ΔΕΗ: Η Γενική Συνέλευση αποφασίζει για αύξηση κεφαλαίου - Πενήντα funds στο άτυπο roadshow
Στις 11:00 το πρωί συγκαλείται η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, η οποία καλείται να εγκρίνει την πρόταση της διοίκησης για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου 750 εκατ. ευρώ και την έγκριση της εξαγοράς από την αυστραλιανή Macquarie του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Παράλληλα, θα υλοποιηθεί η μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο, η οποία θα υποχωρήσει στο επίπεδα της καταστατικής μειοψηφίας στο 34%.
Η διάθεση των νέων μετοχών θα γίνει μέσω συνδυασμένης προσφοράς, δηλαδή, δημόσιας προσφοράς για τους Έλληνες μετόχους και ιδιωτικής τοποθέτησης για τους διεθνείς επενδυτές. Όσον αφορά στους υφιστάμενους μετόχους, θα εφαρμοσθεί μηχανισμός κατά προτεραιότητα κατανομής, τουλάχιστον ίσης με το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο.
Αφού δοθεί το πράσινο φως στην πρόταση, το άνοιγμα του Βιβλίου Προσφορών τοποθετείται προς το τέλος του μήνα, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία του book building και να ακολουθήσει στη συνέχεια η τιμολόγηση των νέων μετοχών. Η έναρξη διαπραγμάτευσής τους εκτιμάται στις αρχές Νοεμβρίου, έπειτα από την έγκριση από το ΔΣ της τελικής τιμής και της κατανομής των νέων μετοχών στους συμμετέχοντες.
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έχει κινητοποιήσει το ενδιαφέρον δεκάδων διεθνών επενδυτών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τον τελευταίο μήνα έχουν συναντηθεί με την διοίκηση της ΔΕΗ και έχουν εκδηλώσει την πρόθεση της συμμετοχής τους περί τους 50 θεσμικούς επενδυτές μεταξύ των οποίων είναι oι CVC, Fidelity, Βlackrock, ΕΒRD, Allianz Global Investors, Τwenty Four AM κ.α.
Με βάση τα νέα δεδομένα, το ύψος των κεφαλαίων που θα αντληθούν από την επιχείρηση μπορεί ακόμη και να υπερβούν το ένα δισ. ευρώ, με την κεφαλαιοποίησή της να υπερβαίνει κατά πολύ τα 3 δισ. ευρώ, από 2,1 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.
Να σημειωθεί επίσης ότι την πρόθεσή της για συμμετοχή στην ΑΜΚ έχει εκδηλώσει και η EBRD, η οποία πέρα από τη συμμετοχή στα δύο «πράσινα» ομόλογα της επιχείρησης, διατηρεί πολυετή χρηματοδοτική συνεργασία με την επιχείρηση, για τη στήριξη υλοποίησης του business plan της.
MEGA επενδυτικό πρόγραμμα €8,4 δισ.
Με την αύξηση κεφαλαίου και την πώληση μειοψηφικού πακέτου στο ΔΕΔΔΗΕ, η εταιρεία αποκτά τεράστια ρευστότητα για να πραγματοποιήσει το φιλόδοξο επενδυτικό της πρόγραμμα που σηματοδοτεί και τον μεγάλο εταιρικό μετασχηματισμό της ΔΕΗ αλλά και έναρξη μιας «επιλεκτικής και λελογισμένης επέκταση στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης». Κάτι που θα της επιτρέψει να εκμεταλλευτεί και να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή και να αξιοποιήσει το μεγαλύτερο μερίδιο που διαθέτει στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας.
Η αύξηση κεφαλαίου θα χρηματοδοτήσει το επικαιροποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο της Εταιρείας, το οποίο προβλέπει αύξηση του επενδυτικό της προγράμματος σε 5,3 δισ. ευρώ τα επόμενα 3 χρόνια και σε 8,4 δισ., με στόχο:
-Την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) στα 9,1 γιγαβάτ.
-Τη διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή.
Σε σχέση με τον ΔΕΔΔΗΕ, ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη ως προτιμητέου επενδυτή της Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά ύψους 2,116 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,3 δισ. σε μετρητά και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ με την ανάληψη χρέους.
Η Συμφωνία Μετόχων, μεταξύ της ΔΕΗ και της Macquarie, προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διατηρήσει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο και τα όργανα διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και δυνατότητα εισαγωγής των μετοχών του τελευταίου στο Χρηματιστήριο. Η ΔΕΗ θα διορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο (CEO) και τον υπεύθυνο λειτουργίας (COO), ενώ ο επενδυτής θα διορίζει τον επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών (COO) με διαδικασία επιλογής από λίστα πέντε υποψηφίων που θα προτείνει διεθνές γραφείο ανεύρεσης προσωπικού.
Η ΓΕΝΟΠ που διαφωνεί με τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ, πραγματοποιεί σήμερα 24ωρη απεργία.