Δαμασκός: «Φοβόμαστε, δεν βγαίνουμε από το σπίτι», λέει ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας
Στα σπίτια τους μένουν οι χριστιανοί κάτοικοι της συριακής πρωτεύουσας, με τους αντάρτες ωστόσο να μην δείχνουν διάθεση σύγκρουσης.
Στιγμές αβεβαιότητας ζει η Δαμασκός, μετά την κατάληψη της συριακής πρωτεύουσας από τους ισλαμιστές αντάρτες της Hayat al-Tahrir al-Sham (HTS) και την ανατροπή του πολύχρονου καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη χώρα.
Μιλώντας στο Action 24, ο Χαμπίμπ Σαλούμ, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Δαμασκού, περιέγραψε το πώς βιώνουν οι Έλληνες και οι χριστιανοί κάτοικοι την κατάσταση.
«Η κατάσταση σήμερα φαίνεται ήσυχη. Χθες έπεφταν βόμβες όλη τη μέρα. Οι αντάρτες γυρνάνε στο δρόμο, δεν πειράζουν τον κόσμο, δεν κάνουν ζημιές», είπε.
«Μόνο στην αστυνομία εδώ κοντά μας, μπήκανε μέσα και πήρανε τα όπλα τους».
Όπως σημείωσε «από τις προηγούμενες μέρες ήμασταν μέσα στα σπίτια, κανένας δεν βγαίνει απ’ το σπίτι του». «Κι εμείς που μένουμε σε μια περιοχή που είναι οι περισσότεροι χριστιανοί, φοβόμαστε», πρόσθεσε ο Χαμπίμπ Σαλούμ.
«Οι άλλοι, οι σουνίτες, γυρνάνε», είπε.
Μιλώντας για την επόμενη μέρα, επισήμανε: «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Φαίνεται ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Σε μια βδομάδα θα είναι καλύτερα τα πράγματα».
«Το Ισραήλ πήρε ένα κομμάτι στα σύνορα, σαν ασφάλεια, φοβούνται μην μπουν οι αντάτες», τόνισε ακόμα ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας.
Όσον αφορά τους Έλληνες που ζουν στη Δαμασκό, είπε: «Στα Δαμασκό είναι περίπου 400 άτομα. Είναι τρίτη και τέταρτη γενιά και είναι πλέον σαν ντόπιοι. Δεν θέλουν να φύγουν, γιατί δεν έχουν καν σπίτια στην Ελλάδα. Για αυτό προτιμούν να μείνουν», υπογράμμισε.
Όπως εκτίμησε ο Χαμπίμπ Σαλούμ, η νέα κατάσταση δεν θα προκαλέσει κάποιο μαζικό προσφυγικό κύμα. «Οι Αλαουίτες μόνο θα φύγουν, θα πάνε στα χωριά τους, στα παράλια. Αλλά δεν θα φύγουν από τη Συρία. Αυτοί μόνο φοβούνται γιατί ήταν με την κυβέρνηση, ήταν στο κράτος και φοβούνται μην γίνουν φασαρίες με τους αντάρτες».
Παραμένουν οι Έλληνες στο Χαλέπι
Σύμφωνα με πληροφορίες του flash.gr, στην παρούσα φάση δεν κρίνεται αναγκαία η απομάκρυνση των 60 Ελλήνων και των συνδεδεμένων οικογενειακών μελών τους από το Χαλέπι, καθώς στην ευρύτερη περιοχή επικρατεί ηρεμία.
Περίπου ένας μικρός αριθμός Ελλήνων που διαμένουν στη Δαμασκό έχει ζητήσει να φύγει. Ωστόσο, όπως μετέδιδαν αρμόδιες πηγές στον flash.gr φαίνεται τη δεδομένη χρονική στιγμή να επέρχεται η ομαλότητα στην πρωτεύουσα της Συρίας, κάτι το οποίο μπορεί τις επόμενες ώρες να καταστήσει τα συγκεκριμένα αιτήματα ανεδαφικά.
Στο μεταξύ, από τη Δαμασκό αποχωρεί προσωρινά για λόγους ασφαλείας ο Έλληνας πρέσβης και δύο ακόμη υπάλληλοι της ελληνικής διπλωματικής αποστολής, ενώ η Αθήνα, παρά το γεγονός ότι οι επικοινωνίες γίνονται με δυσκολία καθώς το διαδίκτυο -μεταξύ άλλων - έχει καταρρεύσει, διατηρεί ανοιχτή γραμμή με τα μέλη της τοπικής κοινότητας και με το Πατριαρχείο Αντιόχειας το οποίο έχει επαφή με τους Έλληνες της Δαμασκού. Σε κάθε περίπτωση, και ανάλογα τις εξελίξεις επί του πεδίου, όλα τα σενάρια εξετάζονται.