Covid-19: Ανησυχία για τις μεταλλάξεις- Τι λένε οι επιστήμονες- Πότε κάνουμε PCR τεστ [vid]
Covid-19: Η μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον στην κοινότητα και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ανησυχεί ιδιαιτέρως τους επιστήμονες, δεδομένου ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ήδη σε κατάσταση πολέμου και κανείς δεν ξέρει πως το πέμπτο αυτό κύμα θα κορυφωθεί αλλά και το πότε.
Ανησυχία για την Delmicron
Ανησυχία προκαλεί το “κοκτέιλ” των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον η οποία έχει πάρει την ονομασία “Delmicron”. Η Delmicron έρχεται μετά τη μετάλλαξη Flurona, που αποτελεί συνδυασμό γρίπης και κορονοϊού.
Σύμφωνα με όσα είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, πρόκειται για ταυτόχρονη μόλυνση που χρειάζεται επιτήρηση:
“Επειδή θα ακούσουμε μια νέα λέξη που είναι η Delmicron, να ξεκαθαρίσουμε ότι έχουν περιγραφεί περιστατικά ατόμων που έχουν μολυνθεί ταυτοχρόνως από τα μετάλλαξη Δέλτα και τη μετάλλαξη Όμικρον. Πάλι να ξεκαθαρίσουμε ότι φαίνεται να είναι η ταυτόχρονη μόλυνση από δύο μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού. Αυτό χρειάζεται μια επιτήρηση”, είπε στον ΣΚΑΪ για να προσθέσει:
“Αυτή τη στιγμή θεωρούμε πως το κύριο πρόβλημα που έχουμε όσον αφορά στις νοσηλείες είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα. Εμείς στη χθεσινή εφημερία που είχαμε, στις 15 εισαγωγές ασθενών, είχαν χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν με το στέλεχος Δέλτα. Ήταν ηλικιωμένα άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί. Ενώ έχουμε την Όμικρον που κυριαρχεί, εξακολουθούμε να έχουμε πίεση στις νοσηλείες από την Δέλτα”.
Πρώτη στα κρούσματα και σήμερα η Αττική με με 6.294 νέες μολύνσεις – 2.001 στη Θεσσαλονίκη
Στο «κόκκινο» παραμένει και σήμερα η Αττική καθώς από τα 17.633 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ οι 6.294 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο. Υψηλό αριθμό νέων διαγνώσεων κατέγραψε και η Θεσσαλονίκη με 2.001 νέα κρούσματα.
Η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Σήμερα, Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 17.633 νέα κρούσματα, με τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας να μην αφήνουν το παραμικρό περιθώριο εφησυχασμού με 61 θανάτους το τελευταίο εικοσιτετράωρο και 626 διασωληνωμένους.
Σημειώνεται ότι χθες, 1η Ιανουαρίου, δεν πραγματοποιήθηκαν rapid test από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
Συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε:
«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 17.633, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.258.495 (ημερήσια μεταβολή +1.4%), εκ των οποίων 50.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 217 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.092 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 61, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.910 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 626 (59.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη. To 80.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 535 (85.46%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 91 (14.54%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.775 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 400 (ημερήσια μεταβολή -9.5%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 392 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 110 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».
Πότε πρέπει να κάνουμε PCR
Αναφορικά με τα PCR τεστ οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε αυτό, προκειμένου να πάρουν τα πιστοποιητικό νόσησης, ενώ για τους πλήρως εμβολιασμένους αρκεί το θετικό rapid test.
«Μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν το θετικό rapid με PCR, γεγονός που δεν έχει κανένα νόημα να γίνεται σε ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην τελευταία τακτική ενημέρωση του 2021 για την πορεία της πανδημίας.
Τι ισχύει για τα πιστοποιητικά νόσησης
Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μόνο κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη
μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19, εντός 14 ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 90 ημέρες.
Ειδικότερα, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 30.6.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν
ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ έως 180 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό
έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης Ιανουαρίου 2022.
Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) διαρκεί 90 ημέρες.
Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.
Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις 90 ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.