Διάσημος αναλυτής βλέπει στον Μουζακίτη στοιχεία από... Μόντριτς και Εμβιλά
Ο Χρήστος Μουζακίτης αποτελεί «αποκάλυψη» για τη φετινή σεζόν, του ελληνικού ποδοσφαίρου και όχι μόνο, και γνωστός αναλυτής εξηγεί το γιατί.
Ο Χρήστος Μουζακίτης έχει τρελάνει τους Έλληνες ποδοσφαιρόφιλους. Εκτός από τους φίλους του Ολυμπιακού, που βλέπουν ένα παιδί από τις ακαδημίες της ομάδας να έχει τέτοια εξέλιξη, ποιος δεν χαίρεται να βλέπει έναν 17χρονο να αναδεικνύεται σε έναν από τους καλύτερους ανερχόμενους ποδοσφαιριστές; Και όσο και αν θέλουμε να ευλογούμε τα γένια μας (σ.σ. καλά κάνουμε σε αυτή τη περίπτωση), δεν είμαστε οι μόνοι που έχουν δει, τις προοπτικές του «Μούζα».
Ο διεθνής αναλυτής νεαρών ποδοσφαιριστών, Μπεν Μάτινσον, αποκάλυψε όλους τους λόγους που ο μικρός μέσος, θα τινάξει την μπάνκα μεγάλου ποδοσφαιρικού συλλόγου σε λίγα χρόνια για να τον αποκτήσει.
Ο Μουζακίτης χαρακτηρίζεται από τον Mάτινσον, ως Deep-Lying-Playmaker (σ.σ. Με αυτό το στιλ εννοούμε, τον πλέι μέικερ που ξεκινά τις προσπάθειές του χαμηλά στον άξονα και συγκεκριμένα μπροστά από τους δύο κεντρικούς αμυντικούς). Στην περίπτωση του Ολυμπιακού, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ με τον σχηματισμό 4-2-3-1 που χρησιμοποιεί, ο 17χρονος μέσος παίζει πλάι στον Σαντιάγκο Έσε και μπροστά από το αμυντικό δίδυμο Ρέτσο, Κάρμο.
Ο ρόλος του DLP και τα τάκλιν που... τρέχουν την αντίπαλη ομάδα
Στον προπονητικό κόσμο, ο DLP (Deep-Lying-Playmaker), έχει δυο καθήκοντα. Πρώτον, να ξεκινάει την επιθετική κίνηση παίρνοντας την μπάλα από την γραμμή άμυνας. Δεύτερον, να βρίσκεται πάντα σε θέση να κρατήσει την κατοχή για την ομάδα του.
Ο «Μούζα» είναι εξαιρετικός στο στυλ του DLP. Η ικανότητα του να πασάρει με διαφόρους τρόπους την μπάλα, παίζει καθοριστικό ρόλο στο παιχνίδι των «ερυθρολεύκων». Ο Μπεν Μάτινσον, εξηγεί πως η τεράστια ποικιλία του στην πάσα προσδίδει πολλά στο σετ παιχνίδι. Η σκαφτή, η χαμηλή πάσα, οι αλλαγές από την μια πλευρά του γηπέδου στην άλλη, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο σπάει τις αμυντικές γραμμές είναι κάποιες από τις ικανότητες που κατέχει, το διαμαντάκι, Μουζακίτης.
Ο τρόπος ανάπτυξης των «ερυθρόλευκων» εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την αντίληψη που έχει ο ποδοσφαιριστής που καλύπτει τη θέση στο κέντρο. Ο Μουζακίτης με τον άμεσο τρόπο που δίνει την μπάλα στους συμπαίκτες του παίζει κομβικό ρόλο στο πόσο γρήγορα μπορεί ο Ολυμπιακός να εκμεταλλευτεί το τρανζίσιον και να βγει στην επίθεση με αριθμητική υπεροχή.
Ο Μουζακίτης εκτός από την υψηλή τεχνική του στο passing-game, φαίνεται πως έχει βοηθήσει το παιχνίδι του Ολυμπιακού και με τις αμυντικές του αρετές. Συγκεκριμένα, ο 17χρονος ξέρει ακριβώς την ώρα, αλλά και τον τρόπο να κόψει τον αντίπαλο με τάκλιν. Με αυτόν τον τρόπο σταματάει έγκαιρα την ανάπτυξη του αντιπάλου και ταυτόχρονα δημιουργεί τις προϋποθέσεις η ομάδα του να φύγει γρήγορα στο τρανζίσιον.
Παρά το σωματότυπο του, που δεν τον βοηθάει αρκετά στο να προστατεύει την μπάλα με το κορμί του, ο Μουζακίτης εκμεταλλεύεται το άνοιγμα των χεριών του, ώστε να δημιουργεί περισσότερο χώρο για να προσπεράσει τον αντίπαλο. Όταν δεν γίνεται αυτό, η μέθοδος που προστατεύει την μπάλα του επιτρέπει να κερδίζει φάουλ. Με λίγα λόγια, ο Μουζακίτης δεν μπορεί να χάσει την μπάλα από τα πόδια του.
Οι αδυναμίες που θα τον εξελίξουν σε... σούπερσταρ
Πέρα από τις ικανότητες του, ο νεαρός χαφ σύμφωνα με τον Μπεν Μάτινσον, υστερεί σε τέσσερις τομείς, που αν εξελίξει, θα απογειώσει το ποδοσφαιρικού του παιχνίδι. Πρώτα, ο αναλυτής στέκεται στο γεγονός πως ο Μουζακίτης δεν εκμεταλλεύεται τους ανοιχτούς χώρους, ώστε να ντριμπλάρει περισσότερο. Αντ' αυτού δίνει γρήγορα την μπάλα σε συμπαίκτη του. Με αυτό καθυστερεί, το τρανζίσιον, αφού οι παίκτες δεν παίρνουν έγκαιρα μέτρα χωρίς την μπάλα, με αποτέλεσμα να μην εκδηλώνεται πολύ άμεσα η αντεπίθεση του Ολυμπιακού.
Δεύτερον, ο Μουζακίτης φαίνεται να υστερεί στην εκρηκτικότητα. Αυτό τον αποτρέπει συχνά από το να προσπερνά τους αντιπάλους, όντας πιο αργός. Ωστόσο, η θέση του, επιτρέπει στον αριστεροπόδαρο μέσο να μην είναι και ο πιο γρήγορος παίκτης του γηπέδου, αφού αναπληρώνει την αδυναμία του, με το πόσο ήρεμος είναι όταν παίρνει την μπάλα. Η αντίληψη να καταλαβαίνει τι γίνεται τριγύρω του, τον βοηθάει, επίσης, στο να διατηρήσει την κατοχή.
Το τρίτο κομμάτι έχει να κάνει καθαρά με τον τρόπο παιχνιδιού του προπονητή του. Ο Μεντιλίμπαρ ζητάει από τους ποδοσφαιριστές του να τοποθετούνται, σε φάση άμυνας, πάνω από την γραμμή του κέντρου έτσι ώστε να πιέζουν ασφυκτικά τον αντίπαλο. Ο Μουζακίτης, όπως αναφέρεται, χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αναγνωρίσει ακριβώς τον χώρο που πρέπει καλύψει, ώστε να μην διασπάται η ζώνη πίεσης των «ερυθρόλευκων».
Τέταρτο αρνητικό του νεαρού μέσου, είναι πως δεν χρησιμοποιεί το αδύναμο πόδι του, το δεξί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μερικές φορές να δυσκολεύεται να υποδεχτεί την μπάλα όταν αυτή φτάνει στα πόδια του και να καθυστερεί να την δώσει πίσω, αφού πρέπει πρώτα να την φέρει στο αριστερό.
Τέλος, ο Μπεν Μάτινσον στέκεται σε έναν έξωποδοσφαιρικό παράγοντα που αποτελεί τεράστιο προσόν του Μουζακίτη. Αυτό είναι η ταπεινότητα που βγαίνει όταν μιλάει στις κάμερες. Μπορεί για πολλούς να μην έχει ιδιαίτερη σημασία. Ωστόσο, ο νεαρός μέσος βάζει πρώτα την ομάδα και μετά τον εαυτό του, χωρίς καμία δόση αλαζονείας στα λεγόμενα του.
Θυμίζει... Μόντριτς και Εμβιλά
Ο γνωστός αναλυτής, επίσης, ταυτίζει τον νεαρό μέσο με τον Λούκα Μόντριτς (αποτελεί και είδωλο του Μουζακίτη), λόγω της ποικιλίας που κατέχει να πασάρει την μπάλα, αλλά και με τον άλλοτε μέσο της ομάδας, τον Γιαν Εμβιλά. Ο Γάλλος, έδινε στον Ολυμπιακό, πείσμα, «σκληράδα» και τη δυνατότητα ανάκτησης της μπάλας με τάκλιν. Χαρακτηριστικά που δίνει και ο «Μούζα».
Ο Χρήστος Μουζακίτης αποτελεί ένα από τα πιο συναρπαστικά «πρότζεκτ» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο νεαρός έχει δείξει, πως η ευκαιρία που του έδωσε ο προπονητής του, Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία μιας μεγάλης και πλούσιας ποδοσφαιρικής καριέρας.
Αν και νωρίς για να πούμε με σιγουριά κάτι τέτοιο, το βέβαιο είναι πως ο Μουζακίτης έχει όλα τα προσόντα να αφήσει τη δική του... εποχή.