Διάγγελμα Μητσοτάκη: Τι είπε για τις μετακινήσεις το Πάσχα
Το χρονοδιάγραμμα σταδιακής άρσης των μέτρων μετά το Πάσχα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με δήλωση του προς τους Έλληνες πολίτες.
"Διανύουμε την τελευταία και πιο ευαίσθητη φάση του πολέμου με τον κορονοϊό. Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Αλλά υπάρχουν δίπλα μας και νέοι σύμμαχοι: Οι εμβολιασμοί, τα self-test, αλλά και ο καλύτερος καιρός μάς κάνουν αισιόδοξους ότι η πρωτοφανής αυτή περιπέτεια τελειώνει.
Αφού, λοιπόν, ο χρόνος είναι μαζί μας, έχουμε ανάγκη από ορατότητα και προοπτική. Από έναν σαφή, «οδικό χάρτη» για το επόμενο διάστημα. Γι’ αυτόν θα σας μιλήσω σήμερα.
Η πανδημία στη χώρα μας δείχνει να σταθεροποιείται, έστω και σε υψηλά επίπεδα κρουσμάτων. Το Σύστημα Υγείας, χάρη στην αυτοθυσία των γιατρών και των νοσηλευτών μας, ανταποκρίνεται στην πίεση. Και η πολιτική της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των περιορισμών αποδίδει. Γιατί, έστω και αργά, ο δείκτης θετικότητας υποχωρεί.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και το τείχος ανοσίας χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς. Είναι, δυστυχώς, γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων διασωληνώνονται είναι, πλέον, ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας.
Έχω πει ότι στόχος μας είναι ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Όμως το πρώτο δεν γίνεται να υπονομεύσει το δεύτερο. Γι’ αυτό και το Πάσχα πρέπει να μην ταξιδέψουμε. Η Αττική και οι μεγάλες πόλεις έχουν, ακόμα, πολλούς φορείς του CΟVID. Η μαζική μετακίνησή τους ενέχει τον κίνδυνο να διασπείρει τον ιό παντού. Και, ξέρουμε, ότι οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι δύσκολες. Πρέπει, λοιπόν, να σκεφτούμε όχι μόνο τις διακοπές μας, αλλά και την υγεία των κατοίκων στα χωριά και τα νησιά μας.
Ξέρω ότι αυτό ίσως δυσαρεστήσει κάποιους. Αλλά αποτελεί τη μόνη επιλογή, που συνδυάζει τις επιφυλάξεις των γιατρών και τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Και βέβαια, η μόνη που θα μας επιτρέψει, αμέσως μετά το Πάσχα, να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη απελευθέρωση των δραστηριοτήτων.
Πόσα άτομα θα βρίσκονται στο τραπέζι – Η εισήγηση των ειδικών
Η Επιτροπή των ειδικών εισηγήθηκε να μπορούν να βρίσκονται στο πασχαλινό τραπέζι έως εννέα άτομα από δύο διαφορετικές οικογένειες σε εσωτερικούς χώρους και μέχρι 12 άτομα αν το τραπέζι γίνεται σε εξωτερικό χώρο.
Νωρίτερα, είχε προϊδεάσει για το θέμα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σημειώνοντας ότι στόχος είναι, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της διασποράς, να μπορούν να βρίσκονται στο γιορτινό τραπέζι άτομα από έως και δύο οικογένειες.
Τις επόμενες ώρες ή ημέρες, θα δοθούν διευκρινήσεις σχετικά με το μήνυμα που θα πρέπει να στέλνουμε (κατά πάσα πιθανότητα θα στέλνουμε SMS με κωδικό 6) .