Debate Μπακογιάννη – Δούκα: Kόντρα για τις κάμερες και τον Μεγάλο Περίπατο – Τι είπαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθηναίων
Σε debate αναμετρώνται απόψε οι δύο υποψήφιοι, Μπακογιάννης και Δούκας, έχοντας μπει και οι δύο «μονομάχοι» στην τελική ευθεία πριν από τις επαναληπτικές εκλογές της Αθήνας.
Η «τηλεμαχία» γίνεται στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και μεταδίδεται live από την ΕΡΤ1, ενώ υπάρχει και διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.
Στην ερώτηση για τις υποδομές και την ανάπτυξη ο Κώστας Μπακογιάννης απάντησε:
«Η αρχική σύλληψη του Μεγάλου Περιπάτου ήταν σωστή, αλλά η υλοποίηση είχε λάθη, είχε αδυναμίες, είχε κενά. Και ναι, καθυστερήσαμε, ναι ταλαιπωρήσαμε και ναι εξοργήσαμε. Όμως το τελικό έργο της Πανεπιστημίου αποζημιώνει. Είναι ο πρώτος πράσινος δρόμος της πόλης, ένας δρόμος συμπεριληπτικός για όλες και για όλους. Πολλά δέντρα, πράσινο, χώρος, επιτέλους υποδομές για ανθρώπους με αναπηρία και έλειπε. Έχει μειωθεί σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ κατά 25% η ρύπανση. Ναι, υπήρχε ένα σοκ κυκλοφοριακό στην αρχή, αλλά η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί.
»Σε συνδυασμό με τη νέα Ομόνοια, που έχει ξαναγίνει πλατεία, έχουν ξαναανάψει τα φώτα, σε συνδυασμό και με την Κοραή, τη Βουκουρεστίου, λίγο πιο πέρα το Σύνταγμα και τη Β. Όλγας, μας βοηθάει να κάνουμε κάποια βήματα μπροστά και να γίνουμε μια πιο ευρωπαϊκή πόλη. Και αν προσθέσουμε τον Αρδηττό, το Κολυμβητήριο που θα ξανανοίξει γιατί πέρασε στον δήμο Αθηναίων, μαζί και με το Θέατρο του Λυκαβηττού, κλείνουμε σιγά-σιγά τις πληγές της πόλης, που άνοιξε μια κρίση που μας πόνεσε όλους βαθιά».
Η απάντηση του Μπακογιάννη για τα σκουπίδια στην Αθήνα
«Αν ρωτήσετε θα σας πουν ότι έχει γίνει πρόοδος. Η Αθήνα είναι καθαρότερη. Αν είναι καθαρή; Οχι. Εχει προχωρήσει μπροστά όμως. Εχει αλλάξει φιλοσοφία. Δεν είναι μόνο τα σκουπίδια. Μια πόλη θέλει νερό, σαπούνι, απολύμανση. Συγχρονίσαμε τον στόλο μας με νέα απορριματοφόρα. Δώσαμε έμφαση στην ανακύκλωση. Φέραμε τον μπλε κάδο. Εχουμε 350 σημεία υπόγειων σταθμών με κάδους στη πόλη. Ηδη στα 140 έχουν μπει. Αυτό μειώνει και τα δρομολόγια των απορριματοφόρων»
Σε ερώτηση του Χάρη Δούκα, ο κ. Μπακογιάννης είπε:
«ότι το κόστος για την Ομόνοια ήταν μηδενικό και για το Σύνταγμα κάτι περισσότερο από 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι έχει κάνει την αυτοκριτική του για τα λάθη που έγιναν στα έργα του Δήμου, όπως ο μεγάλος περίπατος. Ανέφερε δε τον Εθνικό Κήπο και το Θέατρο του Λυκαβηττού ως επιτυχημένα παραδείγματα έργων που αλλάζουν τη ζωή των Αθηναίων.
Χρειάζεται να πάμε τα παιδιά μας σε άλλους δήμους για την ψυχαγωγία τους, είπε ο χάρης Δούκας, κατηγορώντας τον κ. Μπακογιάννη ότι φύτεψε ελάχιστα δένδρα σε σχέση με τις εξαγγελίες του. Θα χρησιμοποιήσω κάθε σπιθαμή γης για οξυγόνο. Δένδρα, όχι πλακάκι και ζαρντινιέρα», είπε.
Ο κ. Δούκας για το θέμα των σχολείων:
είπε ότι υπάρχουν σχολεία σε άσχημη κατάσταση. Ο κ. Μπακογιάννης απάντησε ότι υπάρχουν σχολεία πολύ παλιά στην πόλη, σημειώνοντας ότι έχουν γίνει από τον Δήμο επισκευές σε 170 σχολεία. Πρώτος στόχος, οι πράσινες αυλές, τόνισε. Με στενοχωρεί που παίζουν σε τσιμέντα τα παιδιά. Μπορούμε να συνεργαστούμε και να το πετύχουμε.
Ο κ. Δούκας απάντησε: «Έχουν φτιαχτεί ογδόντα παιδικές χαρές, τα προηγούμενα 4 χρόνια ο κ. Μπακογιάννης παρέλαβε 70 και έφτιαξε συν δέκα. Εγώ λέω ότι θα φτιάξω 40, μία σε κάθε γειτονιά. Έχω αναδείξει το θέμα και είναι αυτή η προσέγγισή μας, να μιλήσουμε για τις υποβαθμισμένες γειτονιές».
Η απάντηση του κ. Μπακογιάννη για την ασφάλεια στις γειτονιές:
«Ναι λέμε στις κάμερες στη γειτονιά. Πιάνουν ακόμη και την ηχορύπανση. Σε 750 σημεία συμφωνήσαμε με τον κ. Οικονόμου να τοποθετηθούν κάμερες. Πρέπει να πάμε σε προληπτική αστυνόμευση. Σε αστυνομικό γειτονιάς. Θέλει συνεργασία με την δημοτική αστυνομία κάτι που ξεκινήσαμε από το 2019 με Εξάρχεια και πανεπιστήμια. Θέλουμε επίσης φως. Πολύ σημαντικό. Όπως συνεργαζόμαστε και με το ΚΕΘΕΑ. Έχουμε χώρους ελεγχόμενης κρίσης».
Στην ενότητα της ασφάλειας, ο Χάρης Δούκας, αφού ρωτήθηκε για τον φωτισμό των δημόσιων χώρων και αν αυτός είναι αρκετός για την ενίσχυση της ασφάλειας και αν είναι υπέρ της χρήσης των καμερών, είπε: για να κρατήσεις μια πλατεία ασφαλή θα πρέπει πρώτα να είναι καθαρή, δεύτερον φωτεινή και τρίτον να έχει κόσμο. Σε πολλές πλατείες δεν συμβαίνει τίποτα από αυτά τα τρία. Ο φωτισμός είναι ζητούμενο, δεν είναι το μόνο. Είναι χαμηλά η απορροφητικότητα, δεν είναι φωτεινές οι πλατείες. Το πρόβλημα της δημοτικής αστυνομίας είναι πρόβλημα της δημοτικής αρχής, είναι μόνο 200 στους δρόμους. Είναι σημαντική η δημοτική αστυνομία και πρέπει να ενισχυθεί. Οι κάμερες δεν είναι προτεραιότητά μου.
Μετά την απάντηση του κ. Μπακογιάννη για την ασφάλεια στην Αθήνα, ο Χάρης Δούκας είπε: «Στις γειτονιές, τις πλατείες, τις παιδικές χαρές δεν μου ζητάνε κάμερες, μου ζητάνε την παρουσία οργάνων της τάξης. Δεν είναι προτεραιότητά μου οι κάμερες, το πρόβλημα είναι να υπάρχει αστυνομία αν κάτι συμβεί, αλλά σε κομβικά σημεία, σε δύσκολα σημεία, να το δούμε. Τα θέματα της ασφάλειας πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε συνεκτικά και με οργάνωση».
Κλιματική αλλαγή:
Για το αν δεν έχει προχωρήσει η θωράκιση της Αθήνας με τις πρόσφατες πλημμύρες.
«Τι κάναμε; Τη δουλειά μας. Χαρτογραφήσαμε 41 σημεία επικινδυνότητας. Κάποια τα αντιμετωπίσαμε, άλλα τα δρομολογήσαμε και διεκδικήσαμε πόρους, ενώ άλλα τα έχουμε προγραμματίσει. Ένας κλαυσίγελος για τις αρμοδιότητες πρέπει να λάβει τέλος. Η ευθύνη της πόλης είναι του Δήμου. Πρέπει να έχει την αρμοδιότητα. Δεν είναι όλα τα φρεάτια για παράδειγμα του Δήμου. Να ξέρουμε ότι με το να στέλνουμε συνεργείο ουσιαστικά παρανομούμε. Πρέπει να ξεκαθαριστεί το τοπίο. Θέλουμε την αρμοδιότητα για να ξέρουν και οι πολίτες σε ποιους να απευθυνθούν. Αφού συμφωνούμε. Μαζί τρέχουμε. Έχουμε κάνει 150 στρέμματα αναπλάσεις. Δείτε τον λόφο Στρέφη. Ξέρετε ότι φυτεύουμε χιλιάδες δέντρα, ότι έχουμε διπλή ανάπλαση. Θα έχουμε ένα νέο πάρκο στρεμμάτων στο νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ανοίγει ο Αττικός Κήπος. Να δουλέψουμε στου Φιλοπάππου. Κρίμα να διαφωνούμε για σκοπιμότητα για το προφανές».
Στην ενότητα της κλιματικής κρίσης, ο Χάρης Δούκας απάντησε στον κ. Μπακογιάννη λέγοντας: «Εγώ είμαι υποψήφιος δεν ήμουν στη διοίκηση 4 χρόνια, εσείς ήσασταν. Είναι ντροπή να λέει ο κ. Μπακογιάννης ότι η Αθήνα δεν είναι Βόλος, να έρχεται πολύ κατεβασμένη η κακοκαιρία Daniel και μετά γυναίκες να κρατιούνται σε στύλο για να μην τις πάρει το νερό. Η Αθήνα είναι ανοχύρωτη, δεν υπάρχει μελέτη. Έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για το πώς η Αθήνα θα γίνει περισσότερο ανθεκτική με έργα όπως συμπαγείς χώροι πρασίνου, η ανθεκτικότητα είναι απαραίτητη».
Για ΑμεΑ
Στο debate ενόψει του β’ γύρου των δημοτικών εκλογών ανάμεσα στους δύο υποψήφιους δημάρχους Αθηναίων, στην ερώτηση για την κοινωνική πολιτική, ο Κώστας Μπακογιάννης απάντησε:
«Η Αθήνα είναι μια εχθρική πόλη κι εμείς τέσσερα χρόνια κάθε μέρα, δίνουμε τη μάχη για να την κάνουμε λίγο λιγότερο εχθρική και περισσότερο φιλική. Το μεγαλύτερο σοκ για μένα όταν ανέλαβα, ήταν ότι τα σχολεία της Αθήνας δεν είχαν προσβάσεις για ανθρώπους και παιδιά με αναπηρία. Αυτή τη στιγμή και είμαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτό, προχωράει και ολοκληρώνεται το έργο σε δεκάδες σχολεία, ράμπες, αναβατόρια, τουαλέτες για παιδιά ΑμεΑ. Συνεχίζουμε στον δημόσιο χώρο να βάζουμε ράμπες παντού. Έχουμε κάνει πάνω από 60 δρόμους νέα πεζοδρόμια, πεζοδρόμους, πλατείες και προχωράμε για να γίνει η Αθήνα επιτέλους ασφαλής.
Επόμενο βήμα στις ράμπες αναπήρων να βάλουμε αισθητήρες, ώστε όταν ένα αυτοκίνητο παρκάρει πάνω σε ράμπα, να πηγαίνει άμεσα η Δημοτική Αστυνομία. Και επόμενο βήμα, στις νέες παιδικές χαρές να υπάρχουν και παιχνίδια για παιδιά με αναπηρία.
Και κάτι ακόμη: εννοείται πως όλοι οι αθλητικοί χώροι είναι προσβάσιμοι για παιδιά με αναπηρία».
Δούκας: Τα έργα για την κλιματική κρίση «είναι θέμα ζωής»
«Γιατί δεν τα κάνατε τόσο καιρό;» σχολίασε ο κ. Δούκας απευθυνόμενος προς τον κ. Μπακογιάννη σχετικά με τα θέματα της κλιματικής κρίσης και της ανθεκτικότητας, πριν υπογραμμίσει ότι «είναι ντροπή να λέει ο κ. Μπακογιάννης ότι η Αθήνα δεν είναι Βόλος» και «μετά από δύο ημέρες από τη δήλωση αυτή να κρατιούνται γυναίκες στη Β. Σοφίας από ένα στύλο».
«Είναι μια ανοχύρωτη πόλη Αθήνα» τόνισε ο κ. Δούκας γιατί «δεν υπάρχει μελέτη». «Τα θέματα της ανθεκτικότητας είναι επιστημονικά, τα οποία πρέπει να τα εντοπίσουμε σοβαρά. Δεν είναι έργα εδώ και εκεί» ανέφερε ο κ. Δούκας, προσθέτοντας ότι «είμαστε σε κλιματική κρίση» και τονίζοντας την πολυπλοκότητα της κατάστασης.
«Έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα» για το πώς η πόλη θα γίνει πιο «ανθεκτική» αξιοποιώντας τους λόφους, τα πέντε βουνά της Αθήνας, «με έργα υποδομής» και «συμπαγείς χώρους πρασίνου», «κήπους βροχής» και άλλες «σύγχρονες μεθοδολογίες και τεχνολογίες». «Για εμάς η ανθεκτικότητα είναι απαραίτητη γιατί σε αντίθετη περίπτωση η Αθήνα κάθε φορά θα έχει πρόβλημα στις κακοκαιρίες» τόνισε ο κ. Δούκας.
«Ακόμα και σε μια απλή καταιγίδα χρειάζεσαι ζωντανό χώμα, για να μπορέσει να απορροφήσει σα σφουγγάρι το νερό» είπε ο κ. Δούκας, διερωτώμενος «μα είναι αυτή η προσέγγιση των εργολάβων σήμερα στην Αθήνα;» και καταλήγοντας «εγώ το λέω πράσινο της εργολαβίας».
Ο κ. Δούκας αναφέρθηκε επίσης στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπογραμμίζοντας ότι «προκύπτει το ερώτημα πόσα χρήματα έχει ζητήσει ο δήμος Αθηναίων ακριβώς για να αντιμετωπίσει τη συνθετότητα, γιατί είναι μια τσιμεντούπολη με μπαζωμένα ρέματα και με μικρά έργα υποδομής;». «Υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα εδώ. Η δυνατότητα αυτή τελειώνει» και άρα «θα χαθεί μια χρυσή ευκαιρία για την πόλη μας» κατέληξε ο κ. Δούκας.
«Ζήτησα να πάρει ο δήμος στη γεωγραφική του επικράτεια όλες αυτές τις απαραίτητες υποδομές» είπε ο κ. Δούκας, τονίζοντας ότι «εάν με ψηφίσουν οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες, θα αναλάβω την ευθύνη, δηλαδή με τις υπηρεσίες θα καθαρίσω τα φρεάτια, θα προχωρήσω όλες τις μελέτες και όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά» διότι «είναι θέμα ζωής».
Μπακογιάννης: Να δημιουργηθεί ένας οργανισμός για τη βιώσιμη κινητικότητα στην Αθήνα
Στο debate, ενόψει του Β’ Γύρου των δημοτικών εκλογών ανάμεσα στους δύο υποψήφιους δημάρχους Αθηναίων, στην ερώτηση για τον πολιτισμό και τα ζητήματα γύρω από αυτόν, ο Κώστας Μπακογιάννης απάντησε:
«Θα πρέπει να έχουμε Νόμο που ξεκάθαρα θα ορίζει, ότι σε εργάσιμες ημέρες και ώρες ο δρόμος δεν θα κλείνει για τίποτα και για κανέναν. Αν και δεν έχει ψηφιστεί αυτός ο Νόμος, από τότε που το κάναμε μεγάλο θέμα και φωνάξαμε, σε συνεργασία με την Τροχαία έχουμε καταφέρει να το ρυθμίσουμε.
Επειδή όμως με πήγατε στο κυκλοφοριακό και είναι κι αυτό ο πολιτισμός της καθημερινότητάς μας, θα πρέπει να δούμε ορισμένα ζητήματα. Το ένα ζήτημα είναι ότι η αναρχία που βλέπουμε σήμερα στους δρόμους, δεν είναι τίποτα άλλο από τον καθρέφτη της αναρχίας στο θεσμικό πλαίσιο. Έχουμε πολλές αρμοδιότητες, πολλούς φορείς, που περιπλέκονται. Εμείς έχουμε προτείνει, μαζί με την Ένωση Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, να δημιουργηθεί ένας οργανισμός για τη βιώσιμη κινητικότητα στην Αθήνα. Είναι σημαντικό γιατί θα μας επιτρέπει να οργανωθούμε. Από τις πιάτσες στα ταξί και τις λεωφορειολουρίδες μέχρι την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη. Με τα νέα οχήματα που έρχονται θα αντικαταστήσουμε τα γερασμένα. Και πρέπει να μιλήσουμε για δημοτική συγκοινωνία συμπληρωματικά. Είμαστε έτοιμοι, έχουμε κάνει τη μελέτη, γι’ αυτό θα πρέπει να μιλήσουμε για επέκταση της ελεγχόμενης στάθμευσης, όπου μπορούμε γιατί δεν θέλουμε να βάζουμε τον κόσμο να πληρώνει. Και να μιλήσουμε για ένα πάρκινγκ τουλάχιστον σε κάθε δημοτική κοινότητα».
Αφού ρωτήθηκε «στον επόμενο Daniel, αν πάρετε όλες τις αρμοδιότητες, δεν θα υπάρχουν καταστροφές;» ο κ. Δούκας απάντησε:
Δεν υπάρχει επιστήμονας που θα λέει ότι μπορεί να προβλέψει ποιος θα είναι ο επόμενος Daniel και τι επίδραση θα έχει. Δεν θα πω ποτέ, όμως, ότι συμβαίνει κάθε 400 χρόνια, πρόκειται για σύνθετα θέματα που χρειάζονται άμεση δράση. Πρέπει να φτιάξουμε συνολική μελέτη για να δημιουργούσουμε συμπαγείς χώρους πρασίνου, να αξιοποιήσουμε σαν ασπίδα τους λόφους της Αθήνας. Τα θέματα είναι επίκαιρα και για έναν άλλο λόγο: υπάρχει το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, πόσο χρήματα έχει ζητήσει ο δήμος Αθηναίων για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα;