Διάγγελμα Μπάιντεν για την εκεχειρία στον Λίβανο: Η συμφωνία επετεύχθη - Θα πιέσω και για Γάζα
Το Ισραήλ και ο Λίβανος αποδέχτηκαν μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο, είπε από τον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ .
Διάγγελμα για την επίτευξη συμφωνίας που θα βάλει προσωρινό τέλος στις εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ απηύθυνε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν το βράδυ της Τρίτης 26/11.
«Σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα, με ισχύ στις 4 το πρωί, τοπική ώρα αύριο, οι μάχες στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ θα τερματιστούν» ξεκίνησε ο Τζο Μπάιντεν.
«Αυτό έχει σχεδιαστεί για να είναι μια οριστική παύση των εχθροπραξιών. Ό,τι έχει απομείνει από τη Χεζμπολάχ και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις δεν θα επιτραπεί, τονίζω, δεν θα επιτραπεί να απειλήσει ξανά την ασφάλεια του Ισραήλ» σημείωσε εμφατικά ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Και τις επόμενες 60 ημέρες, το Ισραήλ θα αποσύρει σταδιακά τις δυνάμεις του και τους άμαχους που έχουν απομείνει, οι πολίτες και στις δύο πλευρές θα μπορούν σύντομα να επιστρέψουν με ασφάλεια στις κοινότητές τους και να αρχίσουν να ανοικοδομούν τα σπίτια τους, τα σχολεία τους, τις φάρμες τους, τις επιχειρήσεις τους και πολύ ζωές» συνέχισε.
Επιπρόσθετα τόνισε ότι «Είμαστε αποφασισμένοι ότι αυτή η σύγκρουση δεν θα είναι απλώς ένας ακόμη κύκλος βίας. Και έτσι οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας και των άλλων συμμάχων μας, έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν με το Ισραήλ και τον Λίβανο για να διασφαλίσουν ότι αυτή η συμφωνία θα εφαρμοστεί πλήρως. η συμφωνία εφαρμόστηκε πλήρως».
Όσον αφορά στο εάν οι ΗΠΑ θα στείλουν πολεμικές ενισχύσεις στον νότιο Λίβανο, ο κ. Μπάιντεν ξεκαθάρισε «Δεν θα αναπτυχθούν αμερικανικά στρατεύματα στο νότιο Λίβανο. Αυτό είναι σύμφωνο με τη δέσμευσή μου προς τον αμερικανικό λαό να μην βάλουν τα αμερικανικά στρατεύματα σε μάχη σε αυτή τη σύγκρουση. Αντίθετα, εμείς, μαζί με τη Γαλλία και άλλους, θα παράσχουμε την απαραίτητη βοήθεια ότι αυτή η συμφωνία θα εφαρμοστεί πλήρως και αποτελεσματικά».
«Ο λαός της Γάζας έχει περάσει την κόλαση»
«Όπως ο λιβανέζικος λαός αξίζει ένα μέλλον ασφάλειας και ευημερίας, το ίδιο και ο λαός της Γάζας. Αξίζουν και αυτοί να σταματήσουν οι μάχες και οι εκτοπισμοί. Ο λαός της Γάζας έχει περάσει την κόλαση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ενώ διαμήνυσε προς την παλαιστινιακή οργάνωση ότι «Έτσι τώρα η Χαμάς έχει μια επιλογή. Η μόνη της διέξοδος είναι να απελευθερώσει τους ομήρους, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών πολιτών, τους οποίους κρατούν. Στη διαδικασία να τερματιστούν οι μάχες, που θα καταστήσουν δυνατή μια έξαρση ανθρωπιστικής ανακούφισης. Τις επόμενες ημέρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν άλλη μια προσπάθεια με την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Κατάρ, το Ισραήλ και άλλους για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα».
Καθώς έφευγε από το βήμα, ο πρόεδρος ρωτήθηκε εάν θα υπήρχε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα προτού αποχωρήσει από την εξουσία, και είπε ότι το ήλπιζε.
Κοινή δήλωση Μπάιντεν - Μακρόν για τη συμφωνία εκεχειρίας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία θα συνεργαστούν με το Ισραήλ και τον Λίβανο προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία εκεχειρίας θα εφαρμοστεί πλήρως, υπογραμμίζουν σε κοινή δήλωσή τους οι πρόεδροι των δύο χωρών, Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο ηγέτες δηλώνουν αποφασισμένοι «να διασφαλίσουν ότι αυτή η σύγκρουση δεν θα προκαλέσει ένα νέο κύκλο βίας», συμπληρώνουν.
Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε πως είναι έτοιμος να εφαρμόσει τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, προειδοποιώντας πως θα απαντήσει σθεναρά σε οποιαδήποτε παραβίαση της συμφωνίας από τη Χεζμπολάχ.