Δ. Βίτσας: Με όσα ξέρουμε, η συμφωνία δεν αποτελεί θετικό βήμα
Σε συνέντευξή του ο Δημήτρης Βίτσας, βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, στο «Πρώτο Πρόγραμμα» 105,8 της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, στην εκπομπή «Οι απέναντι» επίσης δήλωσε ότι: «Αυτά που μέχρι στιγμής ανακοινώθηκαν και μάλιστα με διθυραμβικό τρόπο, γεννούν πολλά ερωτηματικά και πιθανόν να δημιουργούν πολλά προβλήματα.
Το πρώτο που αποδεικνύει αυτή η συμφωνία είναι η πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναγκαιότητα σύγκλισης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για τον καθορισμό της εθνικής στρατηγικής απέναντι στις Τουρκικές επιδιώξεις.
Υπάρχουν πολλά ερωτήματα, γιατί χρειάζονταν τώρα αυτή η συμφωνία.
Σε ότι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση του παράνομου Τουρκολιβυκού συμφώνου, η Ελλάδα θα μπορούσε και με άλλους τρόπους να το διαχειριστεί , όπως με τον ορισμό των χωρικών μας υδάτων νοτίως της Κρήτης.
Επιπλέον προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για την μειωμένη επήρεια της Κρήτης, την ακόμα πιο μειωμένη επήρεια της Καρπάθου και την πολύ μειωμένη της Ρόδου, ενώ το Καστελόριζο δεν αναφέρεται καθόλου.
Με όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής, η συγκεκριμένη συμφωνία δεν αποτελεί θετικό βήμα στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Έχουμε ακούσει μόνο τον κ. Δένδια, τον κ. Μητσοτάκη και έχουμε δει και ένα χάρτη που δείχνει την επήρεια της Κρήτης στο 90%, της Καρπάθου στο 70% και της Ρόδου στο 50%. Για να προστρέχει αυτή τη στιγμή σε αυτή τη συμφωνία η κυβέρνηση, πρέπει να κρύβεται κάποια στρατηγική από πίσω.
Οι υποχωρήσεις μερικές φορές είναι δεκτές αρκεί να εκπληρώνουν κάποιο στόχο και να είναι ενταγμένες σε μια μεγάλη εθνική στρατηγική που θα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
Είναι αναγκαία μια συμφωνία με την Αίγυπτο αλλά όχι μια οποιαδήποτε συμφωνία. Με βάση λοιπόν ότι αυτά τα ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί, πιστεύω ότι αυτή η συμφωνία δεν είναι αυτή που έχει αυτή τη στιγμή ανάγκη η χώρα μας.
Επί των ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία των κκ Κοτζιά, Κατρούγκαλου αλλά και του Αλέξη Τσίπρα, έγιναν πολλά θετικά βήματα στην εξωτερική πολιτική της χώρας σε ότι αφορά αυτά τα θέματα. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση υπέγραψε την εν λόγω συμφωνία, δεχόμενη στο ακέραιο όλες τις απαιτήσεις της Αιγύπτου. Σε μια ενδεχόμενη προσεχή συμφωνία με την Τουρκία για τον καθορισμό της μεταξύ μας υφαλοκρηπίδας, η συμφωνία αυτή δίνει πόντους στις Τουρκικές απαιτήσεις.
Όπως επισημαίνει και σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, «εδώ και καιρό έχουμε υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει την σύναψη του παράνομου μνημονίου Τουρκίας - Σαράτζ στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής και όχι συνάπτοντας μια συμφωνία άρον – άρον με την Αίγυπτο που δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τις εθνικές μας θέσεις».