Αμόλα καλούμπα: Τι να προσέξετε για να μην πάθετε ηλεκτροπληξία με τον χαρταετό
Την προσοχή των πολιτών για το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα συνιστά ο ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και διακοπής της παροχής ρεύματος.
Αν ο χαρταετός σας μπλεχτεί στα καλώδια
- Μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα
- Μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε σε στύλους διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ή ηλεκτροφωτισμού, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια.
Σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστείτε βοήθεια, ειδοποιείστε τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 800 400 4000 (Τηλεφωνικό Κέντρο Εξυπηρέτησης & Βλαβών), μέσω της εφαρμογής κινητού MyDEDDIEApp, μέσω της online δήλωσης βλάβης στην ιστοσελίδα ή επικοινωνήστε με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.
Για την ταχεία αποκατάσταση τυχόν βλαβών από το πέταγμα των χαρταετών, ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει αυξημένα συνεργεία σε όλη την Επικράτεια.
Πως να πετάξει ο χαρταετός
Μία τεχνική για να υψώσεις τον χαρταετό σου είναι απλά να τρέχεις κόντρα στον άνεμο, ωστόσο αυτό απαιτεί μεγάλο χώρο, ενώ είναι επικίνδυνο καθώς θα κοιτάζεις ψηλά κι ενδέχεται να τραυματιστείς γι αυτό χρειάζεται προσοχή και έλεγχος. Επιστράτευσε λοιπόν κάποιο «βοηθό» για να κρατά τον χαρταετό όσο πιο ψηλά μπορεί με τεντωμένα χέρια, ενώ εσύ κρατάς την καλούμπα. Ο χαρταετός θα πρέπει να κρατηθεί κόντρα στον άνεμο, αφήνοντας τον ελεύθερο όταν ο άνεμος το επιτρέπει.
Μόλις πετάξει ο χαρταετός:
- Άφησε αρκετό σκοινί για να φτάσει ψηλά (εδώ «κολλάει» η γνωστή φράση: «αμόλα καλούμπα!») και στη συνέχεια φρόντισε να ‘ναι άνετο το σχοινί στα χέρια σου.
- Αν σε «τραβάει» άφησε κι άλλο σχοινί για να πάει πιο ψηλά.
- Αν το σχοινί είναι χαλαρό, δηλαδή έχει πολλά μπόσικα, τράβηξε το ελαφρά γιατί –προφανώς- ο χαρταετός σου χρειάζεται περισσότερο άνεμο.