Δερμιτζάκης Παυλάκης: Έντονη αντιπαράθεση για την άρση του lockdown
Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους, στα social media, ανάμεσα στον καθηγητή Γενετικής στη Γενεύη, Μανώλη Δερμιτζάκη και τον ερευνητή και καθηγητή στις ΗΠΑ Γιώργο Παυλάκη, με αιχμή τη διαχείριση της πανδημίας. Πιο αναλυτικά, εν όψει των πληροφοριών και των σεναρίων για επικείμενη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων του lockdown, ο κ. Δερμιτζάκης τάχθηκε υπέρ, ενώ από την πλευρά του, ο κ. Παυλάκης λέει «όχι» στο άνοιγμα δραστηριοτήτων.
Η διαδικτυακή κόντρα των δυο επιστημόνων, ξεκίνησε από μια ανάρτηση που έξανε στο facebook ο Γιώργος Παυλάκης.
Αναλυτικά η ανάρτηση:
«Από ανάρτηση της φίλης Christina Pavlidou: ".. Μη χαλαρώνετε, η μεταδοτικότητα ιδίως των νέων στελεχών του ιού είναι εντυπωσιακή. Επίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταδόσεων συμβαίνει κυρίως ενδοοικογενειακά". Επειδή ακούω διάφορα ανακριβή για τη μετάδοση του ιού και τι σημαίνει μετάδοση στο σπίτι, θα τα ξαναπώ έξω από τα δόντια και ας προσβληθούν μερικοί, ακόμα και "ειδικοί" που έχουν πάρει σβάρνα και προτείνουν την θεραπεία:
Αφού οι περισσότερες μολύνσεις γίνονται στα σπίτια, να βγούμε από τα σπίτια στις πλατείες, δεν χρειαζόμαστε μετρά, άρα λύσαμε το πρόβλημα. Με όλο το σεβασμό που μπορώ να μαζέψω για διαφορετικές απόψεις, αυτό δεν είναι σοβαρή άποψη.(Έσβησα 2-3 προηγούμενες παραλλαγές αυτής της πρότασης). Θα περίμενα, το λιγότερο, να μην επαναλαμβάνεται από επαγγελματίες, γιατί είναι δύσκολο να τους πάρω σοβαρά μετά από αυτό.
Γιατί ο ιός δεν γεννιέται εκ του μηδενός μέσα στα σπίτια, έρχεται απ' έξω. Κάποιος τον φέρνει από τη δουλειά (όλες οι δουλειές είναι ανοιχτές χωρίς μετρά προστασίας), τα ΜΜΜ, τις επαφές που είχε ΈΞΩ από το σπίτι. Αν μπει ο ιός στο σπίτι, ιδίως τα καινούρια μεταλλαγμένα στελέχη, όλοι θα κολλήσουν, και μερικοί θα νοσήσουν, η χειρότερα. Αν λοιπόν περάσετε περισσότερη ώρα στην πλατεία πίνοντας ποτάκια χωρίς μάσκα και μετά μείνετε σπίτι σας για 8 ώρες αντί για 16, πάλι θα μολύνετε τους αγαπημένους σας στο ίδιο σπίτι, και έχετε πολλές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθείτε. Ας αφήσουμε λοιπόν τις στρεψοδικίες».
Η απάντηση Δερμιτζάκη
Απαντώντας ο Μανώλης Δερμιτζάκης επισήμανε τα εξής:
«Το ποστ είναι τουλάχιστον αφελές και εσύ Γιώργο έπρεπε πρώτος να το αντιληφθείς. Δεν μπορεί να λέμε τέτοιες απλοϊκότητες και να μην καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Το βασικότερο πρόβλημα που πάμε να λύσουμε με το μερικό και προσεκτικό άνοιγμα δεν είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση από μετάδοση που έρχεται από έξω αλλά η μετάδοση από άτομο μιας οικογένειας σε άτομο άλλης οικογενείας που συναντιούνται σε κλειστούς χώρους (φίλοι, παιδιά, ολόκληρες οικογένειες). Εάν αυτές οι συναντήσεις αντί να γίνουν μέσα σε κλειστό χώρο γίνονται σε ανοιχτό χώρο τότε η μετάδοση πέφτει κατακόρυφα… Να προσθέσω και μια ακόμη διάσταση. Πριν από 2-3 εβδομάδες πήρε συνέντευξη ο Παπαχελάς από τον Φαουτσι και τον ρώτησε τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα. Είπε λοιπόν μεταξύ άλλων ότι στις πολύ κόκκινες περιοχές πρέπει η εστίαση να είναι μόνο έξω. Δεν είπε να μην υπάρχει εστίαση αλλά να είναι μόνο έξω!».
«Το’ καψες» – «Εσύ το καις με τη συνεχή επιμονή»
Στη συνέχεια, με τα σχόλια επί σχολίων και τις απαντήσεις επί απαντήσεων, οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερ. «Το καψες!», ήταν η… λιτή απάντηση του Γιώργου Παυλάκη. «Δε νομιζω. Εσεις το καίτε με τη συνεχή επιμονή σε κατι που ειναι μη ρεαλιστικό και συνδυάζετε με ευχολόγια», ανταπάντησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.