Δένδιας για τα 20 χρόνια του Στρατηγείου NRDC-GR: Η Ελλάδα συνεισφέρει ενεργά στην εξέλιξη του ΝΑΤΟ
Τη σημασία του ΝΑΤΟ αλλά και τη ίδρυσης του Στρατηγείου για τη χώρα μας τόνισε σε νέα του συνέντευξη ο υπουργός Άμυνας.
Συνέντευξη στο περιοδικό NRDC-GR Herald παραχώρησε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αναφορικά με τη συμπλήρωση των 20 χρόνων από την επίσημη σύσταση του ανατολικού στρατηγείου του NATO Rapid Deployable Corps - Greece (NRDC-GR), το οποίο εδρεύει στην Θεσσαλονίκη και ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2004.
Συγκεκριμένα, στη συνέντευξή του, ο κ. Δένδιας τόνισε τη συνεισφορά της Ελλάδας ως μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας από το 1952 αλλά και τη σημασία του Στρατηγείου για τη χώρα μας ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή μας.
Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Δένδια:
Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 20ή επέτειο της επίσημης σύστασης του Στρατηγείου NRDC-GR. Από τότε, μέσω αποφασιστικών και σταθερών προπαρασκευών και εργασίας, έχει καταστεί ένας εύρωστος και κρίσιμος φορέας για τη Συμμαχία, εκπροσωπώντας τη χώρα μας.
Στις μέρες μας, αντιμετωπίζοντας το πιο ευαίσθητο και ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Συμμαχία αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων, μεταξύ των οποίων συμβατικές και ασύμμετρες απειλές στο πεδίο.
Πραγματικά, η συνεχιζόμενη σύγκρουση ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την άνευ προηγουμένου τρέχουσα κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή, έχει σημαντική επίδραση στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη γειτονιά μας.
Το NRDC-GR, στρατηγικά εντοπισμένο στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης, διαδραμάτιζε και θα συνεχίσει να διαδραματίζει ένα βασικό ρόλο εντός της Συμμαχίας, σε αυτή τη συγκεκριμένη και σύνθετη γεωγραφική περιοχή.
Η Ελλάδα, ως μέλος του NATO από το 1952, έχει συνεισφέρει ενεργά στην εξέλιξη της Συμμαχίας. Η σύσταση του Στρατηγείου NRDC-GR αποτελεί ορόσημο το οποίο απέδειξε τη σημασία του για την Ελλάδα, στο ρόλο του συμμάχου και στο ρόλο του πυλώνα σταθερότητας στην ασταθή περιοχή μας.
Οι τρέχουσες συγκρούσεις στην περιοχή μας και η εκ νέου ανάδυση του αναθεωρητισμού, ανεξάρτητα από την προέλευσή του, έχουν καταστήσει ξεκάθαρο ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να αναμορφωθούν, εξελιχθούν και ενισχυθούν, ώστε να συνεχίσουν να διαφυλάττουν την κυριαρχία και ανεξαρτησία της Ελλάδας, προκειμένου να συνεχίσει να δρα ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στη γειτονιά μας και ως πολύτιμο μέλος της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
Για αυτό το σκοπό προβήκαμε σε μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έγιναν ποτέ στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, την επονομαζόμενη «Ατζέντα 2030», στοχεύοντας να δημιουργήσουμε καλύτερα εξοπλισμένες, ευέλικτες και σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις, ικανές να προσαρμόζονται στο νέο, ρευστό και σύνθετο, πεδίο μάχης.
Με οδηγό την εμπειρία των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ καθώς και άλλων κρατών, αλλά και με βάση τα διδάγματα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, στοχεύουμε κατ’ αρχάς να φέρουμε μια επανάσταση στην εκπαίδευση του προσωπικού μας, εν ενεργεία και εν εφεδρεία, και να δημιουργήσουμε τον πολίτη-στρατιώτη, που θα εκπαιδεύεται, θα εξοπλίζεται και θα είναι έτοιμος να πολεμήσει, εάν προκύψει ανάγκη.
Επιπλέον, θα δημιουργήσουμε ένα νέο οικοσύστημα άμυνας και καινοτομίας, με το οποίο, σε στενή συνεργασία με Πανεπιστήμια, δεξαμενές σκέψης και ιδιωτικές εταιρίες, στοχεύουμε να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε νέα συστήματα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ελληνικών και συμμαχικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτά τα συστήματα, τα οποία θα βασίζονται σε νέες και αναδυόμενες τεχνολογίες, θα είναι ικανά να προστατεύουν τα σύνορά μας και να προβάλλουν ακόμα ισχυρότερη αποτροπή σε οποιαδήποτε απειλή.
Αυτές οι ενέργειες, μαζί με την προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων και την εμπειρία που έχει συσσωρευτεί ήδη από τη συμμετοχή μας σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και αλλού, θα αυξήσουν περαιτέρω τις αμυντικές δυνατότητες των Ενόπλων μας Δυνάμεων και θα βοηθήσουν την Ελλάδα να παραμείνει ένα αξιοσέβαστο asset της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ.