Διαμαρτυρία καλλιτεχνών στο κέντρο της Αθήνας
«Η απουσία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας οδήγησε σ' όλα αυτά τα φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας, και επέβαλε τη σιωπή στα θύματα, τους καταπιεζόμενους και τις καταπιεζόμενες» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΣΕΗ Άρης Λάσκος.
«Την ερχόμενη Πέμπτη» συνέχισε ο ίδιος απευθυνόμενος στην πανκαλλιτεχνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας «είναι η μαύρη επέτειος για τον πολιτισμό, που συμπληρώνει έναν χρόνο κλειστός και εννέα μήνες από τότε που η υπουργός Πολιτισμού, μαζί με τον υφυπουργό Πολιτισμού για θέματα σύγχρονου Πολιτισμού και τον πρωθυπουργό πήγαν σε πρόβα του Δημήτρη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο. Τότε, σε ερώτηση ηθοποιού τι θα γίνει με τις συλλογικές συμβάσεις η υπουργός Πολιτισμού απάντησε ότι οι συλλογικές συμβάσεις “δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση”. Πάνε εννέα μήνες που έχουμε κατηγορηθεί ότι δουλεύουμε μαύρα, ότι είμαστε αόρατοι, ότι έχουμε εξαντλήσει την υπομονή του υπουργείου ότι είμαστε υποκριτές και πολλά άλλα. Σήμερα είναι η πρώτη μέρα που άνοιξαν οι αιτήσεις για τα επιδόματα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Όλα αυτά είναι που έχουν οδηγήσει στο κύμα των επώνυμων καταγγελιών, όλα αυτά είναι που επέβαλαν έως τώρα τη σιωπή και την ανοχή στις φρικώδεις συμπεριφορές πρωταγωνιστών, διευθυντών που ανέβηκαν στην ιεραρχία με την ανοχή και την προτροπή της πολιτικής ηγεσίας. Γι' αυτό είμαστε εδώ σήμερα και θα φωνάξουμε για την κάθε Ζέτα, την Άννα Μαρία, τη Λένα, τον Βασίλη, τον Νίκο, όλους τους ανθρώπους που βρήκαν το θάρρος να σπάσουν αυτή την επιβεβλημένη σιωπή και συνεχίζουν, παρά τη συντονισμένη προσπάθεια από διάφορους συνηγόρους κλπ να τρομάξουν τα θύματα. Θα μάς βρουν απέναντι, όπως μας βρήκαν συσπειρωμένους, μετά την επίθεση στον πρόεδρο του ΣΕΗ»
«Η θεσμική θωράκιση της εργασίας» είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος Κώστας Κεχαγιόγλου «πιστεύουμε ότι περνά μέσα από την επαναφορά της επιβολής των κανόνων για όλους, δηλαδή τις συλλογικές συμβάσεις. Των οποίων το θεσμικό πλαίσιο αυτή η κυβέρνηση έχει αποδυναμώσει. Αυτό πρέπει να επανέλθει, θωρακίζει την αξιοπρέπεια μας».
Οι καλλιτέχνες διεκδικού:
-Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας παντού για τη θεσμική θωράκιση της εργασίας τους.
-Την άμεση δημιουργία κωδικών ασφάλισης στον ΕΦΚΑ για τους Τεχνικούς στον κλάδο του Θεάματος.
-Περίοδος ισχύος των μέτρων στήριξης να οριστεί όλη η περίοδος της καραντίνας και μέχρι να αρθούν οι επιπτώσεις στον κλάδο μας.
-Πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων στην αρχή κάθε μήνα.
-Ταυτόχρονα, άμεση σύνδεση όλων των επιδοτούμενων μέσω Μητρώου με τα μέτρα στήριξης που ισχύουν για τους εργαζόμενους όλων των υπόλοιπων κατηγοριών (επιδότηση ενοικίου, αναστολή πληρωμής παντός είδους ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς και απαγόρευση διακοπής ρεύματος, τηλεφωνίας και εξώσεων).
Επιπλέον:
-Διαγραφή χρεών προς Εφορία, Τράπεζες, ΔΕΚΟ για το διάστημα εφαρμογής των μέτρων και για όσους αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν.
-Διασφάλιση απόδοσης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και αμοιβή εγγραφής στις ψηφιοποιημένες παραγωγές που γίνονται αυτή την περίοδο.
-Δωρεάν τεστ για την ασφαλή διεξαγωγή προβών που γίνονται αυτή την περίοδο.
Να σημειωθεί ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν στις 13 και 14 Μάρτη, όπου και διοργανώνεται διήμερο πανελλαδικής καλλιτεχνικής δράσης με σύνθημα #artattack.
Ανάλογες δράσεις έχουν προγραμματιστεί την ίδια στιγμή, σε πολλές ακόμα πόλεις τις χώρας, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο, Ζάκυνθο, Χαλκίδα, Σάμο, Ηράκλειο Κρήτης, Χανιά.