ΔΕΗ: Η νέα εποχή, το επενδυτικό μπαράζ και οι αντιδράσεις για την έμμεση ιδιωτικοποίηση
Η είδηση έσκασε σαν βόμβα χθες το απόγευμα μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ οπότε και ανακοινώθηκε η απόφαση να δρομολογηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ. Η αύξηση θα γίνει με τη διαδικασία βιβλίου προσφορών και οι μετοχές να διατεθούν με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που διαρρέονται στα ΜΜΕ, η κυβέρνηση και η διοίκηση του Γιώργου Στάσση στη ΔΕΗ σε συνεργασία με το Υπερταμείο επεξεργάζονταν εδώ και μήνες το νέο σχέδιο του μετασχηματισμού της επιχείρησης, υπό τη μορφή που ανακοινώθηκε χθες, μετά και τις επιτυχημένες εκδόσεις των ομολόγων βιωσιμότητας (Μάρτιος και Ιούλιος) από όπου άντλησε συνολικά 1,2 δις. ευρώ.
Οι αναβαθμίσεις της εταιρίας από διεθνείς οίκους χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης σε συνδυασμό με τις προαναφερόμενες εκδόσεις αλλά και η οικονομική εξυγίανση της ΔΕΗ που προηγήθηκε δημιούργησαν αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ) έναντι 2,1 δις. ευρώ πυροδότησε την τελική απόφαση.
Καθοριστικό ρόλο αποτελούν και οι κυβερνητικές επιλογές για την απολιγνιτοποίηση και τη διείσδυση των «πράσινων» μορφών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή και την κατανάλωση.
Tο δημόσιο θα μειώσει τη συμμετοχή του στην εισηγμένη, μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, στο 33 με 34% ενώ η διοίκηση της θα ασκείται από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το Υπερταμείο κατέχει το 34% και το ΤΑΙΠΕΔ το 17% ενώ το υπόλοιπο 49% βρίσκεται σε διασπορά στο Χρηματιστήριο.
Επενδυτικό μπαράζ
Σε επενδυτικό μπαράζ ύψους 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ προχωρά η ΔΕΗ στην πενταετία 2022-2026, σύμφωνα με το αναθεωρημένο επιχειρηματικό σχέδιο που καταρτίστηκε με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργούν η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η πώληση του 49 % των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ. Ο κύριος όγκος των επενδύσεων κατευθύνεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το δίκτυο διανομής ενώ στο μικροσκόπιο της διοίκησης έχουν τεθεί και επενδυτικές προτάσεις στη Νοτιονατολική Ευρώπη, στον τομέα των ΑΠΕ.
Το προηγούμενο business plan προέβλεπε επενδύσεις ύψους 3,4 δισεκ. ευρώ για την περίοδο 2020 - 2023. Τα έσοδα από την πώληση του «πακέτου» του ΔΕΔΔΗΕ (1,3 δισεκ. χωρίς να υπολογίζεται το χρέος που αναλαμβάνει ο επενδυτής) και η αύξηση κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ δημιουργούν ένα σημαντικό «πορτοφόλι» στο οποίο προστίθενται τα λειτουργικά κέρδη και οι προσεχείς ομολογιακές εκδόσεις της ΔΕΗ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το επενδυτικό πλάνο.
Τόσο η αύξηση κεφαλαίου όσο και η πώληση των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ θα «κλείσουν» σε έκτακτη γενική συνέλευση που πρόκειται να συνεδριάσει στις 19 Οκτωβρίου για να επικυρώσει τις αποφάσεις της διοίκησης αναφορικά αφενός με την κατακύρωση του διαγωνισμού για τον ΔΕΔΔΗΕ στην Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group και αφετέρου με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η οποία σύμφωνα με την επίσημη τοποθέτηση του Υπερταμείου θα οδηγήσει το ποσοστό του Δημοσίου, από 51 % σήμερα σε «μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας».
Όπως ανέφεραν πηγές της εταιρείας «με την κεφαλαιακή της ενίσχυση και την υλοποίηση του πλάνου των επενδύσεών της, μια προβληματική πρώην ΔΕΚΟ που το 2019 έφτασε στα πρόθυρα χρεωκοπίας, προχωρά στην ουσιαστική οικονομική εξυγίανσή της. Από τις ζημιές 900 εκατ. το 2018 και 1,6 δισ. το 2019, η ΔΕΗ πέρασε στην κερδοφορία 35,2 εκατ. ευρώ το 2020 και αναμένεται να κλείσει με κέρδη και το 2021, αυξάνοντας σημαντικά την κεφαλαιοποίησή της (που ήταν κάτω των 300 εκατ. στις αρχές του 2019, σε περίπου 2 δισ. σήμερα), καθώς και την πιστοληπτική της ικανότητα».
Έντονες αντιδράσεις
ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί το έκρυψε ο Μητσοτάκης από την ομιλία του στην ΔΕΘ;
Έντονες είναι οι αντιδράσεις για τη ραγδαία συρρίκνωση του κρατικού ρόλου σε βασικές ενεργειακές υποδομές, σε μια περίοδο όπου οι ενεργειακές εξελίξεις είναι κρίσιμες. Ειδικά η εκχώρηση δικτύων, αλλά και επιχειρήσεων μέσω των οποίων που μπορεί σε περιόδους κρίσης, όπως τώρα, να γίνει παρέμβαση συναντά αντιδράσεις.
Με ανάρτησή του στο Facebook ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε: «Εν μέσω κρίσης ακρίβειας της ηλεκτρικής ενέργειας και ενώ η #ΔΕΗ έχει παίξει ήδη αρνητικό ρόλο σε αυτή, η κυβέρνηση μέσα από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ξεπουλάει και τη ΔΕΗ».
«Δεν αφήνουν τίποτα όρθιο, ήρθαν για να τα ξεπουλήσουν όλα, μετά το δίκτυο αερίου και το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, τώρα οδηγούν το δημόσιο σε μειοψηφία καιστη ΔΕΗ, όπως έκαναν και στο ΔΣ των ΕΛΠΕ.
ΥΓ. Και προκύπτει η απορία, γιατί το έκρυψε ο Μητσοτάκης από την ομιλία του στην ΔΕΘ;» σημειώνει ο κ. Φάμελλος.
«H ελληνική κοινωνία και οικονομία μένουν απροστάτευτες» αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις ανακοινώσεις της ΔΕΗ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και του Υπερταμείου για τη μείωση του ποσοστού του. «Το πλάνο της κυβέρνησης ΝΔ είναι και ήταν από την αρχή της θητείας της να τα ξεπουλήσει όλα» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. σχετικά με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου αλλά και τις ανακοινώσεις του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ.»
«Ενώ εντείνεται η ενεργειακή κρίση, ενώ οι τιμές ηλεκτρισμού είναι στα ύψη και ενώ όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βιώνουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής της ΝΔ στην ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει η ελληνική πολιτεία να χάσει τον έλεγχο σε ακόμη έναν ενεργειακό φορέα, τον πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος, στη ΔΕΗ. Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική κοινωνία και οικονομία μένουν απροστάτευτες εν μέσω μάλιστα κρίσης. Η συμμετοχή θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ είναι απλή δικαιολογία και προκάλυμμα του σχεδίου τους» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΚΙΝΑΛ: Δεν πρόκειται για εξυγίανση αλλά για μπίζνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Παράδοση της ΔΕΗ από την κυβέρνηση στα ιδιωτικά συμφέροντα χαρακτηρίζει το Κίνημα Αλλαγής, σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου, την ανακοίνωση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι αυτό συμβαίνει την ώρα που οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας απειλούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Όπως αναφέρει το ΚΙΝΑΛ, «στην αιφνιδιαστική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ δεν θα συμμετέχουν το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκχώρηση του βασικού πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος. Αφήνοντας απροστάτευτους τους πολίτες και την ελληνική οικονομία από τις συνέπειες των μεγάλων επιβαρύνσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα».
«Δεν πρόκειται για εξυγίανση, αλλά για μπίζνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τους εκλεκτούς της, εις βάρος των συμφερόντων του λαού μας», τονίζει το Κίνημα Αλλαγής.
ΓΕΝΟΠ: «Η κυβέρνηση χαρίζει ένα από τα πιο ακριβά ασημικά της»
«Η κυβέρνηση αποφάσισε να χαρίσει ένα από τα πιο 'ακριβά ασημικά' της. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά 750 εκατ. ευρώ, με τους όρους που γίνεται, δηλαδή χωρίς τη συμμετοχή του βασικού μετόχου, ισοδυναμεί με 'παραίτησή' του και σηματοδοτεί το τέλος της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της πατρίδας μας».
Αυτά αναφέρει η ΓΕΝΟΠ σε χθεσινή ανακοίνωση με αφορμή την απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά 750 εκατ. ευρώ και προσθέτει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η απόφαση της Διοίκησης γίνεται κατ΄εντολήν της κυβέρνησης, η οποία και θα έχει πλέον την βαρύτατη ευθύνη για την απώλεια της ΔΕΗ, μιας εταιρίας στρατηγικού χαρακτήρα και μοχλού οικονομικής ανάπτυξης, που καμιά χώρα δεν θα έπρεπε να εγκαταλείπει ως βορά στα τρωκτικά των αγορών και τους 'τζάμπα μάγκες' που επενδύουν, με εγγυημένα έσοδα, σε επιχειρήσεις μονοπωλιακού χαρακτήρα όπως ο ΔΕΔΔΗΕ, πρόσφατα, και ο ΑΔΜΗΕ μερικά χρόνια πριν».