Δάνεια κομμάτων: Σε απολογία 100 στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
Εξελίξεις στο ζήτημα της δικαστικής διερεύνησης των δανείων που έχουν λάβει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς σε απολογία καλούνται από την ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς, Βασιλική Μπράτη, περισσότερα από 100 άτομα, στελέχη τραπεζών και υπεύθυνοι ταμείων των δυο κομμάτων. Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά από έρευνα της Οικονομικής Εισαγγελίας. Η δικογραφία αρχικά είχε κλείσει λόγω μη υποβολής μήνυσης από τις Τράπεζες.
Ωστόσο η δικογραφία επέστρεψε στη ανακρίτρια καθώς το δικαστικό συμβούλιο έκρινε με βούλευμά του ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη που επιφυλάσσει διαφορετική μεταχείριση για στελέχη των τραπεζών σχετικά με το αδίκημα της απιστίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ίδια υπόθεση, δηλαδή για το αδίκημα της απιστίας σε σχέση με υπαλλήλους τραπεζών έχουν εκδοθεί και αντίθετα βουλεύματα που έχουν κρίνει συνταγματική τη ρύθμιση που ορίζει ότι η δίωξη σε βάρος τους δεν είναι αυτεπάγγελτη και απαιτείται η υποβολή έγκλησης.
Ωστόσο, για τις συγκεκριμένες αποφάσεις έχει ασκηθεί αναίρεση και εκκρεμεί η απόφαση από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, ενώ όπως εκτιμάται οριστική λύση στο θέμα αυτό που αφορά τη συνταγματικότητα της διάταξης θα δώσει η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου
Η εξέλιξη αυτή έρχεται, καθώς υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις στο δικαστικό σώμα για την αμνήστευση που χορήγησε σε τραπεζίτες ο νόμος 4637 του 2019, που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ορίζει ότι η ποινική δίωξη των τραπεζικών στελεχών δεν θα γίνεται πλέον αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα, αλλά μετά από έγκληση που θα υποβάλλουν, εάν το κρίνουν, τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα.
Λόγω των ενστάσεων για αντισυνταγματικοτητα του εν λόγω νόμου, η υπόθεση έφτασε στον Άρειο Πάγο, μετά από αναίρεση που ασκήθηκε από τον Αντεισαγγελέα ΑΠ, Γ. Παπαγεωργίου, κατά βουλεύματος που έπαυσε την ποινική δίωξη κατά τραπεζικών στελεχών και κατά ιδιώτη υπεύθυνου επιχειρηματικού ομίλου και ενώ, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας εκκρεμεί.
Αξίζει να σημειωθεί πως, είχαν προηγηθεί τρία βουλεύματα, με τα οποία ομόφωνα τα δικαστικά συμβούλια πλημμελειοδικών αρνήθηκαν να εφαρμόσουν τον νόμο ως αντισυνταγματικό και γύρισαν πίσω τις τρεις δικογραφίες απιστίας τραπεζικών στελεχών στους αρμόδιους ανακριτές για να συνεχίσουν την ποινική διαδικασία.
Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην πανδημία, η κυβέρνηση πέρασε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία εξαιρέθηκαν από την αναστολή του χρόνου προθεσμίας παραγραφής που δόθηκε λόγω των κλειστών δικαστηρίων όλες οι υποθέσεις για μεγάλα τραπεζικά σκάνδαλα και συναφή αδικήματα και βρίσκονταν σε εκκρεμότητα.
ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικά έκθετη η κυβέρνηση
Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, με ανακοίνωση του, τοποθετήθηκε για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, υποστηρίζοντας πως «στο κενό φαίνεται ότι πέφτουν οι φιλότιμες νομοθετικές προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη να «αμνηστεύσει» ουσιαστικά τα τραπεζικά στελέχη και τους υπευθύνους κομμάτων αλλά και επιχειρήσεων από τις ποινικές τους ευθύνες για τα δανεικά και αγύριστα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ».
«Αυτές οι εξελίξεις, αφήνουν πολιτικά έκθετη την κυβέρνηση για την προκλητικά αντιθεσμική προσπάθεια της να εξασφαλίσει προνομιακή ασυλία σε Τραπεζίτες αλλά και στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων τους. Ο πρωθυπουργός οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό, εάν και πότε, θα επιστρέψει η ΝΔ τα δάνεια που έλαβε ή θα τα φορτώσει στις πλάτες του ελληνικού λαού», τονίζει επίσης, ο κ. Ξανθόπουλος.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ:
«Στο κενό φαίνεται ότι πέφτουν οι φιλότιμες νομοθετικές προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη να «αμνηστεύσει» ουσιαστικά τα τραπεζικά στελέχη και τους υπευθύνους κομμάτων αλλά και επιχειρήσεων από τις ποινικές τους ευθύνες για τα δανεικά και αγύριστα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα η ανακρίτρια έχει ήδη αποστείλει τις πρώτες κλήσεις για απολογία, στα πρώτα τραπεζικά στελέχη για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας. Σύντομα αναμένεται να ακολουθήσουν κλήσεις και στους υπεύθυνους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για ηθική αυτουργία στην απιστία.
Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είχε σπεύσει, με διατάξεις και εν μέσω πανδημίας, να μετατρέψει από αυτεπάγγελτη σε κατ΄έγκληση την δίωξη για την κακουργηματική απιστία και μάλιστα αναδρομικά για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις!
Ωστόσο η ελληνική δικαιοσύνη σε πλείστες περιπτώσεις, έκρινε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις αυτές και αρνήθηκε να τις εφαρμόσει. Σήμερα η Δικαιοσύνη ερευνά αυτήν την υπόθεση. Και είναι η μόνη αρμόδια να κρίνει. Αν και κάποιοι κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να την εμποδίσουν.
Αυτές οι εξελίξεις, αφήνουν πολιτικά έκθετη την κυβέρνηση για την προκλητικά αντιθεσμική προσπάθεια της να εξασφαλίσει προνομιακή ασυλία σε Τραπεζίτες αλλά και στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων τους. Ο πρωθυπουργός οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό, εάν και πότε, θα επιστρέψει η ΝΔ τα δάνεια που έλαβε ή θα τα φορτώσει στις πλάτες του ελληνικού λαού».