός της Κωνσταντινούπολης
Την ίδια ώρα, στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, όπου συνολικά κατοικούν περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι, επικρατεί τρόμος για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού, με τους πολίτες να προσπαθούν πλέον να ζήσουν υπό τον φόβο του Εγκέλαδου. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου γεωεπιστήμονα καθηγητή Νατζί Γκιορούρ, ο οποίος κρούει συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού ακόμη και πάνω από 8 Ρίχτερ, «ο πληθυσμός της Κωνσταντινούπολης θα έπρεπε να μειωθεί. Ακόμα και τα πιο τέλεια σχέδια μπορούν να προκαλέσουν ζημιές σε μια τόσο πολυπληθή πόλη.
Η εικόνα δεν είναι πολύ ενθαρρυντική. Εδώ χτυπάει η καρδιά της οικονομίας. Δεν είναι μόνο το πρόβλημα της Τουρκίας, αλλά και το πρόβλημα του κόσμου. Αν τα σημεία της Κωνσταντινούπολης που έπρεπε οπωσδήποτε να κατεδαφιστούν είχαν γίνει εγκαίρως, σήμερα θα μιλούσαμε για πιο ευοίωνες καταστάσεις.
Ενώ θα έπρεπε να έχουμε 22-24 χιλιάδες σεισμούς σε κανονική πορεία, φέτος είχαμε 75 χιλιάδες σεισμούς. Οι 50 χιλιάδες από αυτούς είναι μετασεισμοί και στη σεισμική ζώνη, οι υπόλοιποι είναι σε άλλες περιοχές. Με τον νόμο των πιθανοτήτων και εξετάζοντας τα γεωλογικά φαινόμενα μπορεί να ειπωθεί ότι ο σεισμός υψηλής έντασης πλησιάζει».