Deal Γερουλάνου: Στον ισπανικό όμιλο Profand το 60% των ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς
Στην πώληση του 60% των ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς στον ισπανικό όμιλο Profand με δραστηριότητα στην ελεύθερη αλιεία προχώρησε η οικογένεια Γερουλάνου.
Η συγκεκριμένη κίνηση ήρθε κατά πληροφορίες ως απόφαση της οικογένειας Γερουλάνου και ιδίως της Λάρας Μπαράζι – Γερουλάνου και του Παύλου Γερουλάνου, να θωρακίσουν την επόμενη μέρα της επιχείρησής τους, καθώς οι ίδιοι ενίσχυσαν το ποσοστό τους και πλέον διατηρούν το 40%, ενώ το ποσοστό που πουλήθηκε ανήκε στον ευρύτερο κύκλο της οικογένειας Γερουλάνου.
Ο όμιλος Profand διατηρεί αλιευτικά σκάφη με δραστηριότητα στη Νότια Αμερική, στη Βόρεια Αμερική, στην Ινδία, στην Αφρική και στην Ισπανία.
Η συγκεκριμένη κίνηση θεωρείται ως ένα βήμα θωράκισης της εταιρείας απέναντι στον έντονο ανταγωνισμό που δημιουργείται στην εγχώρια αγορά ιχθυοκαλλιέργειας μετά την απορρόφηση των Νηρέα και Σελόντα από τον όμιλο Avramar και ένας τρόπος να δημιουργηθεί ένας δεύτερος μεγάλος παίκτης στην εγχώρια αγορά.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισπανικού ομίλου, με τη στρατηγική αυτή εξαγορά το Grupo Profand ενισχύει τα μερίδια του στην μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια και συγκεκριμένα στις αγορές της σιπούρας και του λαβρακιού.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Profand, Enrique Garcia Chillon, δήλωσε ότι «χάρη σε αυτή την εξαγορά, ενισχύουμε τη θέση μας στις κατηγορίες της τσιπούρας και του λαβρακιού, ελέγχοντας έτσι όλα τα στάδια της διαδικασίας».
Ο όμιλος Profand είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος βάσει πωλήσεων στον τομέα των αλιευμάτων στην Ισπανία με παρουσία σε 60 χώρες, 12 εργοστάσια και περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους, ενώ το 2020 πραγματοποίησε πωλήσεις 664 εκατ. ευρώ έναντι 471 εκατ. ευρώ το 2019. Mε τζίρο περί τα 800 εκατ ευρώ έχει παρουσία εκτός από την Ισπανία σε Νότια και Βόρεια Αμερική, Αφρική και Ινδία.
Τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς πραγματοποίησαν το 2021 τζίρο 50 εκατ ευρώ.
Η πρώτη εταιρεία του κλάδου στην Ελλάδα το 1981
Τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς ιδρύθηκαν το 1981 από τον πατέρα του Παύλου, Μαρίνο Γερουλάνο. Ηταν η πρώτη εταιρεία του κλάδου στην Ελλάδα. Πέρασε και αυτή τις περιπέτειές της στις αρχές της δεκαετίας του 90, όταν στον κλάδο κυριαρχούσαν οι πωλήσεις κάτω του κόστους και η εταιρεία λόγω των δανείων που είχε συνάψει βρέθηκε ένα βήμα από την «αγκαλιά» των τραπεζών. Τότε ο Μαρίνος Γερουλάνος εξαγόρασε τα μερίδια των άλλων δύο συνεργατών του, έβαλε λεφτά από την προσωπική περιουσία του, ήρθε σε συμφωνία με τις τράπεζες και κατάφερε να σώσει το δημιούργημά του
Ο Μαρίνος Γερουλάνος ξεκίνησε από χόμπι τις ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά εξελίχθηκε σε σκαπανέα του κλάδου στην Ελλάδα αφού στην Κεφαλονιά, στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, παρήχθη ο πρώτος ελληνικός γόνος. Η εταιρεία αποτέλεσε και ένα είδος σχολείου αφού αρκετοί managers που μέχρι πρότινος κινούσαν τα νήματα του κλάδου είχαν δουλέψει στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς.
Το 1994 αναλαμβάνει την οικονομική διεύθυνση της εταιρείας ο Παύλος. Η εταιρεία αλλάζει σελίδα το 1998, όταν το τιμόνι αναλαμβάνει η γυναίκα του Λάρα. Γεννημένη στο Λονδίνο, με σπουδές στα οικονομικά και ειδικότητα στην ανασυγκρότηση επιχειρήσεων, έβαλε ένα προσωπικό στοίχημα για την ανάκαμψη της εταιρείας.
Τρεις ήταν οι κινήσεις της ώστε σήμερα η εταιρεία να είναι υγιής και να προσελκύσει τα ισπανικά κεφάλαια. Πρώτον, έβγαλε μεγαλύτερο σε βάρος ψάρι από τον ανταγωνισμό. Δεύτερον, το διακινούσε απευθείας σε εστιατόρια ή σε gourmet παντοπωλεία ενώ μόνο ένα ποσοστό 10% στη χονδρική (π.χ. ιχθυόσκαλες). Τρίτον, ήταν η πρώτη ελληνική μονάδα που παρήγε βιολογικό ψάρι, γεγονός που ώθησε τη φήμη της στο εξωτερικό.
Πηγή: capital, iefimerida, newmoney