Δένδιας για κλείσιμο στρατοπέδων: Θα αναλάβω το όποιο πολιτικό κόστος απαιτεί η μεταρρύθμιση των ΕΔ
«Οι καιροί ου μενετοί, και αυτό μπορεί να το αντιληφθεί οιοσδήποτε στοιχειωδώς κοιτάξει το ευρύτερο γεωπολιτικό μας περιβάλλον».

Απάντηση σε όσους αντιδρούν στην αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω του κλεισίματος στρατοπέδων και της συγχώνευσης μονάδων έδωσε ο Νίκος Δένδιας, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, σε υψηλούς τόνους, να ξεκαθαρίζει ότι η μεταρρύθμιση δεν πρόκειται να σταματήσει.
Με αφορμή την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του προγράμματος που υλοποιεί το ΥΠΕΘΑ και γνώμονα ότι η αντίληψη «κάθε πόλη και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο δεν μπορεί να ισχύει», ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού με θέμα «Αναδιοργάνωση του Θεσμού της Εφεδρείας», τόνισε ότι το εθνικό συμφέρον είναι ευρύτερο από τις τοπικές αντιδράσεις, υπογραμμίζοντας ότι δεν νοούνται οι αντιδράσεις για συγχωνεύσεις μονάδων, ακόμη και για συγχωνεύσεις μονάδων εθνοφυλάκων με μόνο τη σκέψη να μην μετακινηθούν ελάχιστα χιλιόμετρα για την εκπαίδευσή τους οι εθνοφύλακες.
«Είμαι απολύτως έτοιμος να αναλάβω το όποιο πολιτικό κόστος απαιτεί η μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας. Οι καιροί ου μενετοί, και αυτό μπορεί να το αντιληφθεί οιοσδήποτε στοιχειωδώς κοιτάξει το ευρύτερο γεωπολιτικό μας περιβάλλον. Δεν χρειάζεται να κάνει κάτι παραπάνω», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι αναμένει τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών στην προσπάθεια που επιχειρείται. Σημείωσε ότι η εποικοδομητική κριτική είναι καλοδεχούμενη, στέλνοντας ωστόσο το μήνυμα ότι «αυτό που δεν πρόκειται να γίνει είναι να μη συνεχίσει η μεταρρύθμιση, απέναντι στις όποιες αντιδράσεις».
Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση της αναδιάρθρωσης, η οποία περιλαμβάνει συγχωνεύσεις και μετασταθμεύσεις 21 μονάδων σε Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόνησσο, όπως επίσης και σε νησιά του Αιγαίου. Η πρώτη φάση είχε ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2024 και αφορούσε πέντε συγχωνεύσεις μονάδων, ενώ λουκέτο μπήκε σε πέντε στρατόπεδα.