Δεν ξεμπερδέψαμε με την κακοκαιρία: Πλησιάζει νεα «πολική αέρια μάζα» και φέρνει χειμωνιά
Στη σημερινή του ανάρτηση ο Κλέαρχος Μαρουσάκης παραθέτει εικόνα με το προγνωστικό σύστημα «Ηρακλής» - Πότε έρχεται η νέα κακοκαιρία

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει από τη Δευτέρα τη χώρα μας. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έκαναν την εμφάνισή τους αρχικά στα νησιά των Κυκλάδων και του ανατολικού Αιγαίου και τώρα στο επίκεντρο βρίσκεται η Κρήτη. Και όλα αυτά την ώρα που ο Κλέραχος Μαρουσάκης σε ανάρτηση του στα social media αναφέρει ότι ένα νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα τις επόμενες ημέρες.
Πιο συγκεκριμένα στη σημερινή (1/4) του ανάρτηση ο μετεωρολόγος παραθέτει μια εικόνα με το προγνωστικό σύστημα «Ηρακλής», το οποίο -σύμφωνα με τον ίδιο- δίνει μια χειμωνιάτικου τύπου κακοκαιρία, η οποία πρόκειται να δείξει τα «δόντια» της στο τέλος της εβδομάδας και στις αρχές της επόμενης.
Όπως σημειώνει ο κ. Μαρουσάκης μπορεί λόγω της εποχής που διανύουμε, αυτό να φαντάζει για την ώρα «πρωταπριλιάτικο ψέμα», ωστόσο σαφή εικόνα θα έχουμε τις επόμενες ημέρες.
Σε κάθε περίπτωση η παρούσα εικόνα και η ένταση που αυτή παρουσιάζει αναφορικά με τα επικείμενα φαινόμενα είναι εντυπωσιακή, με τον μετεωρολόγο να σημειώνει ότι επρόκειτο για μια «πολική αέρια μάζα».
Τέλος ξεκαθαρίζει ότι τα προγνωστικά μοντέλα μπορεί να μην επιβεβαιωθούν και αυτό γιατί «την Άνοιξη η ατμοσφαιρική κυκλοφορία παρουσιάζει έντονη αστάθεια».
Δείτε την ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:
«Το προγνωστικό μας σύστημα "ΗΡΑΚΛΗΣ" μετά και τις πολλές και επικίνδυνες τοπικά βροχές των επόμενων ημερών, δίνει χειμωνιάτικου τύπου κακοκαιρία στο τέλος της εβδομάδας και στις αρχές της επόμενης.
Μπορεί να μοιάζει με πρωταπριλιάτικο ψέμα, όμως δεν είναι. Να δούμε αν τα στοιχεία επιμείνουν και τις επόμενες ημέρες μιας και την Άνοιξη η ατμοσφαιρική κυκλοφορία παρουσιάζει έντονη αστάθεια και τα στοιχεία μπορεί εύκολα να αλλάξουν.
Σαν προγνωστική εικόνα και μόνο όμως είναι αρκετά εντυπωσιακή με την ένταση την οποία δείχνει να κατεβαίνει αυτή η πολική αέρια μάζα.
Ολόκληρο Χειμώνα και τέτοιες "πολικές κατεβασιές" δύσκολα τις βλέπαμε. Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!»
Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Ποιες περιοχές θα βρεθούν στο επίκεντρο
Νωρίτερα η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που είχε εκδώσει.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία διαφοροποιεί την πρόγνωσή της αναφορικά με την Κρήτη, ενώ πρόσκαιρα η κακοκαιρία θα επηρεάσει και τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες (που θα συνοδεύονται από ενισχυμένους ανέμους και τοπικές χαλαζοπτώσεις) προβλέπονται κατά διαστήματα έως και το μεσημέρι της Τετάρτης (2/4).
Αναλυτικά:
- Στις Κυκλάδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες έως το μεσημέρι της Τρίτης (01-04-25).
- Στην ανατολική Θεσσαλία και τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας (Πιερία, Ημαθία, Πέλλα) έως το απόγευμα της Τρίτης (01-04-25).
- Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (κυρίως περιοχή Χίου – Ικαρίας – Σάμου) έως και το βράδυ της Τρίτης (01-04-25).
- Στην Κρήτη (κυρίως στη δυτική και τη νότια Κρήτη) και τη Γαύδο έως και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (02-04-25).
- Στα Δωδεκάνησα έως και το μεσημέρι της Τετάρτης (02-04-25).