Οι Ευέλπιδες κατέκτησαν την πρώτη θέση στο διαγωνισμό Commando Half Marathon
Διάκριση για τη Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) σε διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία. Ειδικότερα, οι Ευέλπιδες που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό XV Commando Half Marathon κατέκτησαν την κορυφή!
Όπως κάνει γνωστό το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2024, η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων συμμετείχε
με αντιπροσωπεία τριών Ευέλπιδων στον διαγωνισμό XV Commando Half Marathon που διεξήχθη στην Πολωνία και διοργανώθηκε από το Military University of Technology της Πολωνίας.
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν στρατιωτικές ακαδημίες από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας της Ελλάδας, της Λετονίας, της Νορβηγίας, της Ουκρανίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας, εκ των οποίων την 1η θέση στην ομαδική κατάταξη, κατέλαβε η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.
Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων υπήρξε προσωπικό όραμα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής της Σχολής. Τον Ιούνιο του 1828 ανακοίνωσε τη σύσταση της Σχολής και μάλιστα ο ίδιος ονόμασε τους πέντε πρώτους μαθητές «Ευέλπιδες».
Η κύρια αποστολή της Σχολής είναι να παρέχει στρατιωτικούς επιστήμονες και ηγέτες στο Στρατό Ξηράς, μέσω της στρατιωτικής ζωής και της πολύπλευρης στρατιωτικής και ακαδημαϊκής εκπαίδευσης.
Η είσοδος στη Σχολή επιτυγχάνεται με υψηλή βαθμολογία στις εισιτήριες πανελλήνιες εξετάσεις και η φοίτηση διαρκεί τέσσερα χρόνια. Κάθε έτος χωρίζεται σε δύο εξάμηνα. Το χειμερινό εξάμηνο ξεκινά τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο, ενώ το εαρινό ξεκινά τον Μάρτιο και τελειώνει τον Αύγουστο. Κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει Ακαδημαϊκή και Στρατιωτική εκπαίδευση, τόσο θεωρητική όσο και πρακτική.
Κάθε Ακαδημαϊκό έτος αποτελείται από τριάντα εννέα (39) εβδομάδες, από τις οποίες οι είκοσι έξι (26) είναι Ακαδημαϊκής φύσεως και οι δεκατρείς (13) είναι καθαρά Στρατιωτικής. Από αυτές, τέσσερις (4) εβδομάδες χρησιμοποιούνται για τις εξετάσεις Α΄ και Β΄ εξαμήνου ενώ οκτώ (8) εβδομάδες οι Ευέλπιδες απουσιάζουν σε άδειες.
Η Σχολή προσφέρει ευρεία Ακαδημαϊκή μόρφωση, η οποία συμπληρώνει αλλά και διευρύνει την Στρατιωτική εκπαίδευση. Το πρόγραμμα της Ακαδημαϊκής εκπαίδευσης περιλαμβάνει αντικείμενα από ένα ευρύ φάσμα των επιστημών, από Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες μέχρι Εφαρμοσμένες Επιστήμες, από Χημεία σε Ιστορία και από Ψυχολογία σε Μηχανική.
Με την ολοκλήρωση των σπουδών στη Σχολή, πολλοί απόφοιτοί της γίνονται δεκτοί και συνεχίζουν τις σπουδές τους είτε σε μεταπτυχιακά προγράμματα είτε σε προπτυχιακά για την απόκτηση δεύτερου τίτλου σπουδών σε διάφορα Ελληνικά και Ξένα Ανώτατα Ιδρύματα.