Έρευνα: 1,9 εκατ. πολίτες δεν είχαν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας λόγω κόστους
Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα που προκύπτουν από πανελλαδική δημοσκοπική έρευνα για τη διαχείριση των φαρμάκων και την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, που πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό GIVMED και δημοσιεύονται από το Ινστιτούτο Διανέοσις.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 22% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν φορές που, λόγω του κόστους, δεν έκαναν χρήση υπηρεσιών υγείας τις οποίες χρειάζονταν. Κάνοντας αναγωγή στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 1,9 εκατομμύρια άτομα.
Ακόμα, οι ερωτώμενοι υπολόγισαν το μέσο κόστος για τις ανάγκες της υγείας τους τον τελευταίο χρόνο στα 955 ευρώ.
Εντυπωσιακό ήταν επίσης το εύρημα ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα πετιούνται περισσότερα από 40 εκατομμύρια κουτιά με φάρμακα. Πολλά εξ αυτών, όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας, παρέμεναν στα ντουλάπια για διάφορους λόγους μέχρι να λήξουν και, μοιραία, πετάγονται, ενώ θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε άλλους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά, συχνά λόγω κόστους.
Πέρα από αυτό, η απόρριψη κάποιων φαρμάκων, είτε στα σκουπίδια, και έπειτα στις χωματερές, είτε στο δίκτυο της αποχέτευσης, μπορεί να είναι βλαπτική για το περιβάλλον. Επίσης, υπάρχει ο προφανής κίνδυνος να αποκτήσουν σε αυτά πρόσβαση άνθρωποι που δεν πρέπει, όπως τα παιδιά ή οι ηλικιωμένοι.
Η συλλογή των δεδομένων της έρευνας έγινε από την εταιρεία ProRata στο διάστημα 6-13 Δεκεμβρίου 2023, σε δείγμα 1.000 ατόμων, αντιπροσωπευτικό του γενικού πληθυσμού. Διαθέσιμη είναι η αναλυτική έκθεση της ομάδας συγγραφέων της έρευνας, με συντονιστή τον Καθηγητή Πολιτικής Υγείας, Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Κυριάκο Σουλιώτη.