Δασμοί Τραμπ: Στο Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής οι επιπτώσεις και τα μέτρα θωράκισης της οικονομίας
Τα αναχώματα απέναντι στις απειλές της ύφεσης και του πληθωρισμού που θα επιφέρουν οι δασμού Τραμπ, εξετάζει το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής που συνεδριάζει υπό τον Πρωθυπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει στα χέρια τους, τις πρώτες αναλύσεις, για τον αντίκτυπο των δασμών, άμεσο και έμμεσο, στην ελληνική οικονομία, καθώς επίσης τις εισηγήσεις για τις προτάσεις με τις οποίες η Αθήνα θα λάβει μέρος στην ευρωπαϊκή συζήτηση.
Η εκτίμηση που γίνεται είναι ότι οι συνέπειες των δασμών θα γίνουν πλήρως αισθητές στην καθημερινότητα μέσα στο προσεχές 12μηνο έως 18μηνο. Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγεί στον Flash.gr , αρμόδιος παράγοντας στην εξίσωση του εμπορικού πολέμου, που κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ, υπάρχουν αρκετές άγνωστες μεταβλητές, «όπως η διάρκεια του επεισοδίου και το τελικό ύψος των δασμών».
Άλλωστε ήδη κυλάει αντίστροφα ο χρόνος και για τα ευρωπαϊκά αντίμετρα, τα οποία βάζουν στο στόχαστρο αμερικανικές εισαγωγές συνολικού ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ, για μια σειρά από προϊόντα.
Στην Αθήνα, όπως μαρτυρούν και οι δημόσιες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, οι εξελίξεις αλλάζουν το επίπεδο του συναγερμού.
Το σχετικό στίγμα, ενδυνάμωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στην κυριακάτικη ανάρτηση του ανέφερε ότι: «Η χώρα μας, παραμένοντας σταθερά προσηλωμένη στις αρχές του ελεύθερου εμπορίου, θα συμμετέχει ενεργά στη συνδιαμόρφωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αντίδρασης απέναντι στην καινούργια πραγματικότητα. Και θα παλέψουμε η οικονομία μας να βγει όσο πιο αλώβητη γίνεται και από αυτή τη νέα σοβαρή αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία».
Από το Σεπτέμβριο ορατά τα αποτελέσματα - Ποια προϊόντα πλήττονται
Από την άλλη είναι ξεκάθαρη η ανησυχία για μια απότομη επιδείνωση στο μέτωπο του Πληθωρισμού, ειδικά στα τρόφιμα, όπου το τελευταίο εξάμηνο καταγράφεται σε μηδενικό ποσοστό ή ακόμη και με αρνητικό πρόσημα, και τα πρώτα σημάδια της να γίνουν-με βάση το χειρότερο σενάριο- ορατά ακόμη και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Στους κεντρικούς στόχους συμπεριλαμβάνεται η θωράκιση:
- Του πρωτογενούς τομέα και
- των εξαγωγών
Ενώ ήδη επιχειρείται η εξαίρεση από τα αμερικανικά μέτρα προϊόντων, όπως οι βρώσιμες ελιές και η φέτα που δεν επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή των ΗΠΑ.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα διεκδικηθεί οικονομική στήριξη των εθνικών προϊόντων για να είναι πιο προσιτά στον καταναλωτή. Ταυτόχρονα η εστίαση θα δοθεί στην ενίσχυση
- Της μεταποίησης και
- της βιομηχανίας
Ώστε να ανταπεξέλθουν στο δυσμενές περιβάλλον που θα διαμορφωθεί. Σε μακροοικονομικό επίπεδο, τα πλεονεκτήματα που έχει η ελληνική οικονομία, όπως:
- Η περιορισμένη έκθεση 1% σε σχέση με το +3% που ανέρχεται το ποσοστό άλλων ευρωπαϊκών χωρών,
- Το χαμηλό κόστος δανεισμού μαζί με
- Τα κλειδωμένα επιτόκια αλλά και
- Τα περιθώρια εσωτερικής βελτίωσης
Δημιουργούν σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος «μια αίσθηση ασφάλειας», αλλά όπως επισημαίνει, «δεν επιτρέπουν εφησυχασμό».
Άλλωστε, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, υπάρχουν και οι δευτερογενείς επιπτώσεις, ειδικά στον τουρισμό, από το πλήγμα που θα δεχθούν στην οικονομία τους άλλα κράτη, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, επηρεάζοντας άμεσα το εισόδημα που ξοδεύουν στη χώρα μας οι τουρίστες που προέρχονται από εκεί. Γι’αυτό και στη σύσκεψη θα εξεταστούν αντίμετρα για να ενισχυθεί και η αυτονομία σε στρατηγικούς τομείς όπως η ενέργεια και οι πρώτες ύλες για να μειωθεί η έκθεση της ελληνικής οικονομίας στις συνέπειες της διεθνούς αναταραχής από τις αποφάσεις του αμερικανού προέδρου.
Για το ενδεχόμενο, οι ευρωπαϊκές αποφάσεις να περιλαμβάνουν και ένα πακέτο οικονομικής στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων, συνεργάτης του πρωθυπουργού, μιλώντας στον Flash.gr, κρατούσε μικρό καλάθι. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε μόνιμες αλλαγές δεν απαντάς με προσωρινά μέτρα όπως στην περίοδο του κορονοϊού».