ΔΕΗ: Εξασφάλισε άμυνα στη διεθνή ενεργειακή κρίση με αντιστάθμιση του κινδύνου από τις αυξήσεις
Άμυνα στη διεθνή ενεργειακή κρίση με αντιστάθμιση του κινδύνου από τις αυξήσεις εξασφάλισε η ΔΕΗ, με αποτέλεσμα τη διατήρηση τόσο της λειτουργικής κερδοφορίας στο 9μηνο όσο και του στόχου για επανάληψη της λειτουργικής κερδοφορίας κοντά στα επίπεδα του 2020.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες, μόνο από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα η λειτουργική κερδοφορία υπέστη σοβαρό πλήγμα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα:
Η δαπάνη για φυσικό αέριο, αυξήθηκε κατά 119,8% σε Euro452,7 εκατ. έναντι Euro206 εκατ. λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου κατά 56,1% και δευτερευόντως λόγω της αυξημένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 38,2%.
Η δαπάνη για δικαιώματα εκπομπών CO2 αυξήθηκε σε Euro539,4 εκατ. το εννεάμηνο του 2021 από Euro263,1 εκατ. το εννεάμηνο του 2020, κυρίως λόγω της αύξησης της μέσης τιμής δικαιωμάτων εκπομπών CO2 από Euro24,3/τόνο σε Euro44,3/τόνο και σε λιγότερο βαθμό λόγω της αύξησης των ποσοτήτων CO2 κατά 12,1% σε 12,2 εκατ. τόνους.
Παρ' όλα αυτά τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκαν σε Euro626,5 εκατ. το εννεάμηνο του 2021 έναντι Euro696 εκατ. το εννεάμηνο του 2020 για το σύνολο του Ομίλου, με το αντίστοιχο περιθώριο να διαμορφώνεται σε 16,9% από 19,8%.
Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους αναλυτές επισημάνθηκε η αύξηση των επενδύσεων κατά 55 εκατ. ευρώ (κυρίως στη διανομή και τις ανανεώσιμες), η μείωση της λιγνιτικής παραγωγής, η νέα εικόνα της λιανικής και η επέκταση στην ηλεκτροκίνηση με 400 φορτιστές σε 30 πόλεις. Επίσης, η επιτυχής αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η πώληση του 49 % του ΔΕΔΔΗΕ.
Σε σχέση με την πανδημία, η ΔΕΗ τονίζει πως η συνολική τελική οικονομική επίδραση, στην παγκόσμια και την ελληνική οικονομία και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, δεν μπορεί επί του παρόντος να εκτιμηθεί, λόγω του υψηλού βαθμού αβεβαιότητας που προκύπτει από την αδυναμία πρόβλεψης της τελικής κατάληξης.
"Σε κάθε περίπτωση όμως, η Διοίκηση του Ομίλου και της Μητρικής Εταιρείας παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις στο μέτωπο του COVID-19 και αξιολογεί τυχόν πιθανές περαιτέρω επιπτώσεις στη λειτουργία, την οικονομική θέση και τα αποτελέσματα του Ομίλου και της Μητρικής Εταιρείας, ευρισκόμενη σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης για τη λήψη περαιτέρω κατάλληλων προληπτικών μέτρων για τη διαφύλαξη της ρευστότητας και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Ομίλου και της Μητρικής Εταιρείας".
Γ. Στάσσης: Το 2021 είναι ένα μεταβατικό έτος για τη ΔΕΗ
Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Γεώργιος Στάσσης δήλωσε: «Το γ' τρίμηνο του έτους, παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, επιδείξαμε την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία προκειμένου να βοηθήσουμε τους πελάτες μας, και παράλληλα καταφέραμε να διατηρήσουμε την ανθεκτικότητα των επιδόσεών μας σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, μέσα από τη διενέργεια hedging και την καλύτερη αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού μας. Το 2021 είναι ένα μεταβατικό έτος για τη ΔΕΗ. Παρά τις ιστορικά υψηλές τιμές των εμπορευμάτων το 2021 έναντι των εξαιρετικά χαμηλών τιμών του 2020, αναμένουμε την επίτευξη του στόχου που είχαμε εξαρχής θέσει για επανάληψη της λειτουργικής κερδοφορίας κοντά στα επίπεδα του 2020.
Αυξήσαμε τις επενδύσεις για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του Δικτύου Διανομής και συνεχίσαμε τον μετασχηματισμό των Εμπορικών δραστηριοτήτων μας. Παράλληλα, αναπτύξαμε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο μας για έργα σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κατά περίπου 3GW φτάνοντας τα 10 GW, με την είσοδό μας σε νέες τεχνολογίες όπως η αποθήκευση και τα πλωτά Φωτοβολταϊκά.
Ολοκληρώσαμε με επιτυχία την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους €1,35 δισ., μία εξέλιξη ορόσημο για τη ΔΕΗ, η οποία θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε με ταχύτερους ρυθμούς το επιχειρηματικό μας πλάνο για την ενεργειακή μετάβαση, την αύξηση ισχύος σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την επιτάχυνση του μετασχηματισμού μας σε μία πράσινη, ψηφιακή εταιρεία ενέργειας. Επιπρόσθετα, μέσω αυτής της συναλλαγής, διευρύναμε τη μετοχική μας βάση και αυξήσαμε το free float στη μετοχή μας, ενώ ενταχθήκαμε και στον δείκτη MSCI.
Η πρόοδος που έχει συντελεστεί αναγνωρίστηκε και από την S&P, η οποία πριν από μερικές ημέρες επιβεβαίωσε την αξιολόγηση Β+ με θετικές προοπτικές, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει περαιτέρω την πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔΕΗ σε ΒΒ- μέσα στους επόμενους 6-12 μήνες εφόσον η ΔΕΗ υλοποιήσει το πλάνο της και η λειτουργική απόδοση παραμένει ίδια ή η Ελληνική Δημοκρατία αναβαθμιστεί σε ΒΒ+».