Δείτε πώς είναι σήμερα το θρυλικό αντιτορπιλικό «Βέλος»
Πριν από ένα μήνα η σφοδρή κακοκαιρία προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο ιστορικό αντιτορπιλικό Βέλος. Με ρήγμα στην πρύμνη του, το πλοίο ρυμουλκήθηκε στον προβλήτα 1 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, όπου και θα παρέμενε έως ότου ολοκληρώνονταν οι εργασίες επισκευής. Τελικά, αυτές ολοκληρώθηκαν την Τρίτη (19/12) και τώρα το ιστορικό «Βέλος» είναι και πάλι καινούργιο.
Όπως ανέφεραν πηγές του Πολεμικού Ναυτικού στο GRTimes, οι εργασίες για την αποκατάσταση της ζημιάς στο θρυλικό αντιτορπιλικό περατώθηκαν, ενώ το κόστος των εργασιών ανέλαβε ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία, η οποία καλύπτει τα τελευταία χρόνια τα έξοδα συντήρησης του. Τώρα, το σκάφος θα παραμείνει μέχρι νεωτέρας στον προβλήτα 1 (θέση τρία) του λιμανιού με την άδεια του ΟΛΘ ώσπου να αποφασιστεί ποιο θα είναι το νέο του «σπίτι».
Αυτό που πρέπει να σημειωθεί βέβαια είναι ότι το «Βέλος» δεν μπορεί να παραμείνει στον προβλήτα 1 του λιμένα Θεσσαλονίκης, καθώς εμποδίζει τα κρουαζιερόπλοια και επιπλέον δεν θα μπορεί να λειτουργεί ως μουσείο.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι τοπικοί επαγγελματικοί και επιχειρηματικοί φορείς τάσσονται ανοιχτά υπέρ της παραμονής του «Βέλος» στην πόλη, παράγοντας που ίσως αποτελέσει μοχλό πίεσης για τη λήψη της τελικής απόφασης.
Παρέμβαση εισαγγελέα για το ρήγμα που υπέστη το «Βέλος»
Υπενθυμίζεται ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Σμυρνής, είχε ζητήσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών αναφορικά με τις ζημιές που υπέστη το ιστορικό αντιτορπιλικό.
Ο κ. Σμυρνής παρήγγειλε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται τα εξής αδικήματα: πλημμελής διατήρηση μνημείου, φθορά μνημείου, φθορά πράγματος ιστορικής σημασίας, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς (τα πρώτα δύο εμπίπτουν στο Νόμο Περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς).
Σύμφωνα με την εισαγγελική εντολή, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να προσκομιστούν όλα τα έγγραφα που αφορούν τη συντήρηση και τον ελλιμενισμό του πλοίου, όπως επίσης η πραγματογνωμοσύνη για τις φθορές που υπέστη. Τα έγγραφα συντήρησης και ελλιμενισμού αναμένεται να αποτελέσουν «κλειδί» στη διερεύνηση των όποιων ποινικών ευθυνών, αναφέρουν πηγές της Εισαγγελίας.