Διαλειμματική νηστεία: Φάτε λιγότερο για να ζήσετε περισσότερο
Ο περιορισμός των θερμίδων με τη μορφή δίαιτας μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε όσο σας επιτρέπουν τα γονίδιά σας.
Σε μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature, αναφέρεται ότι η μείωση των θερμίδων και η σταδιακή μείωση των γευμάτων μπορεί να επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής, αν τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι όλα τα ζώα, από τους πιθήκους μέχρι τις μύγες, ζουν περισσότερο όταν μειώνεται η τροφή. Αλλά λόγω των περιορισμών στις κλινικές μελέτες, δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά το ίδιο για τον άνθρωπο.
Μελέτες παρατήρησης αναφέρουν ότι όταν μειώνονται οι θερμίδες, όπως σε μια δίαιτα τύπου διαλειμματικής νηστείας, υπάρχουν διάφορα οφέλη υγείας για τα οποία γνωρίζουμε ότι μειώνουν τις πιθανότητες μιας θανατηφόρας νόσου. Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες εστιάζουν στη μείωση καρδιοαγγειακών και μεταβολικών νόσων. Ωστόσο, πρόκειται για μικρής έκτασης μελέτες με περιορισμένη διάρκεια και δεν είναι σίγουρο ότι υπάρχει σχέση αιτίου και αιτιατού.
Πώς η διαλειμματική νηστεία συμβάλλει στην επιμήκυνση της ζωής
Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές υπέβαλαν 960 θηλυκά ποντίκια χωρίς γενετικές ομοιότητες σε διαλειμματική νηστεία και οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι ο περιορισμός των θερμίδων και η περιστασιακή νηστεία συμβάλλουν στην επιμήκυνση της ζωής. «Αν θες να ζήσεις περισσότερα χρόνια, υπάρχουν πράγματα για τα οποία έχεις τον έλεγχο, όπως η δίαιτα», λέει ο Γκάρι Τσόρτσιλ από το Jackson Laboratory, που ηγείται της ερευνητικής ομάδας.
Τα ποντίκια με την ελεύθερη διατροφή έζησαν περίπου 25 μήνες, ενώ αυτά με τη διαλειμματική νηστεία 28 μήνες κατά μέσο όρο. Τα ποντίκια που έτρωγαν το 80% της βασικής δίαιτας έζησαν 30 μήνες, ενώ αυτά που έτρωγαν το 60% της βασικής δίαιτας 34 μήνες. Τα ποντίκια με τη μεγαλύτερη μείωση θερμίδων, σε ηλικία 18 μηνών, έχασαν το ένα τέταρτο του βάρους που είχαν όταν ήταν 6 μηνών, ενώ τα ποντίκια που διατρέφονταν κανονικά πήραν περίπου το ένα τέταρτο του βάρους τους.
Ποιο ρόλο παίζουν τα γονίδια και ποιον το σωματικό βάρος
Ωστόσο, μεταξύ των ποντικιών με την πιο αυστηρή δίαιτα, αυτά που έζησαν περισσότερο ήταν αυτά με το μεγαλύτερο βάρος, κάτι που δείχνει ότι και άλλοι παράγοντες όπως τα γονίδια παίζουν ρόλο. «Ενώ ο περιορισμός των θερμίδων είναι ωφέλιμος, τα δεδομένα δείχνουν ότι η απώλεια βάρους με περιορισμό των θερμίδων επηρεάζει αρνητικά το προσδόκιμο ζωής», εξηγεί ο Τσόρτσιλ.
Μάλιστα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα γονίδια παίζουν σημαντικότερο ρόλο. Τα ποντίκια που διατήρησαν περισσότερο βάρος μετά από εντατική δίαιτα είχαν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο. Είναι άγνωστο γιατί η διαλειμματική νηστεία και ο περιορισμός των θερμίδων αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής, αλλά φαίνεται πως είναι ένα πολύπλοκο σετ παραγόντων. Ακόμα και αν τα γονίδια καθορίζουν το πόσο μπορούμε να ζήσουμε, η δίαιτα φαίνεται πως καθορίζει αν θα πιάσουμε αυτό το όριο.